Lart

Çrregullimi Bipolar: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Parandalimi

Çrregullimi bipolar është një sëmundje mendore që shkakton ndryshime ekstreme ne disponim. Emërohet ndryshe edhe si depresion maniak. Njerëzit e të gjitha moshave, mashkull apo femër, mund ta kenë atë.

Ka lloje të ndryshme të çrregullimeve bipolare. Ato ndryshojnë në bazë të simptomave tuaja dhe sa shpesh dhe papritur ju keni ndryshime në disponim.

Çrregullimi Bipolar - Simptomat, Diagnostifikimi dhe Parandalimi

Simptomat e çrregullimit bipolar

Shumica e njerëzve me luhatje disponimi nuk kanë çrregullim bipolar. Sidoqoftë, ndryshimet e mëdha të humorit janë shenja kryesore që tregojnë në dikë që e ka. Nganjëherë, mund të ndiheni shumë të lumtur, plot energji dhe të aftë për të bërë çfaredo. Kjo mund t’ju bëjë të ngazëllyer dhe nuk e ndjeni nevojën për të pushuar. Kjo quhet mania. Në raste të tjera, mund të ndiheni shumë të trishtuar dhe të vetmuar. Kjo mund të jetë e dhimbshme dhe nuk keni vullnet per asgjë. Kjo quhet depresion. Njerëzit që kanë çrregullime bipolare ndryshojnë midis manisë dhe depresionit. Është e mundur të keni simptoma të të dyjave në të njëjtën kohë. Luhatjet e disponimit mund të jenë të shpeshta dhe të shkurtëra, ose të zgjasin një kohë.

Shenjat e tjera të manisë përfshijnë:

 • ndihesh i fuqishem  dhe i rëndësishem
 • ndihesh i ngacmuar ose energjik
 • ndihesh i inatosur ose i ndjeshëm
 • mungesë përqendrimi
 • jo duke fjetur mirë ose aspak
 • duke qenë më aktiv se zakonisht
 • duke shpenzuar shumë para
 • duke abuzuar me alkoolin dhe drogën
 • duke bërë gjëra të rrezikshme ose të pamatura, duke përfshirë këtu edhe aktet seksuale
 • duke menduar dhe duke folur shpejtë që njerëzit e tjerë nuk e kuptojnë.

 

Shenjat e tjera të depresionit përfshijnë:

 • mos interes apo kënaqësi në gjërat që më parë i keni shijuar, përfshirë seksin
 • ndihesh i trishtuar ose i mpirë
 • duke qarë shumë lehtë  ose pa asnjë arsye
 • ndihesh i ngadalshëm
 • ndihesh i lodhur gjatë gjithë kohës
 • ndihesh i pashpresë, i  pavlerë ose në faj
 • humb ose fiton peshë për një kohë të shkurtër
 • probleme në përqendrim , për të kujtuar diçka ose për të marrë vendime
 • dhembje koke, shpine ose probleme me tretje
 • probleme me pagjumësi ose dëshirën për të fjetur gjatë gjithë kohës
 • mendimi i shpeshtë  për vdekjen dhe vetëvrasjen.

 

Si shkaktohet ç’rregullimi bipolar?

Çrregullimi bipolar mund të shkaktohet nga një çekuilibër kimik në tru. Gjenetika mund të jetë faktor. Ju keni shanse  të medha për të marrë çrregullime bipolare nëqoftese gjendet në familjen tuaj.

 

Si diagnostikohet çrregullimi bipolar?

Bisedoni me mjekun tuaj nëse mendoni se keni çrregullime bipolare. Mjeku mund të kryejë një kontroll fizik dhe vlerësim mendor.

Njerëzit të cilët kanë çrregullime bipolare kërkojnë më shumë kujdes kur janë në depresion sesa kur janë në gjedje të entuziazmuar. Kjo mund të paraqes vështirësi për të diagnostikuar gjendjen në mënyrë korrekte. Jini të përgatitur për të ndarë të gjitha simptomat, shëndetin dhe historinë tuaj familjare. Ju mund të konsideroni marrjen e një anëtari të familjes ose të një personi të dashur. Një diagnozë e saktë ju jep shansin më të mirë për të marrë trajtim të dobishëm.

