Lart

Si ndikon përdorimi i mediave tek fëmija juaj?

Shumica e fëmijëve sot janë të lidhur në pajisje si TV, tableta dhe telefona para se të mund të ngasin edhe biçikletën.

Teknologjia mund të jetë pjesë e një fëmijërie të shëndetshme, për sa kohë që ky privilegj nuk abuzohet. Për shembull, fëmijët parashkollorë mund të marrin ndihmë për të mësuar alfabetin në televizion, nxënësit e klasave mund të luajnë aplikacione dhe lojëra edukative dhe adoleshentët mund të bëjnë kërkime në internet.

Por shumë kohë në ekran mund të jetë një gjë e keqe:

 • Fëmijët të cilët vazhdimisht kalojnë më shumë se 4 orë në ditë duke parë TV kanë më shumë gjasa të jenë mbipeshë.
 • Fëmijët që shikojnë veprime të dhunshme në TV kanë më shumë të ngjarë të tregojnë sjellje agresive dhe të kenë frikë se bota është e frikshme dhe se diçka e keqe do t’u ndodhë atyre.
 • Adoleshentët që luajnë lojëra dhe aplikacione të dhunshme video kanë më shumë gjasa të jenë agresivë.
 • Personazhet në TV dhe në lojërat video shpesh përshkruajnë sjellje të rrezikshme, të tilla si pirja e duhanit dhe gjithashtu përforcojnë stereotipet e rolit gjinor dhe racës.

Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme që prindërit të mbajnë skedarë në kohën e ekranit të fëmijëve të tyre dhe të vendosin kufij për t’u siguruar që ata nuk po kalojnë shumë kohë para një ekrani.

Çfarë rekomandohet?

Këto udhëzime për kohën e ekranit:

 • Bebe dhe fëmijë të vegjël deri në 18 muajsh: Nuk duhet të jetë para ekranit, me përjashtim të bisedave me video me familjen dhe miqtë.
 • Fëmijët e vegjël 18 muaj deri në 24 muaj: Disa kohë para ekranit me një prind ose kujdestar.
 • Fëmijët parashkollorë: Jo më shumë se 1 orë në ditë programimi arsimor, së bashku me një prind ose një kujdestar tjetër që mund t’i ndihmojë ata të kuptojnë se çfarë po shohin.
 • Fëmijë dhe adoleshentë nga 5 deri në 18 vjeç: Prindërit duhet të vendosin kufizime të qëndrueshme në kohën e ekranit, e cila përfshin TV, media sociale dhe lojëra video. Media nuk duhet të zërë vendin e gjumit të mjaftueshëm dhe të qenit aktiv fizikisht.

Duke parë Dhunën

Një fëmijë mesatar amerikan do të jetë dëshmitar i 200,000 veprimeve të dhunshme në televizione nga mosha 18 vjeç. Shumë veprime të dhunshme shkaktohen nga “djemtë e mirë”, të cilët fëmijët mësohen t’i admirojnë. Në fakt, në video lojërat heroi shpesh ka sukses duke luftuar me ose duke vrarë armikun.

Kjo mund të çojë në konfuzion kur fëmijët përpiqen të kuptojnë ndryshimin midis së drejtës dhe së gabuarës. Fëmijët e vegjël tremben veçanërisht nga imazhet e frikshme dhe të dhunshme. Thjesht duke u thënë fëmijëve se ato imazhe nuk janë reale nuk do t’i bëjë ata të ndihen më mirë, sepse ata ende nuk mund të bëjnë dallimin midis fantazisë dhe realitetit. Problemet e sjelljes, ankthet dhe vështirësitë në gjumë mund të vijnë pas ekspozimit ndaj një dhune të tillë.

Fëmijët e mëdhenj gjithashtu mund të tremben nga imazhe të dhunshme. Arsyetimi me fëmijët në këtë moshë do t’i ndihmojë ata, prandaj është e rëndësishme të siguroni informacione qetësuese dhe të sinqerta për të lehtësuar frikën. Por është edhe më mirë të mos i lini fëmijët tuaj të shikojnë programe ose të luajnë lojëra që u duken të frikshme

Duke parë sjelljet e rrezikshme

Lojërat televizive dhe video janë plot me përmbajtje që përshkruajnë sjellje të rrezikshme (të tilla si pirja e alkoolit, marrja e drogës, pirja e cigareve dhe marrëdhëniet seksuale në moshë të re) si të qeta, argëtuese dhe emocionuese.

