Lart

Aritmia: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Parandalimi

Një aritmi është një ndryshim në ritmin e rrahjeve të zemrës suaj. Zemra juaj mund të rrah shumë shpejt (tahikardinë) ose shumë ngadalë (bradikardia). Ose mund të keni një rrahje të parregullt të zemrës. Kjo ndodh nëse zemra juaj nganjëherë kalon një rrahje ose ka një rrahje shtesë. Aritmia është e zakonshme. Në shumicën e njerëzve, ato janë të vogla dhe jo të dëmshme. Megjithatë, ato mund të jenë të rënda ose kërcënuese për jetën. Aritmia është më serioze nëse keni probleme të tjera të zemrës.

 

Ka disa lloje të aritmisë. Në përgjithësi, llojet që fillojnë në dhomat më të ulëta të zemrës (barkusha) mund të jenë më keq se ato që fillojnë në dhomat e sipërme (atri).

 • Fibrilacioni atrial: Zemra juaj rrah në mënyrë të parregullt dhe shumë shpejt. Ky lloj kërkon trajtim dhe mund të rrisë rrezikun e goditjes.
 • Taksikardia konvulsiv atrial: Zemra juaj ka episode ku ajo mund rrahë shumë shpejt. Ky lloj mund të shkaktojë siklet, por nuk është i rëndë.
 • Rrahjet Ektopike: Zemra juaj ka një rrahje shtesë. Trajtimi është i nevojshëm nëse keni disa rrahje shtesë në radhë dhe/ose probleme të tjera me zemrën tuaj. Shembujt përfshijnë sëmundjet e zemrës dhe sëmundjet kongjenitale të zemrës.
 • Takikardi ventrikulare dhe fibrilimi ventrikular: Zemra rrah shumë shpejt dhe nuk mund të pompojë mjaft. Këto lloje janë të rënda dhe kërkojnë trajtim të menjëhershëm.

Aritmia - Simptomat, Diagnostifikimi dhe Parandalimi

 

Simptomat e aritmise

Ndonjëherë, njerëzit ndjejnë rritjen e shpejtësisë se rrahjeve të zemrës ose tejkalimin e një rrahje. Këto mund të nxiten nga emocione të forta ose stërvitje. Zakonisht për këto nuk ka nevojë për panikë. Bisedoni me mjekun tuaj nëse keni simptoma. Mund të keni aritmi ose probleme të tjera në zemër. Shenjat e mundshme të një problemi më serioz përfshijnë:

 • rrahje zemre ose goditje e shpejtë në gjoks
 • duke u ndjerë i lodhur ose i trullosur
 • humbje ndjenjash
 • frymëmarrje e vështirësuar (gulçim)
 • dhimbje gjoksi

Kujdesuni menjëherë nëse shfaqen simptoma dhe nese keni një histori të sëmundjeve të zemrës ose sulmeve të zemrës.

 

Çfarë shkakton Aritmia?

Zemra juaj ka 4 seksione ose dhomat. Muret e zemrës suaj kontraktohen për të shtyrë gjakun nëpër dhoma. Sinjalet elektrike të zemrës, i kontrollojnë “stimuluesit natyral kardiak” (të quajtura nyja sinoatrial). Impulset nervore dhe hormonet në gjakun tuaj ndikojnë në normën e kontraktimeve. Një problem në ndonjë nga këto fusha mund të shkaktojë aritmi.

Sëmundja e zemrës është sëmundja me e zakonshme. Aritmia mund të shkaktohet nga sëmundje kongjenitale të zemrës (CHD), funksion të valvulave anormale të zemrës dhe dështimi i zemrës. Aritmi të vogla mund të shkaktohen nga faktorë të tjerë. Këto përfshijnë abuzimin me alkoolin, pirjen e duhanit, kafeinën, stresin ose stërvitjen. Aritmia gjithashtu mund të ndodhë pa ndonje arsye te njohur.

 

Si diagnostikohet aritmia?

