Lart

Sa Shpesh Duhet të Pastroni Dhëmbët

Larja e dhëmbëve shpesh nënvlerësohet dhe anashkalohet, por është ndoshta gjëja më e rëndësishme që mund të bëni për higjenën tuaj orale.

Larja e dhëmbëve në shtëpi është e domosdoshme, por shumë njerëz nuk e kuptojnë që të vizitosh dentistin tuaj rregullisht është e domosdoshme gjithashtu. Pastrimi si brenda në shtëpi dhe në zyrë është i nevojshëm për të mbajtur larg formimin e pllakës dhe tartarit.

Si t’i lani dhëmbët?

Besoni apo jo, ekziston konfuzion në publikun e gjerë se si të lani dhëmbët dhe në çfarë frekuence. Ne kemi kryer një studim të lexuesve të Autoritetit Dental dhe gjetëm disa rezultate interesante.

Sa herë në ditë duhet të lani dhëmbët?

Lani  të paktën dy herë në ditë, mundësisht pas çdo vakti. Për fat të mirë, shumica e lexuesve tanë dinë t’i ndjekin ato udhëzime, por shumë thanë që nuk I pastrojnë aq shumë (ose i pastrojnë shumë më shpesh se kaq).

Pastroni dy herë në ditë. Është interesante se në një botë ideale do të prisnit 30-40 minuta pasi të hani para larjes, në mënyrë që të minimizoni dëmtimin e smaltit. Kjo i jep kohë pështymës tuaj të neutralizojë acidin në gojën tuaj.

Ne duhet të theksojmë rëndësinë e larjes para se të shkoni në shtrat. Bakteret e përfshira në prishjen e dhëmbëve (mutans streptokokët) shumohen 30 herë gjatë natës nëse nuk i keni larë dhëmbët para gjumit.

Për sa kohë duhet të pastroni dhëmbët?

Kur bëhet fjalë për kohëzgjatjen, sa minuta duhet të pastroni dhëmbët njëherësh? Pastroni për 2-3 minuta çdo seancë.

Teknikat e duhura të pastrimit

Pas larjes 2-3 herë në ditë për 2-3 minuta me pastë dhëmbësh fluoride, disa këshilla të tjera për larjen e dhëmbëve.

Për pastrimin e sipërfaqes së brendshme të dhëmbëve të përparmë, ju duhet ta poziciononi furçën e dhëmbëve vertikalisht dhe të përdorni goditje të shkurtra që lëvizin lart e poshtë.

Cilado qoftë teknika të përdorni, duhet të mbuloni çdo sipërfaqe të dhëmbëve tuaj me një furçë dhëmbësh të lagur mirë.

Këtu janë vetëm disa këshilla të përgjithshme për tu mbajtur në mend gjatë larjes:

 •       Jini të butë ndaj dhëmbëve
 •       Mos e nxitoni procesin
 •       Përdorni një furçë të butë
 •       Zëvendësoni furçën tuaj të dhëmbëve rregullisht (rreth çdo 3 muaj)
 •       Mendoni për larjen si masazhimin e dhëmbëve
 •       Mos harroni të pastroni / masazhoni mishërat
 •       Prisni 30-40 minuta pasi të keni ngrënë para larjes

Cfarë ndodh kur nuk i pastroni dhëmbët?

Këtu gjërat bëhen të frikshme. Cilat efekte të dëmshme do të ndodhin nëse nuk lani dhëmbët rregullisht?

Humbja e kockave dhe sëmundja periododontale

Të gjithë e dinë që ju mund të keni zgavra nëse nuk lani dhëmbët, por gjithashtu mund të çojë, ose të përkeqësojë sëmundjen e mishrave të dhëmbëve ose sëmundjen periodontale që karakterizohet nga humbja e pakthyeshme e kockave në mbështetje të dhëmbëve tuaj.

Bakteret, nëse nuk janë hequr nga dhëmbët, mund të shkaktojnë inflamacion të mishrave në individ të ndjeshëm, gjë që shkakton në “ngrënien” e kockave. Këto ndryshime janë të pakthyeshme dhe xhepat mund të zhvillohen që çojnë në vështirësi në pastrim. Është një cikël i mbrapshtë që vazhdon gjatë shumë viteve derisa dhëmbët bëhen të lirshëm.

