Lart

A e penalizon gjumin stresi apo e favorizon atë?

Është e zakonshme të mendosh se stresi të mban zgjuar natën, por disa forma stresi kanë efektin e kundërt: ato rrisin nevojën për gjumë.

Një studim i publikuar në ”Science” ka gjetur arsyen, shkruan fokus.it.

Gjumi i shkaktuar nga ankthi rregullon hormonet e stresit dhe qetëson shqetësimet e ditës së nesërme.

Gjumi i gjitarëve dallohet në gjumin REM (ai që karakterizohet nga lëvizjet e shpejta të syve, në të cilin priret të ëndërrojë), dhe jo-REM, më i thelli dhe pa ëndrra. Ata që vuajnë nga çrregullimi i stresit post-traumatik priren të përjetojnë më pak gjumë REM: prandaj mendohet se faza e gjumit në të cilën ëndërroni shërben gjithashtu për të përpunuar emocionet negative dhe ngarkesën e ankthit.

Një ekip studiuesish britanikë dhe kinezë të koordinuar nga ”Imperial College London” ekspozuan një grup minjsh në kontakt me minj të tjerë fizikisht më të fortë, duke shkaktuar të ashtuquajturin stres kronik të humbjes sociale, një model kafshësh ankthi dhe depresioni.

Pas kësaj përvoje, hormonet e sulmit ose fluturimit te brejtësit u ngritën në qiell, siç bëjnë zakonisht te gjitarët e stresuar.

Shkencëtarët monitoruan aktivitetin e trurit të minjve gjatë gjumit dhe zbuluan se një grup specifik i neuroneve (ato të zonës tegmentale ventrale, në trurin e mesëm) reaguan me shumë saktësi ndaj hormoneve të stresit dhe nxitën përgjigjet REM dhe jogjumit.

Aktiviteti i këtyre neuroneve mbeti i vrullshëm për pesë orë, gjatë të cilave, ndërsa minjtë flinin të lumtur, qelizat e trurit dërguan sinjale kimike te neuronet e tjera për të rregulluar hormonet e stresit, duke kërkuar në thelb të mos prodhonin të reja.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com