A mund të parandalohet apo evitohet çrregullimi bipolar?

Ju nuk mund të parandaloni ose shmangni çrregullimin bipolar.

 

Trajtimi i çrregullimeve bipolare

Disa njerëz që kanë çrregullime bipolare nuk duan të marrin trajtim ose nuk mendojnë se kanë nevojë për to. Disa njerëz mendojnë se mund të përmirësohen më mirë. Shpesh, ata nuk e kuptojnë se sa ndikon në jetën e tyre dhe në jetën e njerëzve rreth tyre.

Ju dhe mjekët do të punoni së bashku për të krijuar një plan trajtimi. Qëllimi është të balanconi emocionet tuaja dhe t’ju ndihmojnë të qëndroni mirë. Çrregullimi bipolar trajtohet me ilaçe për të ndaluar ndryshimet e disponimit. Stabilizuesit e humorit mund të nxjerrin edhe lartësitë dhe uljet në disponimin tuaj. Mjekësia kundër depresionit mund të ndihmojë në reduktimin e simptomave të depresionit. Bisedoni me mjekun tuaj nëse jeni duke marrë ndonjë ilaç pa recete mjeku. Ai ose ajo do t’ju tregojë nëse do të kenë efekt  antidepresantët tuaj.

Mjeku juaj mund të shtojë ilaçe të tjera, në bazë të simptomave të tjera ose siç keni nevojë për to. Medikamentet nuk mund të fillojnë të punojnë menjëherë. Ju duhet të filloni të vini re një ndryshim në disponimin tuaj pas disa javësh. Vazhdoni të merrni ilaçet tuaja sipas urdhrave të mjekut tuaj. Është e rëndësishme të jeni të qëndrueshëm në mënyrë që të merrni rezultatin më të mirë.

Është e rëndësishme të këshilloheni nëse keni çrregullime bipolare. Kjo është një pjesë e madhe e trajtimit. Kjo mund t’ju ndihmojë me stresin, shqetësimet dhe problemet e marrëdhënieve.

 

Të jetosh me çrregullim bipolar

Është e mundshme që ju gjithmonë do të keni një shkallë apo formë çrregullimi bipolar. Trajtimi mund të ndihmojë në uljen e simptomave. Gjëra të tjera që mund të bëni përfshijnë:

 • Kërkoni dhe mësoni rreth çrregullimit bipolar. Pyete mjekun tënd për burime. Konsultohuni me familjen  tuaj dhe tregoni atyre për gjendjen.
 • Praktikoni  një rutinë të rregullt. Shkoni në shtrat dhe zgjohuni në të njëjtën kohë çdo ditë. Hani ushqime që janë të mira për ju. Ushtroni në kohë të rregullta.
 • Merrni ilaçin tuaj çdo ditë. Mos e ndalni marrjen edhe nëse filloni të ndjeheni më mirë. Mund të duhet kohë që ilaçi dhe terapia të ndikojnë në jetën tuaj. Mundohuni të jeni të duruar dhe të qëndroni të fokusuar në qëllimet tuaja.
 • Pyetni mjekun tuaj nëse mund të pini kafeinë ose alkool me ilaçin tuaj.
 • Mësoni shenjat paralajmëruese të hershme të sëmundjes suaj. Tregojuni mjekut tuaj kur vëreni ndryshime në disponimin, mendimet ose sjelljen tuaj.
 • Bashkohu me një grup mbështetës. Ju dhe familja juaj mund të ndajnë informacione dhe përvoja me grupin mbështetës.

 

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • Çfarë trajtimi është më i mirë për çrregullimin bipolar?
 • Duhet të marr terapinë  gjatë gjithë kohës apo vetëm kur ndihem keq?
 • A ka ndonjë grup mbështetës në zonën time që ju rekomandoni?
 • A duhet të bëj ndonjë ndryshim në planin tim të dietës apo stërvitjes?
 • Nëse kam çrregullime bipolare, a do ta kaloj atë tek fëmijët e mi?
 • Çfarë duhet të bëj nëse filloj të mendoj për vetëvrasje?
Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com