Lart

Çfarë Duhet të Bëni Kur Fëmija Nuk do të Hajë Ushqime të Ngurta: Hapa të Thjeshtë

Kur fëmija juaj nuk do që të hajë ushqime të ngurta mund të jetë stresuese. Mësoni pse fëmija juaj po refuzon ushqimin dhe si t’i bëni ata për të ngrënë ushqime të ngurta me 7 hapa të thjeshtë!

Luga në dysheme. Fytyra e bërë pis, ndoshta i vogli juaj gjithashtu nuk e hap gojën për të ngrënë ushqim. E gjithë kjo nga një kafshatë, apo përpjekje për të ushqyer foshnjën tuaj me ushqime të ngurta. Është krejtësisht e papritur kur foshnjat tona përgjigjen me përbuzje të tillë për ushqimin e foshnjës ose ushqimin e tryezës.

Fëmija dhe Ushqimet e Ngurta

Si prindër, ne jemi shpesh të ngazëllyer për këtë moment të ri dhe mund të jetë shumë tronditëse kur fëmija ynë nuk do të hajë ushqime të ngurta. Megjithatë, në jetën reale, është shumë e zakonshme që foshnjat të mbyllin gojën për ushqime të ngurta, të duken të painteresuar, dhe të refuzojnë plotësisht ushqimin.

 Ndërsa duke e ditur se është “normale” për foshnjat që të mos duken të interesuar për ushqime të ngurta, edhe pse foshnjat e të tjerëve duket se po e gëlltisnin atë nga kavanoza, shtrohet pyetja: “Si mund të bëni një foshnje për të ngrënë ushqime të ngurta?” Epo, ndodhi që të dija një ose dy gjëra për këtë.

Së pari, sepse unë personalisht i kam ndihmuar shumë familje që foshnjat e tyre të hanë ushqime të ngurta si terapiste pediatrike profesionale me mbi një dekadë përvojë, por edhe sepse jam provuar me këtë me djalin tim …

 Ta kaloja këtë si nënë ishte një lojë tërësisht e ndryshme. Natyrisht, e dija se ishte normale që foshnjat të refuzonin ushqimin e foshnjave për herë të parë, dhe gjithashtu e dija se disa foshnje nuk preferonin shumë ushqimin për foshnje, por zemra e nënës ishte e shqetësuar.

 Vakt pas vakti.

Ditë pas dite.

Dhe, javë pas jave.

 

Pse fëmija juaj nuk do të hajë ushqime të ngurta

Ka shumë faktorë që në të vërtetë mund të luajnë rol në refuzimin e ndonjë fëmije për të ngrënë ushqim të ngurtë. Ne do të ecim nëpër secilën prej tyre më poshtë, por e dimë se arsyeja që fëmija juaj nuk është duke ngrënë ushqime të ngurta mund të jetë cilido ose një kombinim i tyre. Me një punë pak detektive, do ta kuptoni! Gjithashtu, mosha ka pak të bëjë me të, dhe do t’ju ndihmojë të caktoni në atë që po ndodh.

 Foshnjet 6 ose 7 Muaj që refuzojnë ushqimet e ngurta:

“Unë kam nevojë vetëm për pak më shumë kohë.” 4-6 muajsh është koha e përkryer për të futur fëmijën në ushqime të ngurta, por ndonjëherë foshnja nuk është e gatshme. Në fakt, kjo është me të vërtetë e zakonshme kur fëmija është afër 4 dhe 5 muajsh, por është ende krejtësisht normale në moshën 6 muajshe. Bebet ende po mësojnë se si të lëvizin gjuhën e tyre dhe të fusin lodra në gojë, gjë që i ndihmon ata të mësohen për të pasur objekte të huaja aty. Çdo foshnjë është unike dhe i juaji mund të ketë nevojë vetëm për një praktikë nëse ata janë në këtë rang moshe.

