Lart

A mund të jetë uji i zakonshëm i rrezikshëm për foshnjat nën gjashtë muaj?

Mjekët janë mjaft të sigurt se foshnjat deri në 6 muaj nuk duhet të pinë ujë. Ata besojnë se qumështi i gjirit ose formula ka gjithçka që i nevojitet një foshnje për të zhvilluar. Dhe edhe kur temperaturat e jashtme janë të larta, qumështi është një zgjedhje e mirë dhe e vetme për krijesat e vogla.

Kur foshnjave nën moshën gjashtë muajsh u jepet ujë, mund të ndodhë “helmimi me ujë”, i cili mund të ketë pasoja vdekjeprurëse. Problemi është se veshkat e foshnjës nuk janë ende të zhvilluara mjaftueshëm, kështu që edhe sasitë e vogla të ujit mund të jenë të rrezikshme.

Një nga problemet kryesore kur ndodh helmimi nga uji është se është e vështirë të dallohen simptomat, fëmija mund të flejë shumë ose të jetë i shqetësuar, por kjo është sjellje normale në jetën e çdo bebe. Shenja të tjera të helmimit janë temperatura e ulët e trupit (më pak se 36.1°C) dhe ënjtja në fytyrë, por simptomat më të zakonshme janë krizat. Nëse simptomat njihen herët, nuk ka pasoja të qëndrueshme.

Një fëmijë që ushqehet me gji nuk ka nevojë për ujë, gjë që shpesh është e vështirë t’u shpjegohet prindërve për shkak të disa besimeve të gjeneratave të vjetra. Uji fillon të jepet kur fillon suplementimi, pra kur vaktet bëhen më të thata dhe më kompakte. Uji nga rubineti është i mirë me kusht që instalimet të jenë të mira, të mos ketë grimca papastërtie. Nëse doni të jeni të sigurt, atëherë është mirë të jepni ujë burimi.

Elektrolitet në ujë dhe formula e tepërt e holluar mund të jenë po aq të dëmshme. Nëse jeni të shqetësuar për hidratimin, kapsllëkun ose të vjellat e fëmijës suaj, duhet të telefononi pediatrin, i cili do t’ju rekomandojë sasinë e ujit që lejohet të marrë fëmija juaj.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com