Studimet kanë treguar se adoleshentët që shikojnë shumë përmbajtje seksuale në TV kanë më shumë të ngjarë të fillojnë marrëdhënie ose të marrin pjesë në aktivitete të tjera seksuale më herët sesa bashkëmoshatarët që nuk shikojnë shfaqje të qarta seksuale.

Ndërsa reklamat e cigareve janë të ndaluara në televizion, fëmijët ende mund të shohin shumë njerëz që pinë duhan në shfaqjet televizive. Kjo i bën sjelljet si pirja e duhanit dhe pirja e alkoolit të duken të pranueshme dhe mund të çojnë në probleme të abuzimit të substancave.

Lidhja e mbipeshes

Ekspertët e shëndetit kanë lidhur prej kohësh shumë kohë në ekran me mbipeshën – një problem i rëndësishëm shëndetësor sot. Kur ata janë duke vështruar në ekranet, fëmijët janë joaktivë.Ata gjithashtu janë bombarduar me reklama që i inkurajojnë ata të hanë ushqime të pashëndetshme si patatinat e patates dhe të pijnë pije freskuese me kalori të zbrazëta që shpesh bëhen ushqime të preferuara të snack-ut.

Studimet kanë treguar se zvogëlimi i sasisë së fëmijëve në TV çoi në më pak shtim në peshë dhe indeks të ulët të masës trupore (BMI). Zëvendësimi i kohës së lojërave video me kohën e lojërave në natyrë është një mënyrë tjetër e mirë për të ndihmuar fëmijët të mbajnë një peshë të shëndetshme.

Kuptimi i reklamave

Shumica e fëmijëve nën moshën 8 vjeç nuk e kuptojnë që reklamat janë për shitjen e një produkti. Fëmijët 6 vjeç e lart nuk mund të bëjnë dallimin midis një shfaqje televizive dhe një reklame, veçanërisht nëse personazhi i tyre i preferuar është promovimi i produktit. Edhe fëmijëve të mëdhenj mund t’u duhet të kujtohen për qëllimin e reklamës.

Sigurisht, është gati e pamundur të heqësh të gjithë ekspozimin ndaj mesazheve të marketingut. 

Mund të fikni televizorin ose të paktën të kufizoni kohën e shikimit të fëmijëve, por ata përsëri do të shohin dhe dëgjojnë shumë reklama.

Kur fëmijët tuaj kërkojnë produkte të reklamuara, shpjegoni se reklamat janë krijuar për t’i bërë njerëzit të duan gjëra që nuk u duhen domosdoshmërisht. Dhe këto reklama shpesh kanë për qëllim të na bëjnë të mendojmë se këto produkte do të na bëjnë disi më të lumtur.

Atëherë, çfarë mund të bësh? Mësojini fëmijët të jenë konsumatorë të zgjuar. Bëni atyre pyetje si:

 • “Çfarë ju pëlqen në lidhje me këtë?”
 • “A mendoni se është vërtet aq i mirë sa duket në atë reklamë?”
 • “A mendoni se është një zgjedhje e shëndetshme?”

Mundohuni të kufizoni ekspozimin e fëmijëve ndaj reklamave televizive nga:

 • duke i bërë ata të shikojnë stacione televizive publike (disa prej programeve të tyre sponsorizohen – ose “ju sjellin” nga kompani të ndryshme, megjithëse produktet që shesin shfaqen rrallë)
 • regjistrimi i programeve pa reklama
 • duke fikur televizorin gjatë kohës komerciale për t’i bërë fëmijës tuaj pyetje në lidhje me programin
 • transmetimi i programeve të tyre të preferuar, ose blerja e DVD-ve

Duke vendosur kufij të shëndetshëm në kohën e ekranit dhe duke ditur se çfarë po shikon dhe luan fëmija juaj, ju mund të ndihmoni në shfrytëzimin më të madh të përdorimit mediatik të fëmijës suaj.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com