Lart

Rezistenca ndaj Insulinës

Rezistenca ndaj insulinës është një kusht i lidhur me pre- diabetin dhe diabetin e tipit 2. Rezistenca ndaj insulinës do të thotë se trupi juaj nuk është në gjendje të përgjigjet ndaj  sasinë së insulinës hormonale që prodhon.

Insulina prodhohet nga pankreasi juaj, një nga organet e trupit. Ndihmon në mbrojtjen e trupit tuaj nga marrja e sasisë së tepert të sheqerit (glukozës). Glukoza ju jep energji. Megjithatë, shumë sheqer është i dëmshëm  për shëndetin tuaj.

Rezistenca ndaj Insulinës
Simptomat e rezistencës ndaj insulinës

Shumica e njerëzve nuk e kuptojnë se kanë rezistencë ndaj insulinës derisa bejnë një test gjaku. Të gjithë kanë nivele të larta të sheqerit në gjak herë pas here. Sidoqoftë, kur niveli i sheqerit të trupit tuaj është vazhdimisht i lartë, mund të vëreni se jeni më i etur, urinoni më shumë, jeni më të lodhur, keni vizion të paqartë dhe të keni ndjesi shpimi gjilpërash në shputa të këmbes.

Çfarë e shkakton rezistencën ndaj insulinës?

Oboziteti (duke pasur mbipeshë dhe yndyrë barku), një mënyrë jetese jo aktive dhe një dietë e lartë në karbohidrate janë shkaqet kryesore të rezistencës ndaj insulinës. Disa gra zhvillojnë rezistencë ndaj insulinës gjatë shtatëzanisë. Kjo quhet diabet gestational. Sëmundje të caktuara lidhen me rezistencën ndaj insulinës. Kjo përfshin sëmundjet e zemrës, sëmundjet joalkoolike të mëlçisë yndyrore dhe sindromën ovarian polycystik.

Disa faktorë të rrezikut janë të lidhur me rezistencën ndaj insulinës, duke përfshirë:

 • Një histori familjare e diabetit
 • Një mënyrë jetese joaktive
 • Raca (sidomos nëse jeni afrikano-amerikan, amerikan-meksikan ose amerikan)
 • Mosha (sa më i vjetër që merrni, aq më shumë rritet rreziku juaj)
 • Hormonet
 • Përdorimi i steroideve
 • Disa ilaçe
 • Pirja e duhanit

Si diagnostifikohet rezistenca ndaj insulinës?

Gjatë një vizite mjekësore, mjeku juaj do të ju bëjë pyetje në lidhje me simptomat tuaja, historinë tuaj personale dhe familjare mjekësore, percaktoni peshën tuaj dhe masni  presionin e gjakut. Diagnostikimi i rezistencës ndaj insulinës kërkon një test gjaku. Kjo mund të bëhet me anë të një gishti të vogël ose me një gjilpërë të vogël të futur në një venë për të marrë një mostër gjaku.

Do t’ju kërkohet të agjëroni (shmangni ushqimet dhe pijet ) 8 orë përpara testit. Mostra e gjakut do të dërgohet në një laborator për testim. Ajo do të testojë sheqerin tuaj të gjakut në agjërim. Çdo gjë më shumë se 100 mg/dL është një tregues i rezistencës ndaj insulinës. Mjeku juaj gjithashtu mund të ketë testin e niveleve të kolesterolit (nga e njëjta mostër e gjakut). Njerëzit me rezistencë ndaj insulinës shpesh kanë kolesterol të lartë.

Akademia Amerikane e Mjekëve Familjarë (AAFP) rekomandon testimin  e glukozës në gjak të të gjitha grave shtatzëna për diabetin gestacion pas javës së 24-të të shtatëzënisë. Gjithashtu, AAFP rekomandon testimin e glukozës në gjak për të rriturit 40-70 vjet që janë mbipeshë dhe mund të jenë në rrezik të sëmundjeve të zemrës.

A mund të parandalohet ose shmanget rezistenca ndaj insulinës?

Ju nuk mund të parandaloni ose shmangni faktorët e rrezikut, siç janë raca, mosha dhe historia mjekësore e familjes. Ju mund të ndërmarrni hapa për të reduktuar rezistencën tuaj ndaj insulinës duke humbur peshë (madje 10% mund të bëjë ndryshime), duke ushtruar rregullisht, dhe duke ngrënë dietë të shëndetshme. Zgjidhni karbohidrate të shëndetshme.

Për shembull, hani bukë të zezë në vend të bukës së bardhë, pini ujë në vend të pijeve të gazuara dhe zvoëloni sasinë tuaj të ushqimeve me sheqer.Nëse keni ose keni patur diabet gestacion, rezistenca e insulinës zakonisht shkon larg pas lindjes.

Megjithatë, ju jeni në rrezik më të madh për t’u diagnostikuar me diabet të tipit 2 kur jeni më i moshuar. Kjo duhet të jetë një paralajmërim për të ndryshuar dietën dhe mënyrën e jetesës së hershme në mënyrë që ju të mund ta vononi atë për aq kohë sa të jetë e mundur.


Trajtimi i rezistencës ndaj insulinës

Ushqimi, humbja e peshës dhe stërvitja mund të përmirësojnë rezistencën ndaj insulinës. Megjithatë, shumica e njerëzve kanë nevojë për ilaçe. Mjeku juaj do të përshkruajë një ilaç që bën më mirë për shëndetin tuaj dhe nevojat e jetesës. Nëse rezistenca juaj ndaj  insulinës çon në diabetin e pakontrolluar të tipit 2, mund t’ju nevojitet insulina (e dhënë përmes pompës ose injeksioneve ditore).

Të jetosh me rezistencë ndaj insulinës

Të jetuarit me rezistencën ndaj insulinës kërkon ndryshime të jetesës, si dhe përdorimi i rregullt i ilaçeve me recetë. Ju do të duhet të jeni më të kujdesshëm në marrjen e zgjedhjeve ushqimore, duke lexuar etiketat dhe duke ruajtur një peshë më të ulët. Ju gjithashtu do të duhet të angazhoheni për stërvitje të rregullt dhe të merrni ilaçet tuaj siç është përshkruar.

 

Pyetje që mund t’i bëni mjekut tuaj

 • A mund rezistenca ndaj insulinës gjithmonë të çojë në diabet?
 • Nëse unë shikoj atë që ha në një moshë të re, a mund të shmang rezistencën ndaj insulinës kur unë jam më i vjetër?
 • A mundet njerëzit e hollë të kenë rezistencë ndaj insulinës?
 • A të bën insulina me recetë  të shtosh peshë?
 • Nëse unë humb peshë dhe bëhem aktive, a mund të ndaloj marrjen e ilaçeve të diabetit?
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com