Lart

Arteriti i Qelizave Gjigante (AQG) dhe Polimialgjia Reumatike (PMR)

Arteriti i Qelizave Gjigante (AQG) dhe Polimialgjia Reumatike (PMR)

Arteriet janë enë gjaku që bartin gjak nga zemra në pjesën tjetër të trupit. Arteriti është një gjendje në të cilën arteriet bëhen të inflamuara (të fryra). Kjo zvogëlon rrjedhjen e gjakut. Arteriti i qelizave gjigante (AQG) shkakton arteriet e caktuara që të inflamohen, të kuqen, të nxehen ose të dhëmbin.

Kjo mund të ndodhë në arteriet e krahëve, pjesës së sipërme dhe qafës. Zakonisht ndikon në arteriet sipër dhe përpara veshëve në të dy anët e kokës. Ky lloj i AQG gjithashtu nganjëherë quhet arteritis i përkohshëm ose arteriti i kranit.

Polimialgjia reumatike (PMR) është një gjendje në të cilën muskujt në qafën tuaj, shpatullat, ijet dhe kofshët inflamohen. Kjo shkakton ngurtësi dhe dhembje në këto zona. Zakonisht zhvillohet me kalimin e kohës. Por për disa njerëz, ajo mund të fillojë shpejt, që brenda natës. Me trajtim, PMR zakonisht largohet brenda një viti. Mund të zgjasë disa vite në disa raste.

Arteriti i Qelizave Gjigante dhe Polimialgjia Reumatike

Si janë të lidhura AQG dhe PMR?

Rreth gjysma e njerëzve që kanë AQG gjithashtu kanë PMR. Ndërmjet 10% dhe 20% të njerëzve që kanë PMR gjithashtu kanë AQG. Ata mund të kenë këto sëmundje në të njëjtën kohë, ose AQG mund të zhvillohet pas PMR-së.

Simptomat e AQG-së përfshijnë:

 • Simptoma të ngjashme me gripin. Këto mund të përfshijnë lodhje, ethe dhe humbje të oreksit.
 • Dhimbje koke të rënda.
 • Dhimbje dhe butësi në një ose në të dy tëmthat .
 • Dhimbje nofulle, sidomos gjatë përtypjes.
 • Vizion i dyfishtë ose humbje e shikimit.
 • Marramendje.
 • Dhimbje dhe ngurtësi në qafë dhe në krahë.
 • Humbje peshe e padëshiruar.

Simptomat e PMR-së përfshijnë:

 • Dhimbje dhe ngurtësi në qafë, shpatulla, ije dhe kofshë.
 • Lodhje.
 • Dobësi e përgjithshme e muskujve.
 • Humbje peshe e padeshiruar.

Ju rekomandojmë këtë artikuj:

Arterioskleroza: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Çka e shkakton AQG-në dhe PMR-në?

Mjekët nuk janë të sigurt se çfarë shkakton inflamacion të lidhur me AQG ose PMR. Problemet me sistemin imunitar dhe plakjen janë faktorë të mundshëm. Ajo gjithashtu mund të lidhet me gjenet tuaja, ose me një shkaktar mjedisor si një infeksion.

Kush i zhvillon këto kushte?

Ju keni më shumë gjasa të zhvilloni AQG dhe PMR nëse jeni më të vjetër se 50 vjeç. Këto gjendje janë më të zakonshme tek gratë midis 70 dhe 80 vjeç. Për arsye të panjohura, njerëzit kaukazianë kanë më shumë gjasa të zhvillojnë AQG dhe PMR sesa njerëzit e racave të tjera.

Si diagnostikohet AQG dhe PMR?

Për të diagnostikuar AQG, mjeku juaj do të ekzaminojë arteriet në tëmthin tuaj. Ai ose ajo do të kontrollojë nëse janë të fryrë ose të tendosur. Mund të urdhërojnë testet e gjakut për të kontrolluar inflamimin e arterieve dhe për të përjashtuar kushtet e tjera. Shpesh, një biopsi e arteries temporale është e nevojshme për të konfirmuar diagnozën. Për këtë biopsi, një pjesë e vogël e arteries temporal hiqet dhe shikohet nën një mikroskop.

Për të diagnostikuar PMR, mjeku juaj ka të ngjarë të kryejë një provim fizik dhe të pyesë për simptomat tuaja. Ai ose ajo mund të urdhërojë një test gjaku. Kjo mund të ndihmojë në zbulimin e inflamacionit të arterieve tuaja dhe të kontrollojë parametrat e tjerë të gjakut. Mjeku juaj gjithashtu mund të urdhërojë një biopsi të muskujve për të kontrolluar PMR-në.


A mund të parandalohet apo shmanget AQG dhe PMR?

Nuk ka asnjë mënyrë të njohur për të parandaluar AQG-në ose PMR-në sepse mjekët nuk janë të sigurt se çfarë i shkakton ato.

 

Trajtimi i AQG-së dhe PMR-së

Mjeku mund të përshkruajë një ilaç kortikosteroid për të trajtuar inflamacionin dhe dhimbjen. Kjo mund të ndihmojë me simptomat e AQG-së dhe rastet më të rënda të PMR-së. Këto ilaçe merren me gojë (në formë pilule). Sapo të filloni të merrni kortikosteroid, ju duhet të ndiheni më mirë shpejt. Ju mund të keni nevojë ta merrni këtë ilaç për 6 muaj deri në 2 vjet.

 

Çfarë tjetër mund të bëj për të lehtësuar simptomat e këtyre gjendjeve?

Të ngrënit e një diete të shëndetshme dhe stërvitja e mjaftueshme mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave të AQG-së dhe PMR-së.

Të jetosh me AQG dhe PMR

Marrja e kortikosteroidit për një kohë të gjatë mund të rrisë presionin e gjakut. Gjithashtu mund të rrisë nivelet e sheqerit në gjak ose të dobësojë kockat. Mjeku duhet të i’u kontrolloj për këto efekte anësore gjatë trajtimit tuaj. Kortikosteroidet mund të shkaktojnë efekte të tjera anësore. Këto përfshijnë tronditje, gjumë të dobët dhe shtim në peshë. Këto simptoma zakonisht përmirësohen kur merrni doza më të vogla të ilaçit.

Marrja e trajtimit të hershëm për AQG-në është e rëndësishme. Nëse arteriet e inflamuara nuk trajtohen menjëherë, ato mund të dëmtohen përgjithmonë. Kjo rrit rrezikun e verbërisë ose pikës në tru. Por me trajtimin e duhur, AQG dhe PMR mund të kthehen. Rreth gjysmës së kohës, megjithatë, një person që ka PMR do të përjetojë të paktën 1 rikthim.

 

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Cila është shkaku më i mundshëm i simptomave të mia?
 • A kam nevojë për ndonjë analizë gjaku apo biopsi?
 • Kam arterit gjigand të qelizave. A kam më shumë gjasa të kem polimialgji reumatike?
 • Unë kam polimialgji reumatike. A kam më shumë gjasa të kem arterit gjigant të qelizave?
 • Cili është trajtimi më i mirë për mua? A kam nevojë për ilaçe?
Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com