Kontrollet e rregullta nga dentisti mund të ndihmojnë në identifikimin nëse ky është një problem për ju dhe mund të jepen trajtime për të ngadalësuar përparimin. Normalisht  është pastrimi nën mishëra me anestezik lokal, por mund të kërkojë operacion në raste më ekstreme.

Era e keqe

Kjo është disi e qartë. Të gjithë e kemi provuar këtë efekt anësor të mos larjes.

Kur grimcat e ushqimit dhe pllakat qëndrojnë midis dhëmbëve tuaj ato do të fermentohen dhe do të lëshojnë një erë të pakëndshme. Pastrimi dhe pastrimi me fije dentale mund të ndihmojë në parandalimin e këtij problemi për ata që janë afër jush. Fatkeqësisht, çamçakëzat dhe mintet nuk e zgjidhin problemin, ato vetëm përkohësisht e mbulojnë atë.

Gingivitis

Si ndryshon gingiviti nga sëmundja parodontale? Gingiviti është në thelb faza para sëmundjes parodontale dhe është i kthyeshëm. Gingiviti shfaqet kur mishrat e dhëmbëve bëhen të fryrë, të lënduar, të përflakur dhe rrjedhin gjak në përgjigje të pllakës në mishëra.

Shkatërrimi

Smalti është në thelb një mburojë për çdo dhëmb. Nëse smalti dobësohet, ky është lajm i keq për shëndetin e gojës dhe mund të çojë në ndjeshmëri dhe zverdhje të dhëmbëve tuaj.

Nëse nuk po lani dhe fërkoni siç duhet dhe po hani shumë sheqer, rrezikoni të krijoni prishje ose zgavra në dhëmbë. Këto do të duhet të trajtohen nga një dentist, por lehtësisht mund të parandalohen me një higjenë të madhe orale.

Dhëmbët me njolla

Kjo është gjithashtu e qartë. Ushqimi dhe pirja e gjërave që kanë pigmente të errëta, si çaji, kafeja dhe vera, mund të lënë njolla në dhëmbët tuaj. Pirja e duhanit është gjithashtu një fajtor i madh për njollosjen, si dhe për sëmundjen e mishrave të dhëmbëve.

Pastrimi të paktën dy herë në ditë është një fillim i mirë për të luftuar njollat, por pavarësisht përpjekjeve tuaja më të mira, vizita tek dentisti në baza të rregullta është shpesh e nevojshme.

Diabeti

Kjo mund të të befasojë, një lidhje midis periodontitit dhe diabetit është vendosur për ca kohë.

Ne nuk po themi se higjiena e dobët e gojës çon në diabet por njerëzit me diabet tregojnë një incidencë shumë më të lartë të periodontitit dhe janë shumë më të rrezikuar ose humbje të pakthyeshme të kockave.

Sëmundja e zemrës

Ky është një problem tjetër i habitshëm për shkak të mos larjes së dhëmbëve. Goja është një rezervuar i madh për bakteret dhe këto lehtë mund të futen në rrjedhën e gjakut dhe të shkaktojnë inflamacion në trup.

Inflamacioni në trup është përgjegjës për shumë kushte të tilla si sëmundja e zemrës, goditja në tru, madje edhe sëmundja e Alzheimerit.

Lindja e parakohshme

Çfarë? Lindja e parakohshme mund të ndodhë për shkak të higjenës së dobët të gojës? Po, është e vërtet.

Sipas një dentisti me qendër në Kaliforni të quajtur Dr. Nirav Shah, sëmundja e mishrave të dhëmbëve mund të çojë ose në peshë të ulët të lindjes ose në lindje të parakohshme. Kujdesi për veten si person luan rolë për të pasur lindjen dhe fëmijën më të shëndetshëm të mundshëm, dhe kujdesi oral është një pjesë e kësaj.

Mos mbajtja e zakonit të larjes dhe pastrimit të dhëmbëve tuaj në mënyrë të efektshme çdo ditë mund të çojë në një mori të problemeve me gojë dhe çështje të tjera shëndetësore që mund të ndikojnë në zemrën tuaj dhe madje edhe shtatzëninë / lindjen.

