Lart

Efektet Negative të Marihuanës

Efektet Negative të Marihuanës

Edhe pse aktivistët e legalizimit dhe shumë përdorues të marihuanës besojnë se pirja e tij nuk ka efekte negative, hulumtimet shkencore tregojnë se përdorimi i marihuanës mund të shkaktojë shumë probleme të ndryshme shëndetësore.

Marihuana është drogë e paligjshme më e zakonshmja në Shtetet e Bashkuara. Kur e pini, fillon të ketë efekt pothuajse menjëherë tek përdoruesit dhe mund të zgjasë një deri në tre orë. Kur hahet në ushqim, si psh. në tortë dhe biskota të pjekura, efektet marrin më shumë kohë për të filluar, por zakonisht zgjasin më shumë.

Efektet Negative të Marihuanës

Efektet afatshkurtra

Efektet afatshkurtra të marihuanës përfshijnë:

Perceptimi i shtrembëruar (pamjet, tingujt, prekja)

Problemet me kujtesën dhe të mësuarit

Humbja e koordinimit

Probleme me të menduarit dhe zgjidhjen e problemeve

Rritja e ritmit të zemrës, ulja e presionit të gjakut

Ndonjëherë përdorimi i marihuanës mund të shkaktojë ankth, frikë, mosbesim ose panik.

 

Efektet në tru

Përbërës aktiv në marihuanën, delta-9 tetrahidrokannabinol ose THC, vepron në receptorët kanabinoid në qelizat nervore dhe ndikon në aktivitetin e atyre qelizave. Disa zona të trurit kanë shumë receptorë kanabinoid, por fusha të tjera të trurit kanë pak ose aspak. Shumë receptorë kanabinoide gjenden në pjesët e trurit që ndikojnë në kënaqësinë, kujtesën, mendimin, përqëndrimin, ndjesinë dhe perceptimin e kohës dhe lëvizjen e koordinuar.

Kur përdoren doza të larta të marihuanës, zakonisht kur konsumohen në ushqim dhe jo të tymosura, përdoruesit mund të përjetojnë simptomat e mëposhtme:

Haluçinacione

Iluzione

Memorie e dëmtuar

Disorientim

 

Efektet në zemër

Brenda pak minutash pas pirjes së marihuanës, zemra fillon të rrahë më shpejt dhe presioni i gjakut bie. Marihuana mund të shkaktojë rrahjen e zemrës me 20 deri në 50 rrahje në minutë dhe mund të rritet edhe më shumë nëse përdoren droga të tjera në të njëjtën kohë.

Për shkak të presionit të ulët të gjakut dhe shkallës më të lartë të zemrës, studiuesit zbuluan se rreziku i përdoruesit për një sulm në zemër është katër herë më i lartë brenda orës së parë pas pirjes së marihuanës, krahasuar me rrezikun e përgjithshëm të sulmit në zemër kur nuk pijnë.

 

Efektet në kockat tuaja

Hulumtimet kanë gjetur se njerëzit që pijnë shuma të mëdha të marihuanës rregullisht ulin densitetin e kockave dhe kanë më shumë gjasa të kenë thyerje. Përdoruesit e marihuanës mund të kenë një rrezik më të madh të osteoporozës në jetën e mëvonshme.

Nje studim gjeti se perdoruesit e medhenje te marihuanes kane peshe me te ulet trupore dhe indeks te mases trupore te reduktuar, e cila mund të kontribojë në humbjen e densitetit të kockave. Përdoruesit e mëdhenj u përcaktuan si ata që kishin pirë më shumë se 5.000 herë gjatë jetës së tyre.

 

Efektet në mushkëri

Pirja e marihuanës, edhe e rrallë, mund të shkaktojë djegie dhe therje të gojës dhe fytit dhe të shkaktojë kollitje të rëndë. Shkencëtarët kanë gjetur se duhanpirësit e rregullt të marihuanës mund të përjetojnë të njëjtat probleme respiratore si duhanpirësit, duke përfshirë:

Kollë e përditshme dhe prodhim i flegmës

Sëmundje më të shpeshta akute të gjoksit

Rritja e rrezikut të infeksioneve të mushkërive

 

Shumica e përdoruesve të marihuanës konsumojnë shumë më pak kanabis se sa duhanpirësit që konsumojnë duhan, megjithatë, efektet e dëmshme të pirjes së marihuanës nuk duhet të injorohen. Marihuana përmban më shumë hidrokarbure kancerogjene sesa tymi i duhanit dhe për shkak se pirësit e marihuanës zakonisht thithin më thellë dhe mbajnë tymin në mushkëritë e tyre më shumë se duhanpirësit, mushkëritë e tyre janë të ekspozuar ndaj atyre pronave kancerogjene më gjatë kur pijnë marihuanë.

 

Ç’të themi për kancerin?

Edhe pse një studim zbuloi se pirësit e marihuanës kishin tri herë më shumë gjasa për të zhvilluar kancerin e kokës ose qafës sesa jo-duhanpirësit, ky studim nuk mund të konfirmohej me analiza të mëtejshme.

 

Për shkak se tymi i marihuanës përmban tre herë sasinë e katranit të gjetur në tymin e duhanit dhe 50 përqind më shumë kancerogjene, do të duket e logjikshme të konstatohet se ka një rrezik në rritje të kancerit të mushkërive për pirësit e marihuanës. Megjithatë, studiuesit nuk kanë qenë në gjendje të vërtetojnë përfundimisht një lidhje të tillë, sepse studimet e tyre nuk kanë qenë në gjendje të përshtaten për pirjen e duhanit dhe faktorë të tjerë që gjithashtu mund të rrisin rrezikun.

 

Studimet që lidhin pirjen e marihuanës me kancerin e mushkërive janë gjithashtu të kufizuara nga paragjykimi i përzgjedhjes dhe madhësia e mostrës së vogël. Për shembull, pjesëmarrësit në ato studime mund të kenë qenë shumë të rinj për të patur ende kancer të mushkërive. Megjithëse hulumtuesit kanë ende “të vertetojnë” një lidhje midis pirjës së drogës  dhe kancerit të mushkërive, duhanpirësit e rregullt mund të duan të marrin në konsideratë rrezikun.

 

Efektet tjera shëndetësore

Hulumtimet tregojnë se THC dëmton sistemin imunitar të trupit nga luftimi i sëmundjeve, të cilat mund të shkaktojnë një shumëllojshmëri të gjerë të problemeve shëndetësore. Një studim zbuloi se marihuana në fakt frenoi veprimet parandaluese të sëmundjeve të qelizave kyçe imune. Një tjetër studim zbuloi se THC rrit rrezikun e zhvillimit të infeksioneve bakteriale dhe tumoreve.

 

Efektet e ekspozimit gjatë shtatëzanisë

Disa studime kanë gjetur se fëmijët e lindur nga nënat që përdorin marihuanën gjatë shtatëzanisë shfaqin disa probleme me zhvillimin neurologjik. Sipas këtyre studimeve, ekspozimi i marihuanës prenatale mund të shkaktojë:

Përgjigjet e ndryshuara ndaj stimujve vizualë

Rritja e dridhjeve

Probleme me vëmendjen e vazhdueshme dhe kujtesën

Aftësi të dobëta në zgjidhjen e problemeve

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com