Lart

Dallimi në Mes Sulmit në Tru dhe në Zemër

Simptomat e sulmit në tru dhe sulmit në zemër ndodhin papritmas. Megjithëse dy ngjarjet kanë disa simptoma të mundshme të përbashkëta, simptomat e tjera ndryshojnë.

Simptomë e zakonshme e sulmit në tru është dhimbja e papritur dhe e fuqishme e kokës. Një sulm në zemër, në anën tjetër, shpesh ndodh me dhimbje gjoksi.

Duke njohur simptomat e ndryshme të sulmit në tru dhe sulmit në zemër mund të bëjë një ndryshim të madh në marrjen e llojit të duhur të ndihmës.

sulmit ne tru dhe ne zemer

Cilat janë simptomat?

Simptomat e sulmit në tru dhe sulmit në zemër varen nga:

 • Ashpërsia e episodit
 • Mosha juaj
 • Gjinia tuaj
 • Shëndeti juaj i përgjithshëm

Simptomat mund të vijnë shpejt dhe pa paralajmërim.

 

Cilat janë shkaqet?

Të dyja, sulmet në tru dhe sulmet në zemër mund të ndodhin për shkak të arterieve të bllokuara.

Shkaqet e sulmit në tru

Lloji më i zakonshëm i sulmit në tru është sulmi ishemik:

Një mpiksje gjaku në një arterie brenda trurit mund të ndërprejë qarkullimin në tru. Kjo mund të shkaktojë sulm.

Arteriet karotide bartin gjak në tru. Ndërtimi i pllakave në një arterie karotide mund të ketë të njëjtin rezultat.

Lloji tjetër i sulmit në tru është sulmi hemorragjik. Kjo ndodh kur një enë gjaku në tru këputet dhe rrjedh gjak në indet përreth. Tensioni i lartë i gjakut që shtyp muret e arterieve mund të shkaktojë sulm hemorragjik.

Shkaqet e sulmit në zemër

Sulmi në zemër ndodh kur një arterie koronare bllokohet ose ngushtohet aq shumë sa që rrjedha e gjakut ndalet ose është rëndë e kufizuar. Arterie koronare është një arterie që furnizon muskujt e zemrës me gjak.

Bllokimi në arterie koronare mund të ndodhë nëse një mpiksje gjaku ndalon rrjedhjen e gjakut. Kjo gjithashtu mund të ndodhë nëse shumë pllaka të kolesterolit shtresohen në arterie deri në pikën në të cilën qarkullimi ngadalësohet ose ndërpritet plotësisht.

Ju rekomandojmë këta artikuj:

Shenjat Paralajmëruese të Sulmit në Zemër

Është Zbuluar Paisja që Detekton Rrezikun nga Sulmi në Zemër 10 Vite më Herët

Cilët janë faktorët e rrezikut?

Shumë nga faktorët e rrezikut për goditje në tru dhe sulme në zemër janë të njëjta. Ato perfshijnë:

 • Pirjen e duhanit
 • Kolesterolin e lartë
 • Tensionin e lartë
 • Moshën
 • Historinë e familjes

Presioni i lartë i gjakut i shtyp muret e enëve të gjakut. Kjo i bën ato më të ngurta dhe me më pak të ngjarë të zgjerohen sipas nevojës për të mbajtur qarkullim të shëndetshëm. Qarkullimi i varfër mund të rrisë rrezikun e sulmit ne tru dhe sulmit në zemër.

Nëse keni abnormalitet të ritmit të zemrës të njohur si fibrilacioni atrial (FA), ju gjithashtu keni rrezik në rritje të sulmit në tru. Për shkak se zemra juaj nuk rrahë me ritëm të rregullt gjatë FA, gjaku mund të grumbullohet në zemrën tuaj dhe të formojë mpiksje. Nëse kjo mpiksje shkëputet nga zemra juaj, ajo mund të udhëtojë si një embolus drejt trurit tuaj dhe të shkaktojë goditje ishemike.

Si diagnostikohen sulmet në zemër dhe në tru?

Nëse keni simptoma të sulmit në tru, mjeku juaj do të marrë një përmbledhje të shpejtë të simptomave dhe një histori mjekësore. Ka mundësi të bëni një skanim CT të trurit. Kjo mund të tregojë gjakderdhje në tru dhe zona të trurit që mund të jenë prekur nga rrjedha e dobët e gjakut. Mjeku juaj mund të urdhërojë të bëni gjithashtu një MRI.

Një grup tjetër testesh bëhet për të diagnostikuar atakun në zemër. Mjeku juaj do të vazhdojë të dojë të dijë simptomat dhe historinë tuaj mjekësore. Pas kësaj, ata do të përdorin një elektrokardiogram për të kontrolluar shëndetin e muskujve të zemrës.

Një test i gjakut bëhet gjithashtu për të kontrolluar enzimat që tregojnë një sulm në zemër. Mjeku juaj mund të kryejë edhe një kateterizim kardiak. Ky test përfshin futjen e një tubi të gjatë dhe fleksibël nëpërmjet një ene gjaku në zemër për të kontrolluar nëse ka bllokim.

