Lart

Si të Bisedoni me Fëmijën Tuaj për Ciklin Menstrual

Të flasësh për tema personale si periudhat (menstruacionet) mund t’i bëjë prindërit dhe fëmijët të ndihen paksa të pakëndshëm. Por fëmijët kanë nevojë për informacion të besueshëm! Ndihmimi i fëmijëve tuaj për të kuptuar trupat e tyre do t’i ndihmojë ata të marrin vendime të mira për shëndetin e tyre.

Kur duhet të flas me fëmijët e mi për menstruacionet?

Të flasësh për menstruacionet nuk duhet të jetë një bisedë e madhe në një moshë të veçantë. Në vend të kësaj, filloni bisedën herët dhe ngadalë ndërtohuni në kuptueshmërinë e fëmijës suaj. Vajzat dhe djemtë kanë nevojë për informacion të besueshëm në lidhje me menstruacionet. Prandaj sigurohuni që të flisni edhe me djemtë tuaj!

Për shembull, nëse fëmija juaj 4-vjeçar sheh një tampon dhe pyet se për çfarë është, ju mund të thoni: “Gratë rrjedhin gjak nga vagina e tyre çdo muaj. Quhet menstruacion. Nuk është për shkak se janë lënduar. Eshtë si trupi bëhet gati për një foshnjë. Tamponi kap gjakun që të mos shkojë në të brendshme “.

Me kalimin e viteve, ju mund t’i jepni fëmijës suaj më shumë informacion pasi ai ose ajo është gati.

Kur të jenë 6 ose 7 vjeç, shumica e fëmijëve mund të kuptojnë bazat e menstruacioneve. Kërkoni një moment të natyrshëm për të folur në lidhje me të, të tilla si:

  • kur fëmijët pyesin për pubertetin ose ndryshimin e trupave
  • nëse fëmija juaj pyet se nga vijnë foshnjat
  • nëse jeni në dyqan duke blerë peceta ose tampona

Pyesni nëse fëmija juaj di për periudhat. Pastaj, mund të ndani informacionin bazë, të tillë si: Ndërsa vajza zhvillohet në një grua, trupi i saj ndryshon në mënyrë që ajo të mund të ketë një fëmijë kur të rritet. Një pjesë e kësaj është përgatitja e një vendi që fëmija të rritet brenda mamasë. Vendi ku rritet një fëmijë quhet mitër. Çdo muaj muri i mitrës bëhet gati për një fëmijë. Nëse nuk ka foshnjë, muri i mitrës gjakderdh pak. Gjaku del nga vagina e një gruaje. Trupi bën një mur të ri çdo muaj, vetëm në rast se ka një fëmijë.

Përgjigjuni çdo pyetje thjesht dhe drejtpërdrejt.

Për çfarë duhet të flas?

Ajo për të cilën flisni varet nga mosha dhe niveli i zhvillimit të fëmijës suaj. Këtu janë disa pyetje që kanë shumica e fëmijëve:

  1. Kur shumices së vajzave u vijnë menstruacionet?

Shumica e vajzave e kanë menstruacionin e parë kur janë midis 10 dhe 15 vjeç. Mosha mesatare është 12 vjeç, por trupi i çdo vajze ka orarin e vet.

Edhe pse nuk ka një moshë të duhur për një vajzë për periudhën e saj, ka disa të dhëna se ajo do të fillojë së shpejti. Në mënyrë tipike, një vajzë e fillon menstruacionin rreth 2 vjet pasi gjinjtë e saj fillojnë të zhvillohen. Një shenjë tjetër është lëngu i shkarkimit vagjinal (një lloj si mukusi) që një vajzë mund të shohë ose ndjejë në të brendshme. Ky shkarkim zakonisht fillon rreth 6 muaj deri në një vit para se një vajzë të ketë menstruacionet e para.

Çfarë e shkakton një menstruacion?

