Lart

Çfarë Duhet dhe nuk Duhet të Bëni Nëse Dikujt i Bie të Fikët

Të fikët është, në shumicën e rasteve, një ngjarje që ndodh pa ndonjë shkak serioz. Sidoqoftë, disa kushte mund të rrisin rrezikun e të rënit të fikët.

Për shembull, grave shtatzëna mund t’u bjerë të fikët sepse dehidrohen lehtë, dhe njerëzit që kanë përjetuar një frikë ose dhimbje të papritur gjithashtu mund të humbin vetëdijen për një periudhë të shkurtër kohe. Është e vështirë të kuptosh nëse dikujt do t’i bjerë të fikët, por disa shenja paralajmëruese përfshijnë marramendje dhe të përziera.

Hapi 1: Siguroni personin

Shtrijeni personin në shpinë. Sigurohuni që merr frymë. Ngrini këmbët mbi nivelin e zemrës për të rregulluar rrjedhjen e gjakut në tru. Nëse personi ka veshur diçka me jakë jakë, rrip ose veshje të ngushtë, lirojini.

Hapi 2: Mundohuni ta sillni në vete

Sigurohuni që të ketë mjaftueshëm ajër të pastër. Hapni një dritare ose kërkoni që njerëzit e tjerë të largohen. Nëse mund të kenë humbur një vakt, jepini lëng frutash, ose diçka të ëmbël për të rritur nivelet e sheqerit në gjak.

Hapi 3: Kthejeni personin në krah

Nëse po vjellin ose kanë gjakderdhje nga goja, rrotullojini dhe kthejini në anë.

Hapi 4: Telefononi mjekun

Zakonisht, dikush që i bie të fikët do të zgjohet brenda 20 sekondave. Ju duhet të telefononi mjekun nëse personi:

I bie të fikët më shumë se një herë në muaj.

Është shtatzënë, ka probleme me zemrën ose ka një sëmundje tjetër të rëndë.

Ka buzë blu ose është blu në fytyrë.

Goditi kokën kur i ra të fikët.

Çfarë nuk duhet të bëni kur dikujt i bie të fikët

Kurrë nuk duhet të përpiqeni të sillni në vete një person që i ka rënë të fikët, sipas mënyrës që keni parë nëpër filma. Për shembull, nuk duhet të:

Gjuani me shuplaka ose shkundni dikë që i ka rënë të fikët.

Hidhni ujë në fytyrën e tyre.

T’u bërtisni.

Vendosni një jastëk nën kokën e tyre.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com