Mjeku juaj do të kryejë një testim fizik dhe do të shqyrtojë simptomat tuaja. Ata do të pyesin për historinë tuaj të zemrës dhe të shëndetit. Mjeku juaj do të bëjë teste për të kontrolluar shkakun. Ata mund të bëjnë një elektrokardiogram (ECG ose EKG). Gjatë kësaj prove, ju do të shtriheni dhe mjeku do të monitorojë rrahjen tuaj të zemrës.

Mjeku juaj mund të bëjë një stërvitje ose analizë stresi. Kjo përbëhet nga monitorimi i zemrës tuaj ndërsa ju ecni në një punë rutinë. Ju mund të merrni medikamente për të shpejtuar rrahjen tuaj të zemrës. Kjo mund të ndihmojë në zbulimin e sëmundjeve të mundshme të zemrës.

Një tjetër mënyrë për të ndjekur ritmin e zemrës është të vendosni nje paisje të quajtur Holter monitor. Ajo regjistron ritmet e zemrës suaj për 24 orë. Nëse mjeku juaj dëshiron të monitorojë zemrën tuaj për më shumë se 24 orë, ata mund t’ju japin një regjistrues ngjarjeje. Ajo regjistron mostra të ritmeve të zemrës suaj për disa ditë ose më shumë. Mjeku mund të kryejë teste të tjera për të dhënë informacion në lidhje me zemrën tuaj.

 

A mund të parandalohet apo shmanget aritmia?

Ju mund të parandaloni disa lloje të aritmisë me ndryshime të jetesës. Limiti i përdorimit të alkoolit dhe ndalimi i pirjes së duhanit. Mbani një peshë të shëndetshme përmes dietës dhe stërvitjes. Punoni me mjekun tuaj për të menaxhuar sëmundjet e zemrës ose probleme të tjera shëndetësore.

 

Trajtimi i aritmisë

Trajtimi varet nga lloji i aritmisë që keni. Disa aritmi të buta mund të mos kërkojnë trajtim. Llojet e tjera mund të trajtohen me ilaçe. Raste të rënda kërkojnë trajtim shtesë, si:

 • Stimulues artificial kardiak. Pajisja elektronike vendoset nën lëkurë në gjoks. Ndihmon zemrën tuaj të mbajë një rrahje të rregullt.
 • Defibrilimi i zemrës. Një goditje e shkurtër elektrike mund të ndalojë një ritëm jonormal dhe të rivendosë një normale.
 • Kirurgji. Procedurat mund të korrigjojnë lloje të caktuara të aritmisë. Nëse aritmia ndodh në një zonë të caktuar të zemrës suaj, kjo pjesë mund të hiqet. Një procedurë e quajtur ablacioni kardiak mund të shkatërrojë indin në zemrën tuaj që shkakton aritminë.

Aritmitë e shkaktuara nga problemet shëndetësore duhet të trajtohen dhe menaxhohen siç duhet.

 

Të jetosh me aritmi

Njerëzit që kanë raste të buta mund të kërkojnë monitorim, por nuk ka forma të tjera të trajtimit. Për raste më të rënda, trajtimi mund të menaxhojë simptomat dhe shkallën e zemrës për të ndihmuar në parandalimin e dëmtimit. Nëse gjendja juaj nuk është trajtuar, mund të shkaktojë një atak në zemër, goditje në tru, ose dështim në zemër. Ndiqni urdhrat e mjekut tuaj dhe mbajeni një mënyrë jetese të shëndetshme.

 

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Çfarë lloj aritmi kam dhe a është kërcënuese për jetën?
 • Çfarë lloj trajtimesh më nevojiten dhe a do të duhet t’i marr ato gjithë jetën time?
 • A do të më nevojitet një stimulues kardiak apo defibrilator i implantueshëm?
 • Si mund ta di nëse gjendja ime po përkeqësohet?
 • Çfarë duhet të bëj nëse bëhet më keq?
 • A ka ndonjë ndryshim jetese që mund të bëj për të zvogëluar rrezikun e komplikimeve?

 

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com