Lart

A Duhet të Shqetësohem Nëse Fëmija im Sëmuret Shumë Shpesh?

Është koha e vitit kur fëmija juaj sëmuret pa pushim dhe pyetni veten nëse do të jetë përsëri i shëndoshë. Por në kundërshtim me besimin popullor, ne nuk sëmuremi, sepse moti është shumë i ftohtë ose sepse ne nuk jemi të veshur me sasi të përshtatshme të rrobave të përshtatshme sezonale. Ky artikull flet për kur, përse dhe si fëmijët ftohen dhe marrin infeksionet e tjera të dimrit. Do të shpjegojë gjithashtu kur duhet të shqetësoni nëse teshtitja dhe kollitja bëhen shumë të shpeshta.

Është koha e vitit ku pyesni nëse fëmija juaj do të jetë përsëri i shëndoshë. Ata sëmuren pa pushim. A ka ndonjë kohë për t’u shqetësuar se ftohjet dhe infeksionet e tjera po bëhen shumë të shpeshta?

Duhet Shqetësohem Fëmija Sëmuret Shpesh

Sa ftohje në vit janë normale për fëmijët?

Disa fëmijë duket se kanë gjithmonë ftohje. Ata marrin një të ftohtë pas një të ftohti dhe pas një tjetri. Dhe shumë prindër pyesin: “A nuk është fëmija im duke pasur shumë ftohje? A është duke shkuar diçka keq me sistemin e tyre imunitar?” E vërteta është që fëmijët fillojnë të ftohen pas rreth gjashtë muajsh kur imuniteti që kanë marrë nga nëna e tyre zbehet dhe ata duhet të ndërtojnë sistemin e tyre imunitar.

 

Bebet, të vegjëlit dhe fëmijët parashkollorë marrin rreth 7-8 ftohjet në vit. Dhe gjatë moshës shkollore, ata mesatarisht kanë 5-6 ftohjet në vit. Adoleshentët në fund arrijnë një nivel të rritur prej katër ftohjet në vit.

Dhe përveç ftohjes, fëmijët kanë edhe  diarre, me ose pa të vjella, dy ose tre herë në vit. Disa fëmijë kanë tendencë të marrin ethe të larta në shumicën e ftohjeve të tyre ose kanë një stomak të ndjeshëm dhe zhvillojnë diarre me simptoma të ftohjes.

 

Pse fëmija im ftohet shumë herë?

Arsyeja kryesore pse fëmija juaj është duke marrë të gjitha ato infeksione është se ai ose ajo po ekspozohet ndaj viruseve të reja gjatë gjithë kohës. Viruset janë kudo, pa marrë parasysh se sa po pastroni. Ka të paktën 200 viruse të ndryshme të të ftohtit dhe të ndërlikuara, duke ndryshuar gjithë kohës.

 

Trupi i fëmijës suaj do të ndërtojë mbrojtje ose imunitet ndaj këtyre viruseve kur ai ose ajo të jetë i ekspozuar ndaj tyre, por kjo kërkon kohë. Duhen shumë vite për të ndërtuar imunitetin ndaj viruseve. Fëmija juaj do të ekspozohet më shumë nëse ai ose ajo merr pjesë në çerdhe ose parashkollorë. Vëllezërit dhe motrat më të mëdhenj janë gjithashtu vektorë të mëdhenj për të sjellë në shtëpi një virus nga shkolla.

 

Ftohjet janë më të zakonshme në familjet e mëdha, pasi virusi bën raundin e tij nëpër shtëpi. Shkalla e ftohjes trefishohet në dimër. Jo për shkak të ajrit të ftohtë, por për shkak se njerëzit tentojnë të kalojnë më shumë kohë në zonat e mbushura me njerëz së bashku, duke frymuar ajër të ri-qarkulluar. Pirja e duhanit në shtëpi gjithashtu rrit ndjeshmërinë e fëmijës tuaj ndaj ftohjes.

 

A është e ftohtë apo alergji?

Nëse fëmija juaj është mbi dy vjeç, teshtin shumë, fërkon hundën gjatë gjithë kohës dhe ka një hundë të qartë të lëngshme që zgjat më shumë se një muaj dhe nuk ka ethe, fëmija juaj mund të ketë alergji. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse këto simptoma ndodhin gjatë sezonit të polenit, që do të thotë pranvera dhe vjeshta.

Por në varësi të asaj që është alergjia, ata mund të kenë simptoma në çdo kohë të vitit. Dhe pediatri juaj mund t’ju ndihmojë të kuptoni këtë. Alergjitë janë shumë më të lehta për t’u trajtuar sesa ftohjet e shpeshta sepse medikamentet mund të ndihmojnë në kontrollimin e simptomave.

