Lart

Kardiomiopatia Aritmogjenike e Barkushes së Djathtë (KABD)

Çfarë është Kardiomiopatia Aritmogjenike e Barkushes së Djathtë (KABD)?

Kardiomiopatia aritmogjenike e barkushes së djathtë (KABD) është një problem i pazakontë i zemrës. Kjo është më e zakonshme tek njerëzit më të ri se 35 vjeç, por mund të shfaqet në çdo moshë. Kjo është shkaku kryesor i vdekjes së papritur midis atletëve të rinj.

Zemra ka 4 seksione të quajtura dhomëza. Barkusha e djathtë është një nga dhomëzat më të ulëta. Nëse keni KABD, një defekt gjenetik bën që qelizat muskulore në barkushen e djathtë të vdesin. Ato zëvendësohen nga indet e dhjamit dhe të lëndimit. Kjo mund të shkaktojë ritme jonormale të zemrës (aritmi).

Simptomat e KABD

Nëse keni KABD, mund të vëreni se zemra juaj shpesh rreh shumë shpejt. Ju mund të ndjeheni sikur zemra juaj është “duke kaluar një rrahje” ose që nuk mund të merrni frymë. KABD nganjëherë shkakton dhimbje gjoksi që mund të duket si një sulm në zemër.

Simptoma të tjera të KABD përfshijnë:

 • marramendje
 • të fikët
 • gulçim me aktivitet
 • ënjtje e këmbëve, nyjeve të këmbës dhe shputës

Ju duhet ta vizitoni menjëherë mjekun tuaj nëse keni ndonjë nga këto probleme. Mjeku juaj mund t’ju testojë për KABD dhe probleme të tjera të zemrës.

Kardiomiopatia Aritmogjenike e Barkushes së Djathtë (KABD)

Çka e shkakton KABD?

KABD është një sëmundje gjenetike. Ajo është shkaktuar nga mutacione në disa nga gjenet tuaja. Ajo gjithashtu mund të bartet në familje. Nëse keni një të afërm i cili ka vdekur para moshës 40 vjeç nga probleme të zemrës, mund të jeni në rrezik për KABD. Kjo mund të jetë një vëlla, motër ose prind.

Si diagnostikohet KABD?

Nuk ka asnjë test të vetëm për KABD. Mjeku juaj do të kryejë një ekzaminim fizik. Ai ose ajo ndoshta do të urdhërojë një numër testesh kardiake (të zemrës). Këto mund të përfshijnë:

 • elektrokardiogrami (EKG)
 • EKG me sinjal mesatar (SAECG)
 • “stres” test gjatë ushtrimeve  
 • ekokardiogram
 • MRI kardiake
 • monitor Holter 24 orësh.

Mjeku juaj mund të përdorë rezultatet e këtyre testeve, ekzaminimin tuaj dhe historinë e familjes suaj për të diagnostikuar KABD-në.

A mund të parandalohet apo evitohet KABD?

KABD është një kusht gjenetik dhe i trashëguar. Nuk mund të parandalohet ose shmanget.

Trajtimi i KABD-së

Aktualisht nuk ka shërim për KABD. Trajtimi përfshin kontrollin e rrahjeve anormale të zemrës dhe menaxhimin e shenjave të dështimit të zemrës. Mjeku juaj mund t’ju japë ilaç (i quajtur antiaritmikë) për të mbajtur zemrën tuaj duke rrahur në një normë normale.

Ju mund të keni nevojë për një defibrilator kardiovaskular të implantuar (ICD). Kjo pajisje e vogël monitoron ritmin e zemrës suaj dhe mund të japë një goditje elektrike në zemër nëse është e nevojshme. Kjo do ta kthejë atë në një model normal rrahjeje.

Ndonjëherë mjeku juaj mund të bëjë një studim që përcakton se cila zonë e zemrës po shkakton ritmin jonormal. Ai ose ajo mund të eleminojë (shkatërrojë) këto zona. Por KABD është progresive, që do të thotë se vazhdon të përkeqësohet përgjatë rritjes. Pra, kjo procedurë nuk e shëron përgjithmonë gjendjen.

Një person me KABD të rëndë mund të ketë nevojë për transplantim të zemrës. Por kjo është rrallë e nevojshme.

Të jetosh me KABD

KABD duhet të monitorohet dhe kontrollohet nga afër nga mjeku juaj. Shumë njerëz të diagnostikuar me KABD marrin një ICD. Kjo do t’ju kërkojë të keni kontrolla të rregullta. Gjithashtu do të keni nevojë për testime kardiake vjetore. Kjo është një sëmundje progresive, kështu që do të vazhdojë të përkeqësohet derisa të plakeni. Por kur kontrollohet me ilaçe dhe një ICD, ju mund të jetoni një jetë mjaft normale.

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • A duhet të testohet ndonjë nga anëtarët e familjes për KABD?
 • Cila është alternativa më e mirë e trajtimit për mua? A do të kem nevojë për barna? Kirurgji? Një stimulues kardiak?
 • Si ndikon KABD në jetëgjatësinë time?
 • A më vendos  KABD-ja në rrezik për probleme të tjera shëndetësore?
 • A duhet të bëj ndonjë ndryshim jetese?
 • A është e sigurt për mua të ushtroj?
Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com