Lart

Si ta Dini Nëse Fëmija Juaj Konsumon Duhanin

Flisni Me Fëmijët Tuaj Rreth Pirjes së Duhanit

Si ta Dini Nëse Fëmija Juaj Konsumon Duhanin

 1. Filloni herët. Sigurohuni që të flisni me fëmijën tuaj rreth pirjes së duhanit shumë kohë para se të mendoni se duhet. Fëmijët duhet të dinë për rreziqet e pirjes së duhanit në mënyrë që ata të mund të përvetësojnë informacionin dhe veçse të kenë një opinion negativ rreth pirjes së duhanit para se të hasin në mundësinë e tyre të parë për të pirë duhan.
 2. Pyesni fëmijët tuaj rreth pirjes së duhanit. Jini të sinqertë me fëmijët tuaj dhe pyesni ata hapur nëse pijnë duhan. Le ta dinë që ti i do ata pa marrë parasysh se çfarë dhe që e kuptoni joshjen e pirjes së duhanit, por nuk e miratoni atë. Ndonjëherë fillimi i një dialogu është gjithçka që duhet të bëni për të ndihmuar fëmijën tuaj në një kohë të përafërt.Shënim: Nëse keni përvojë të pirjes së duhanit, tregojuni fëmijëve tuaj se sa e vështirë ishte për ju që ta linit dhe që ju do të dëshironit që kurrë mos ta filloje.
 3. Nëse fëmija juaj pranon që është pirës i duhanit, përpiquni të grumbulloni sa më shumë informacione që të jetë e mundur. Pyesni fëmijën tuaj se kur dhe përse kanë filluar pirjen e duhanit, sa shpesh pijnë duhan, nëse shokët e tyre pijnë duhan etj. Kjo do t’ju ndihmojë të kuptoni se përse e tërheq pirja e duhanit fëmijën tuaj, kështu që do të jeni më të pajisur për t’i ndihmuar ata t’a lënë ose për të mësuar si të thonë jo në të ardhmen.
 4. Rri i qete. Fëmijët shpesh nuk përgjigjen nëse jeni dukshëm i mërzitur kur flisni me ta. Ruani qetësinë dhe bisedoni me fëmijën tuaj për pirjen e duhanit. Përgjigjuni çdo pyetjeje që mund t’a kenë dhe u tregoni atyre se gjithmonë mund t’ju flasin për këto gjëra.
 5. Tregojuni fëmijëve tuaj se ju nuk e miratoni pirjen e duhanit. Edhe nëse duket sikur ata nuk po dëgjojnë, fëmija juaj duhet të dëgjojë se ju thoni që pirja e duhanit është e ndaluar. Nëse nuk e bëni hapin i pari, ata nuk do të kenë ndonjë udhëzim prindëror duke u thënë atyre se nuk është mirë për të pi duhan. Ata gjithsesi mund të mos binden dhe të pijnë, por është e rëndësishme që t’i inkurajoni ata të mos pinë duhan.
 6. Jini të qartë për pasojat e pirjes së duhanit. Efektet negative të pirjes së duhanit janë shumë reale dhe në masë të madhe tejkalojnë çdo përfitim të mundshëm të perceptuar. Bisedoni me fëmijët tuaj për pasojat e pirjes së duhanit, duke përfshirë gjërat e mëposhtme:
 •     Rreziqet shëndetësore. Ka shumë probleme të dukshme, shumë të frikshme shëndetësore që vijnë me pirjen e duhanit. Jini të sinqertë me fëmijët tuaj për rrezikun e sëmundjeve të zemrës, kancerit dhe statistikat për vdekjen e hershme të shkaktuar nga pirja e duhanit.
 •          Pavlefshmëria. Tregoni fëmijës suaj cilësitë e shumta jo tërheqëse që shoqërojnë shumicën e duhanpirësve. Pirja e duhanit i bën flokët dhe rrobat tuaja me erë të keqe, zverdhë dhëmbët tuaj, shkakton rrudha të parakohshme, bën gishtat tuaj të verdhë, etj
 •          Dëmton financiarisht. Duhani është i shtrenjtë. Edhe nëse fëmija juaj ka një punë me kohë të pjesshme, tendosja financiare për t’u bërë duhanpirës do të jetë shumë më e vështirë sesa që ata mendojnë.

 

 

 

 

