Lart

Pse Pa Cikël Menstrual Rreth Moshës 15 Vjeç?

 

Vajzat zakonisht fillojnë menstruacionin e parë kur janë 12 ose 13 vjeç. Eshtë një shenjë që trupi juaj po piqet, kështu që një ditë, nëse dëshironi, të keni mundësi të keni një fëmijë.
Deri në moshën 15 vjeç, 98% e adoleshentëve kanë filluar tashmë menstruacionet. Nëse nuk jeni një prej tyre, caktoni një takim për të folur me mjekun tuaj. Ai mund t’ju pyesë ju dhe prindin për historikun tuaj familjar, nivelin e aktivitetit të përditshëm dhe t’ju ekzaminojë për të kuptuar shkaqet e vonesës tuaj. Arsyet mund të mos jenë asgjë për t’u shqetësuar. Ose ato mund të jenë një shenjë se ju keni një gjendje shëndetësore që duhet të trajtoni.

Historia Familjare

Nëse nëna juaj nuk ka pasur cikël menstrual deri në moshën 15 vjeç ose më shumë, shanset janë që të jeni një lulëzuese e vonë në familjen tuaj. Kjo mund të jetë veçanërisht e vërtetë nëse hallat, gjyshet dhe kushërinjtë tuaj gjithashtu filluan menstruacionet vetëm pasi të kishin mbaruar shkollën e mesme. Vajzat priren të kenë menstruacionet 2-3 vjet pasi gjinjtë e tyre fillojnë të zhvillohen dhe 6-12 muaj pasi vërejnë një rrjedhje vaginale të ngjashme me mukusin në të brendshme. Të gjitha këto momente historike mund të ndodhin më vonë se mesatarja në disa familje, përfshirë edhe tuajat. Akoma, mjeku juaj mund të dëshirojë të përjashtojë probleme të tjera shëndetësore.

Pesha e ulët

Nëse peshoni shumë më pak se normalja, kjo mund të ndikojë në nivelet e hormoneve tuaja dhe t’ju parandalojë të keni menstruacionet. Nëse pesha juaj është 10% më pak sesa ajo që është e shëndetshme për gjatësinë tuaj, kjo mund t’i mbajë hormonet tuaja të mos funksionojnë mirë dhe në të vërtetë të ndalojë menstruacionet. Kjo është arsyeja pse vajzat që kanë çrregullime të të ngrënit si anoreksia ose bulimia mund të mos fillojnë menstruacionet.
Pesha shtesë
Nëse jeni e trashë, mund të mos keni ciklin e parë në kohën e zakonshme. Për të vendosur një cikël menstrual mujor, trupi juaj ka nevojë për një gamë normale të niveleve të yndyrës. Shumë ose shumë pak yndyrë trupore mund të çojë në cikle të vonuara.

Ushtrime shumë të forta

Ushtrime fizike të forta fizikisht gjithashtu mund të bëjnë që cikli juaj i parë të vijë vonë. Kjo mund të ndodhë me balerinat, vrapueset ose atletet e tjera. Ushtrimet intensive djegin shumë kalori dhe mund të lërë shumë pak yndyrë trupore.

Shumë stres

Mund të jetë e vështirë për trupin tuaj në shumë mënyra, dhe një efekt i mundshëm është të vonon menstruacionin tuaj të parë. Kjo mund të ndodhë nëse jeni i stresuar gjatë gjithë kohës, pa marrë parasysh nëse vijnë nga shumë detyra shtëpie, probleme familjare, trajnime intensive sportive ose çështje të tjera.

Medikamente

Lloje të caktuara të medikamenteve mund t’ju ndalojnë të keni cikël menstrual, duke përfshirë ato që përdoren për të trajtuar kancerin, presionin e lartë të gjakut, alergjitë dhe depresionin. Nëse jeni duke marrë ndonjë prej tyre, mjeku juaj mund të ketë shpjeguar se kjo mund të ndodhë.

Problemet fizike

Shumë rrallë, ju mund të mos jeni në gjendje të keni menstruacione për shkak të formës ose problemeve të tjera me vagjinën tuaj, vezoret, tubat fallopiane ose mitrën. Ju mund të keni ind shtesë që mbulon një hapje, një bllokim ose çështje fizike. Mjeku juaj mund të zbulojë nëse këto probleme mund të jenë arsyeja.

Çështje të tjera shëndetësore

Arsyet që mund të jenë prapa menstruacioneve tuaja të vonuara përfshijnë:
Probleme me një pjesë të trurit tuaj të quajtur hipotalamus, ose një organ afër që quhet hipofizë. Ata punojnë së bashku për të kontrolluar hormonet tuaja
Sindroma e vezoreve policistike, e cila bën që hormonet tuaja të mos dalin nga ekuilibri
Kushtet gjenetike si sindroma e brishtë X, sindroma Turner, ose sindroma e pandjeshmërisë androgjene

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com