 

Një gjuhë e fortë nxit refleksin – Shumica e foshnjave zakonisht e humbin këtë refleks që i ndihmon ata të mos i’u zihet fryma nëse merr diçka aksidentalisht në gojë rreth 4-6 muajsh, por mund të vazhdojë edhe për disa. Nëse vini re se fëmija juaj ende e mban gjuhën e tij jashtë çdo herë që prekni lugën në buzët e tyre, ata mund të kenë nevojë për pak më shumë kohë. Është vërtet e vështirë për ta për të ngrënë kur mbajnë gjuhën jashtë gojës së tyre!

 Nuk i’u pëlqen ushqimi – Ushqimi i ngurtë është diçka e re dhe e panjohur për foshnjat, mund t’u duhet një kohë që ata të mësohen me cilësi të re në gojën e tyre. Shumë foshnja zakonisht mësohen ndaj ushqimeve të ngurta, por disa nuk mësohen me këtë. Lexoni më shumë për ato më poshtë.

 Fëmijët 8, 9, ose 10 muaj që refuzojnë ushqimet e ngurta:

Ndijimi – Deri në moshën 8 muajsh, shumica e foshnjave janë gati nga pikëpamja zhvillimore, dhe në këtë epokë është patjetër kohë për të rrokullisur topin, por disa foshnje (si djali im) ende refuzojnë. Një nga arsyet më të zakonshme pse foshnjat gjatë këtyre muajve ende nuk dojnë të hanë ushqim të ngurtë është sepse nuk u pëlqen cilësia.

 Koordinimi – Ushqimi në të vërtetë kërkon shumë koordinim të muskujve nga hapja e gojës, tërheqja e ushqimit nga luga, mbyllja e gojës dhe gëlltitja efektive. Ne nuk e marrim këtë parasysh dhe as nuk mendojmë për këtë, por për disa foshnje thjesht nuk po vjen natyrshëm.

 Jo në ushqimin e foshnjës – Ndonëse kjo është ndoshta arsyeja më pak e mundshme për të cilën fëmija juaj po refuzon ushqime të ngurta, është e mundur. Nëse ju keni ofruar vazhdimisht ushqim për fëmijë pa ndonjë interes nga fëmija juaj dhe nuk shihni ndonjë nga shenjat ndijore apo koordinuese për të cilat biseduam më sipër, atëherë mund të dëshironi të kaloni në tavolinë dhe ushqime që hahen me gishta.

 

Pse Foshnja nuk do të hajë më ushqime të ngurta

 Kalimi nëpër një fazë – Foshnjat mund të marrin një virus të vogël ose një të ftohtë të lehtë që ne nuk jemi as të vetëdijshëm ose të kanë ndonjë eksperiencë negative me ushqimin që dukej shumë i vogël për ne si prind, por që i bën ata të shqetësuar për të ngrënë. Nëse është e fundit, disa ndjeshmëri shqisore mund të zhvillohen nëse një fëmijë kalon për një kohë pa ngrënë ndonjë ushqim. Nëse ky është rasti për fëmijën tuaj, ju do të dëshironi të ndiqni hapat e mëposhtëm dhe të përqëndroheni në mos shtypjen e fëmijës tuaj për të ngrënë. Është me të vërtetë e rëndësishme që vakti i ngrënies të jetë një përvojë pozitive.

 Ndryshoni ushqimin e foshnjës – Nëse fëmija juaj është më i vonshëm në muajin e 7-të ose më të vjetër, ata mund të jenë të sëmurë nga ushqime të ngurta dhe të gatshëm për tryezën e vërtetë të ushqimeve dhe ushqimet e gishtave. E di që duket e frikshme dhe i bën disa prindër të shqetësuar. Mos u shqetësoni , nëse mendoni se kjo është arsyeja pse fëmija juaj papritmas nuk do të hajë më ushqime të ngurta, atëherë drejtohuni si të kaloni në ushqimet e tryezës.