Një menstruacion ndodh për shkak të ndryshimeve në hormonet në trup. Hormonet janë lajmëtarë kimikë. Vezoret çlirojnë hormonet estrogjen dhe progesteron. Këto hormone shkaktojnë grumbullimin e rreshtimit të mitrës. Rreshtimi i ndërtuar është gati që një vezë e fekonduar të bashkohet dhe të fillojë të zhvillohet. Nëse nuk ka vezë të fekonduar, rreshtimi prishet dhe rrjedh gjak. Atëherë i njëjti proces ndodh përsëri. Zakonisht duhet rreth një muaj që rreshtimi të ndërtohet, dhe pastaj të prishet. Kjo është arsyeja pse shumica e vajzave dhe grave i kalojnë menstruacionet një herë në muaj.

A ndodhin rregullisht periodat kur fillojnë menstruacionet?

Për disa vitet e para pasi një vajzë fillon menstruacionin e saj, ajo mund të mos i vijë rregullisht. Kjo është normale në fillim. Rreth 2-3 vjet pas menstruacioneve të saj të para, periudhat e vajzave duhet të vijnë rreth një herë në muaj.

A mundet një vajzë të mbetet shtatzënë sapo të fillojë menstruacioni?

Po, një vajzë mund të mbetet shtatzënë sapo të fillojë menstruacioni. Një vajzë madje mund të mbetet shtatzënë përpara menstruacioneve të saj të para. Kjo sepse hormonet e një vajze mund të jenë aktive. Hormonet mund të kenë çuar në ovulim (lëshim të vezës nga vezori) dhe ndërtimin e murit të mitrës. Nëse një vajzë bën seks, ajo mund të mbetet shtatzënë, edhe pse nuk ka pasur asnjëherë menstruacione.

Sa zgjasin menstruacionet?

Menstruacionet zakonisht zgjasin rreth 5 ditë. Por një menstruacion mund të zgjasë më pak ose më gjatë.

Sa shpesh ndodh një menstruacion?

Menstruacionet zakonisht ndodhin rreth një herë në muaj. Por disa vajza kanë menstruacionet çdo 3 javë. Të tjera kanë vetëm menstruacione rreth një herë në 6 javë.

Çfarë është PMS?

PMS (sindroma para menstruale) është kur një vajzë ka simptoma emocionale dhe fizike që ndodhin para ose gjatë menstruacioneve së saj. Këto simptoma mund të përfshijnë disponim, trishtim, ankth, fryrje dhe puçrra. Zhduken pas ditëve të para të menstruacioneve.

Po sikur të kem probleme të flas me fëmijët e mi për ciklin menstrual?

Nëse nuk ndiheni rehat të flisni me fëmijët tuaj për ciklin menstrual, sigurohuni që ata të kenë një mënyrë tjetër për të marrë këtë informacion. Ndoshta të shikosh një video ose të lexosh një libër së bashku do të ishte më e lehtë. Ju gjithashtu mund t’i kërkoni mjekut, infermierit, këshilltarit të shkollës ose një anëtari të besuar të familjes të flasë me fëmijën tuaj.

Kur duhet të telefonoj mjekun?

Shumica e vajzave nuk kanë ndonjë problem me ciklin e tyre. Por telefononi mjekun tuaj nëse vajza juaj:

  • është 15 vjeç dhe nuk ka ciklin menstrual
  • filloi zhvillimin e gjinjve më shumë se 3 vjet më parë dhe nuk ka ciklin menstrual
  • është më shumë se 2 vjet nga cikli i saj i parë dhe menstruacionet ende nuk vijnë çdo 3-6 javë (veçanërisht nëse i mungojnë tre ose më shumë cikle me radhë)
  • ka ngërçe të rënda
  • ka gjakderdhje shumë të rëndë (gjakderdhje që kalon nëpër jastëk ose tampon më shpejt se çdo 2 orë)
  • ka PMS të rëndë që pengon aktivitetet e saj të përditshme
Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com