Njohja e simptomave fizike

 1.  Kini kujdes ndaj kollën së duhanpirësve. Një nga simptomat më të zakonshme dhe më të menjëhershme të pirjes së duhanit është kollitja e vazhdueshme e duhanpirësve. Ajo mund të shfaqet në pak ditë pasi të fillojë pirjen e duhanit dhe mund të jetë edhe me duhanin e rastësishëm (jo të rëndë). Kollitja zakonisht është më e keqe në mëngjes dhe zvogëlohet gjatë gjithë ditës. Zakonisht shoqërohet nga gëlbazë e cila mund të jetë e qartë, e verdhë, apo edhe e gjelbër.
 2.  Shikoni për dhëmbët e verdhë. Pirja e duhanit shkakton që dhëmbët të kthehen në të verdhë me kalimin e kohës, prandaj dijeni nëse dhëmbët e fëmijës suaj fillojnë të duken më të verdhë.Gjithashtu vini re nëse fëmija juaj papritmas bëhet i interesuar në produktet për zbardhjen e  dhëmbëve si pastë dhëmbësh të veçantë për zbardhje.
 3.  Kërkoni për njolla të verdha në gishtat e fëmijës suaj. Ndërsa zverdhja e dhëmbëve mund të marrë kohë për t’u bërë, pirja e cigareve mund të shkaktojë njollat ​​të verdha në gishtat dhe thonjtë e fëmijës suaj pothuajse menjëherë.
 4.  Kushtojini vëmendje nëse fëmija juaj merr frymë me zor. Një zë i tmerrshëm mund të tregojë disa gjendje të ndryshme fizike në fëmijën tuaj, por njëri prej tyre është dëmtimi I frymëmarrjes/ mushkërive nga pirja e duhanit.
 5.  Vini re çdo gulçim. Shkurtesa e frymës është një shenjë treguese e një duhanpirësi. Nëse fëmija juaj papritmas nuk është në gjendje të jetë aktiv për periudha të gjata kohore ose i merr më shumë kohë për të kapur frymën pas aktivitetit fizik, duhet të keni parasysh mundësinë se ata janë duke pirë duhan.
 6.  Shiko për një frekuencë më të lartë të sëmundjeve të frymëmarrjes. Duhanpirësit janë më të prirur për të marrë sëmundje të caktuara të frymëmarrjes, si ftohjet, bronhitis dhe pneumonia. Nëse fëmija juaj sëmuret më shpesh me sëmundje të tilla, mund të duhet të shqetësoheni se këto sëmundje janë efektet anësore të një zakoni të ri të pirjes së duhanit.

Shenja të tjera

 1.  Shihni nëse rrobat e tyre (ose flokët) kanë erë duhani. Era e tymit të duhanit është një aromë që vazhdon dhe është e vështirë t’a heqësh qafe. Nëse adoleshenti juaj ka pirë duhan, është pothuajse e garantuar që ju do të jeni në gjendje ta nuhasni atë në rrobat e tyre ose në flokët e tyre (sidomos nëse ata kanë flokë më të gjatë).

Shënim: Ndonjëherë adoleshentët përpiqen të mbulojnë erën e tymit duke u mbingarkuar me kolonjën ose llakun e trupit. Ju ende do të jeni në gjendje t’a ndjeni aromën e duhanit, por mund të jetë pjesërisht i maskuar nga parfumi.

 

 1.  Vëreni nëse fillojnë të lënë dritaret e hapura në dhomën e tyre të gjumit. Fëmijët shpesh do të përpiqen të ajrosin dhomën e tyre duke e lënë dritaren hapur pas pirjes së duhanit në dhomën e tyre. Mund të jetë normale që fëmija juaj ta hapë dritaren e vet, por t’i kushtojë vëmendje të veçantë nëse insistojnë ta bëjnë atë edhe kur moti është i pakëndshëm (shumë i nxehtë, shumë i ftohtë, me shi, etj.).
 2.  Shikoni për vrima të djegura në qilim, në makinën e tyre dhe në rrobat e tyre. Adoleshentët që pinë duhan janë më pak të provuar dhe kanë një koordinim më të keq sesa të rriturit. Pra, ata janë më të prirur për të djegur gjëra aksidentalisht, nëse fillojnë duhanin. Shikoni për shenjat e djegura në qilimin e dhomës së tyre ose në veshjet e tyre. Gjithashtu shikoni për shenjat e djegies në makinën e tyre, pasi shumë adoleshentë mendojnë se mund të maskojnë erën e tymit në mënyrë më efektive në makinën e tyre, sesa në dhomën e tyre.
 3.  Shikoni nëse kanë ndonjë çakmak në dhomën e tyre ose çantën e shpinës. Mund të jetë e vështirë të vëreni këto objekte të vogla, por nëse adoleshenti juaj kohët e fundit ka filluar të mbajë ose të blejë çakmak , kjo mund të jetë një shenjë se ata janë pirës të duhanit. Ata mund të pretendojnë se i duan vetëm për ndezjen e qirinjve.
 4.  Vëreni nëse kanë miq që pinë duhan. Adoleshentët që pinë duhan mund të jenë shumë bindës, kështu që adoleshentët e tjerë shpesh i nënshtrohen presionit të shokëve për të pirë duhan. Adoleshentët qe kanë shokë të cilët pinë duhan kanë më shumë gjasa të fillojnë të pinë duhanin sesa ata që nuk kanë shokë që pinë duhan.
 5.  Kushtojini vëmendje nëse fillojnë të përdorin më shumë shpërlarës goje ose çamçakëz. Duhanpirësit mund të jenë shumë të vetëdijshëm për faktin se pirja e duhanit e bën frymën e tyre të mban erë si cigare. Kështu që shpesh përpiqen ta kundërvejnë këtë efekt nga çamçakëzi ose duke përdorur shpërlarës pas pirjes së duhanit. Nëse fëmija juaj duket të jetë I shqetësuar në ekstrem për aromën e tyre, ata mund të jenë duke u përpjekur për të fshehur nga ju faktin se ata janë duke pirë duhan.
 6. Kontrolloni se si po shpenzojnë paratë e tyre. Pirja e duhanit është një zakon i shtrenjtë. Nëse keni akses, kontrolloni aktivitetin e llogarisë bankare të fëmijës suaj dhe shihni nëse po bëjnë blerje të shpeshta në dyqanet ushqimore ose dyqanet e duhanit. Nëse ata blejnë cigare rregullisht, do të ketë një gjurmë parash për ju për të gjetur.
Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com