 

Shumë shpesh, prindërit pyesin veten nëse një fëmijë është i sëmurë për shkak të mungesës së vitaminave sepse është ftohtë jashtë. Ftohjet nuk janë shkaktuar nga një dietë e dobët ose nga mungesa e vitaminave. Ata nuk janë të shkaktuara nga moti i keq, kondicionerët ose këmbët dhe flokët e lagura, apo edhe nga të luajturit jashtë pa një pallto.

Të kesh të gjitha këto ftohjet është një pjesë e pashmangshme e rritjes. Ftohjet nuk mund të parandalohen, pa marrë parasysh atë që shihni në televizor ose lexoni në internet. Ato ndihmojnë në ndërtimin e sistemit imunitar të fëmijës suaj.

 

Gjithashtu, nëse fëmija juaj merr shumë infeksione veshi,  nuk do të thotë se fëmija juaj ka një problem serioz shëndetësor. Kjo do të thotë vetëm se tubat në vesh nuk janë të drenazhuara siç duhet. Dhe nëse fëmija juaj ka infeksione të përsëritura të veshit, bisedoni me pediatrin e fëmijës tuaj për të parë nëse ata kanë nevojë të vizitojnë një specialist të veshëve, hundës dhe fytit.

 

Shumë prindër janë të shqetësuar se fëmija i tyre ka ndonjë sëmundje serioze, sepse ata ftohen shumë shpesh. Një fëmijë me sëmundje të sistemit imunitar nuk ftohet më shumë se fëmija mesatar. Ata dallojnë se fëmija me një problem imunitar do të ketë probleme të shërohet nga sëmundja dhe ata shpesh shtrohen në spital për një kohë të gjatë si rezultat.

Ata gjithashtu do të kenë infeksione serioze të shumta çdo vit, të tilla si pneumonia ose vlimi në lëkurë shumë herë para se ata ti mbushin një vjeç. Përveç kësaj, një fëmijë me një sëmundje serioze nuk shton shumë peshë.

 

Pra, si mund të kujdesem për fëmijën tim me të gjitha këto viruse që ata marrin? Së pari, shikoni shëndetin e përgjithshëm të fëmijës tuaj. Nëse fëmija juaj është i fuqishëm dhe po fiton peshë, nuk duhet të shqetësoheni për shëndetin e tyre. Fëmija juaj nuk është më i sëmurë se sa fëmija mesatar i moshës së tyre. Fëmijët marrin vetë ftohjet. Edhe pse mund të zvogëloni simptomat, nuk mund ta shkurtoni rrjedhën e çdo ftohjeje.

Fëmija juaj do të turbullojë si çdo fëmijë tjetër dhe pikëpamja afatgjatë është e mirë. Numri i ftohjes do të zvogëlohet gjatë viteve pasi trupi i fëmijës suaj ndërton një furnizim të mirë të antitrupave ndaj viruseve të ndryshme. Kjo do të thotë se deri në kohën që ata janë në mes të shkollës fillore, trupat e tyre do të dinë se si të luftojnë këto viruse goxha mirë.

 

Kur duhet ta dërgoj fëmijën tim në shkollë pas një ftohjeje?

Tjetra, dërgoni fëmijën tuaj në shkollë sa më shpejt të jetë e mundur. Unë e di, shkollat ​​janë me të vërtetë shqetësuese rreth asaj se sa ditë mund të humbasë një fëmijë para se të përfshihet policia.

Por kërkesat kryesore për kthimin e fëmijës tuaj në çerdhe ose në shkollë është se ethet duhet të zhduken për më pak se 24 orë dhe simptomat nuk janë shumë të zhurmshme ose të shkëputura nga shokët e klasës ose vetë studentët. Nuk ka kuptim që ta mbani fëmijën në shtëpi deri sa të jeni të sigurtë se nuk do të përhapin ndonjë mikrob.

 

Pesë ditët e para të një virusi janë më të këqijat, por simptomat e ftohta mund të zgjasin dy deri tre javë. Kohëzgjatja mesatare e kohës kur një kollë zgjat me këto viruse shkonë rreth 18 ditë. Pra, për sa kohë që ethet e fëmijës suaj janë zhdukur, nuk ka arsye pse ai ose ajo nuk mund të marrin pjesë në aktivitete të tjera siç janë partit, datat e lojës apo shkollën. Gjimnazi dhe sportet e ekipit mund të shtyhen për disa ditë derisa të ndjehen mirë deri në aktivitetin fizik.

 

Nuk ka shërim të menjëhershëm të ftohjeve të përsëritura ose sëmundjeve të tjera virale. Antibiotikët nuk janë të dobishëm nëse fëmija juaj nuk ka zhvilluar komplikime të tilla si një infeksion i veshëve, infeksion sinus ose pneumoni. Mbajtja e bajameve të fëmijës suaj nuk është e dobishme sepse ftohjet nuk shkaktohen nga bajamet të këqija. Përsëri, ndërsa është e vështirë në afat të shkurtër, koha më e mirë për të pasur këto infeksione dhe për të zhvilluar imunitetin është gjatë fëmijërisë.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com