FAQ (Këishlla) për Pastrimin e Dhëmbëve

Tani le të adresojmë disa nga pyetjet më të shpeshta në lidhje me larjen e dhëmbëve, si dhe disa këshilla për larjen e dhëmbëve.

Cili është lloji më i mirë i furçës së dhëmbëve për përdorim të përditshëm?

Ju keni disa mundësi kur bëhet fjalë për furçat e dhëmbëve. Mund të shkoni me një furçë dhëmbësh elektrike, ose mund të merrni një furçë dhëmbësh të rregullt. Tani ekzistojnë edhe furça dhëmbësh qymyrguri. Faktori më i rëndësishëm është teknika juaj e larjes, kështu që furça e dhëmbëve që përdorni është me të vërtetë më shumë preferencë.

Mundohuni të përdorni një furçë dhëmbësh të butë, e cila ka maje najloni të butë me skaj të rrumbullakosur. Kjo ju lejon të pastroni dhëmbët dhe mishrat në mënyrë efektive pa i dëmtuar ato.

A është furça elektrike e dhëmbëve më e mirë se manuali?

Furça e dhëmbëve manuale ose elektrike mund të përdoret në mënyrë efektive. Pra, pyetja “më e mirë” ose “më e keqe” mbase nuk është këndi i duhur, përveç nëse mendoni më mirë ose më keq për secilin individ.

Shumë përdorin një furçë dhëmbësh të normale, manuale.

Si duhet të kujdeseni për furçën e dhëmbëve?

Ka shumë gjëra që mund të bëni për t’u kujdesur për furçën e dhëmbëve. Këtu janë disa rregulla themelore për tu ndjekur:

 •       Mos e ndani furçën e dhëmbëve me askënd. Bërja e kësaj mund të përhapë lehtësisht mikrobet dhe lëngjet trupore.
 •       Shpëlajeni furçën e dhëmbëve me ujë pasi ta përdorni. Kjo largon të gjitha pastat e dhëmbëve dhe mbeturinat.
 •       Ruani furçën e dhëmbëve në një pozicion të drejtë me një mbulesë për të shmangur spërkatjet e tualetit dhe lavamanit në të.
 •       Vendosja e furçës së dhëmbëve nëpër lavatriçe mund ta prishë atë.
 •       Mos e mbani furçën e dhëmbëve të mbuluar pasi kjo mund të inkurajojë rritjen e baktereve.
 •       Zëvendësoni furçën tuaj të dhëmbëve çdo 3-4 muaj, sipas rekomandimit të Shoqatës Amerikane të Dhëmbëve.

A është e rëndësishme çfarë lloj paste dhëmbësh përdorni?

Po, duhet të përdorni pastën e dhëmbëve me fluoride në të. Edhe pse kundërshtarët e kësaj ideje thonë se duhet të bëni pastën tuaj të dhëmbëve.

Dhe atëherë ekziston idea që të përdorni pastë dhëmbësh qymyrguri për zbardhjen e dhëmbëve tuaj, që është një temë e diskutueshme vetë. Disa njerëz thonë se funksionon shkëlqyeshëm, të tjerë thonë se mund të dëmtojnë dhëmbët tuaj dhe duhet të përdorni pastë dhëmbësh të rregullt.

Nëse dëshironi ta luani sigurt dhe të ndiqni rregullat e ekspertëve, duhet të përdorni një pastë dhëmbësh që përfshin fluorin.

Kur është koha më e mirë për larjen e dhëmbëve?

Pastroni 2-3 herë në ditë, mundësisht 30-40 minuta pas çdo vakti.

A duhet të lani mishrat e dhëmbëve?

Po, duhet të lani (ose “masazhoni”) ku dhëmbi dhe mishrat e dhëmbëve takohen për të ndihmuar në parandalimin e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve. Këtu mblidhet shumica e pllakes.

A mund t’i pastroni dhëmbët shumë?

Po tmundesh. Larja e tepërt mund të dobësojë smaltin e dhëmbëve tuaj, gjë që mund të çojë në një mori problemesh. Është më mirë të përmbaheni në sugjerimin e larjes 2-3 herë në ditë dhe është e rëndësishme të përdorni teknikën e duhur.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com