Si trajtohen sulmet në zemër dhe në tru?

Ataku në zemër

Ndonjëherë trajtimi i bllokimit që është përgjegjës për atakun në zemër kërkon më shumë se thjesht ilaçe dhe ndryshime të jetesës. Në këto raste, mund të jetë e domosdoshme, ose angioplastia me anë të stentës, ose shartim anësor i arteries koronare (SAAK).

Gjatë një SAAK, e cila shpesh quhet “kirurgji bajpas”, mjeku e merr një enë gjaku nga një pjesë tjetër e trupit tuaj dhe e lidh atë në arterien që është bllokuar. Kjo e kthen qarkullimin e gjakut rreth pjesës së bllokuar të enës së gjakut.

Angioplastika kryhet duke përdorur një kateter me një tullumbace të vogël në majë të saj. Mjeku fut një kateter në enën e gjakut dhe e fryn balonin në vendin e bllokimit. Tullumbaceja e shtyn pllakosjen drejt  mureve të arteries për ta hapur atë për rrjedhje më të mirë të gjakut. Shpesh, mjekët do të lënë në vend një tub të vogël rrjetë teli, e quajtur stentë, për të ndihmuar në mbajtjen e arteries hapur.

Pas një sulmi në zemër dhe trajtimit pasues, duhet të merrni pjesë në rehabilitim kardiak. Rehabilitimi i zemrës zgjat disa javë dhe përfshin seanca ushtrimesh të monitoruara dhe edukim rreth dietës, mënyrës së jetesës dhe medikamenteve për një shëndet më të mirë të zemrës.

Pas kësaj, do t’ju duhet të vazhdoni të ushtroni dhe të hani një dietë të shëndetshme për zemër, duke shmangur gjëra të tilla si pirja e duhanit, alkoolit dhe stresin.

Sulmi në tru

Kjo mënyrë jetese e njëjtë shëndetësore rekomandohet gjithashtu pas trajtimit të sulmit në tru. Nëse keni pasur  goditje ishemike dhe keni shkuar në spital brenda disa orësh nga fillimi i simptomave, mjeku mund t’ju japë një ilaç që quhet aktivues i plasminogjeneve të indeve, që ndihmon në shkatërrimin e një mpiksjeje. Ata gjithashtu mund të përdorin pajisje të vogla për të nxjerrë mpiksjen nga enët e gjakut.

Për sulm hemorragjik, mund të keni nevojë për një operacion për të riparuar enën e dëmtuar të gjakut. Mjeku mund të përdorë një kapëse të veçantë në disa raste për të siguruar pjesën e enës se gjakut që ka shpërthyer.

Dallimi në Mes Sulmit në Tru dhe në Zemër

Cila është perspektiva?

Perspektiva juaj pas një sulmi në tru apo në zemër varet shumë nga ashpërsia e ngjarjes dhe sa shpejt merrni trajtim.

Disa njerëz që kanë sulm në tru do të përjetojnë dëmtime që e bëjnë të vështirë të ecin ose të flasin për një kohë të gjatë. Të tjerët humbasin funksionet e trurit që kurrë nuk kthehen. Për shumë prej atyre që janë trajtuar shpejt pas fillimit të simptomave, mund të jetë e mundur rimëkëmbja e plotë.

Pas një sulmi në zemër, mund të prisni që të rifilloni shumicën e aktiviteteve që keni pëlqyer më parë nëse ndjekni të gjitha këto:

 • ndiqni urdhrat e mjekut tuaj
 • marrin pjesë në rehabilitimin kardiak
 • mbani një mënyrë jetese të shëndetshme

Jetëgjatësia juaj do të varet shumë nga fakti nëse i përmbaheni sjelljeve të shëndetshme për zemrën. Nëse keni sulm në tru ose goditje në zemër, është e rëndësishme që të merrni procesin e rehabilitimit seriozisht dhe ta ndjekni rregullisht. Aq sa sfiduese siç mund të jetë ndonjëherë, fitimi është një cilësi shumë më e mirë e jetës.

Parandalimi i sulmit në zemër dhe sulmit në tru

Shumë nga të njëjtat strategji që mund të ndihmojnë në parandalimin e një sulmi në tru mund të ndihmojnë në uljen e shanseve për të pasur sulm në zemër. Këto perfshijnë:

Sjellja e niveleve të kolesterolit dhe presionit të gjakut në një vlerë të shëndetshme

 • Të mos pini duhani
 • Të mbani një peshë të shëndetshme
 • Të kufizoni konsumin e alkoolit
 • Të mbani nën kontroll sheqerin në gjak
 • Të ushtroni shumicën e ditëve, nëse jo cdo ditë
 • Të hani dietë që është e ulët në yndyrna të ngopura, sheqerna të shtuara dhe natriumi

Ju nuk mund të kontrolloni disa faktorë të rrezikut, të tillë si mosha dhe historia shëndetësore e familjes s. Megjithatë, mund të jetoni një mënyrë jetese të shëndetshme që mund të ndihmojë në reduktimin e shanseve për të pasur një sulm në zemër apo në tru.

 

Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com