 

Si t’a bëni fëmijën tuaj të hajë ushqime të ngurta

  1. 1. Gjëja e parë që duhet të bëni me një fëmijë që nuk ha ushqime të ngurta është të vendosësh një lugë ushqimi për foshnje ose ndonjë ushqim tjetër të pastër si kosi në tabaka të karriges së tyre. E di, rrëmujë. Është aq shumëëë e rëndësishme për foshnjat që të bëjnë rrëmujë!

 

  1. Nxitini fëmijën tuaj të prekë ushqimin, por mos e shtyni. Demonstroni. Nëse ata refuzojnë, provoni dhe provoni përsëri. Në të vërtetë, në çdo vakt , vendosni një porcion të atij ushqimi në tabakat e tyre ose madje edhe në një tas që ata mund të luajnë me të dhe ta prekin. Nëse ata nuk do ta prekin pas disa përpjekjeve, ofroni një lugë për ata që të rrinë në ushqim shumë.
  2. 3. Kur foshnja ka ushqim në dorë dhe ata të paktën e tolerojnë atë, tregoni atyre se si ta shtyjnë dorën në gojë që ta shijojnë atë. Ju mund të keni nevojë të demonstroni nëse foshnja nuk ju lejon t’ia udhëheqni dorën. Përsëriteni këtë disa herë. Pasi të hanë nga duart e tyre disa herë, ofroni atyre nga një lugë ushqime të ngurta.

Strategjitë për të përdorur ushqime të tjera për foshnje që refuzojnë ushqimet e ngurta

Ka disa strategji me të vërtetë të fuqishme që mund t’i përdorni larg nga ulësja e lartë që do të ndikojë drejtpërdrejt në fëmijën tuaj për të ngrënë ushqime të ngurta gjatë ngrënies. Mund të duket e çuditshme, por nëse dyshoni se fëmija juaj po refuzon për shkak të vështirësive ndijore ose koordinimit, kryerja e këtyre aktiviteteve mund të bëhet ndryshe:

Pastroni dhëmbët e tyre – Nëse nuk keni filluar akoma, pastroni dhëmbët e tyre dhe sigurohuni që të pastroni në të gjithë mishrat e dhëmbëve dhe anët e tyre, si dhe në pjesën e sipërme të gjuhës së tyre. Ajo merr vetëm disa sekonda, por kjo ndihmon që të bëj të pandjeshëm gojën e tyre dhe të përmirësojnë koordinimin sepse gjuha praktikon lëvizjen në drejtime të ndryshme. Nëse fëmijës suaj nuk i pëlqen kjo, ngadalsojeni dhe provoni shpesh. Sa më shpesh që pastroni, efekti më i madh. Provoni një deri në tre herë në ditë dhe merrni në konsideratë një furçë dhëmbësh me vibrim (po, madje edhe për foshnjat) për një kontribut më të fuqishëm në gojën e tyre.

Le të luajnë me shportat e ndjesive – Ky mund të jetë term i ri për ju ose mund të pyesni se çfarë dreqin ka të bëjë kjo me ngrënien, por luajtja me tekstura ose struktura të ndryshme është shumë e fuqishme dhe ndihmon sistemin ndijor që të kuptojë më mirë tekstura të ndryshme. Kjo korrespondon direkt me te ngrënin. Nuk mund t’ju them se sa herë kam parë një fëmijë që luan shpesh me shportat e ndjesive, papritmas filluan të hanin më shumë ushqime (përfshirë djalin tim). Gjeni ide për shporta të ndjesive dhe mësoni si t’i ndërtoni.

 Kafshimi i lodrave – Pra, shumë foshnje që nuk do të hanë ushqim të ngurtë kurrë nuk vënë lodra ose lodra për dhëmbë në gojë, gjë që është me të vërtetë e lehtë të neglizhohet. Nëse ky është fëmija juaj, tërhiqni një tufë lodra dhëmbësh të ndryshëm dhe i mbani në shtëpi. Demonstroni. Zhysni ato në ushqim ose lëng. Luani me ta në dush.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com