Lart

Kafshimi i Thonjve

Rreth gjysma e gjithë fëmijëve dhe adoleshentëve kafshojnë thonjtë e tyre. Shumica nuk e kalojnë atë fazë prej saj. Nëse jeni një i rritur që kafshon thonjtë, mund ta keni bërë kur keni qenë më të ri dhe thjesht nuk jeni ndalur kurrë.

Mund të jetë faji i prindërve tuaj: Shkencëtarët nuk janë të sigurt nëse kafshimi i thonjve është gjenetik, por fëmijët, prindërit e të cilëve kafshojnë thonjtë e tyre, kanë më shumë të ngjarë të kafshojnë thonjtë e tyre. Studimet tregojnë se kjo ndodh edhe nëse prindërit ndalojnë këtë përpara se fëmija të lindë.

Ndonjëherë, kafshimi i thonjve mund të jetë një shenjë e stresit emocional ose mendor. Ka tendencë të shfaqet te njerëzit që janë nervozë, me ankth ose ndjehen të pikëlluar. Është një mënyrë për të përballuar këto ndjenja.

Ju gjithashtu mund ta gjeni veten duke e bërë atë kur jeni të mërzitur, të uritur ose të ndiheni të pasigurt. Shumica e kafshimeve të thonjve janë automatike – ju e bëni atë pa menduar.

Arsyet për të ndaluar

Kafshimi i thonjve zakonisht nuk shkakton dëme të përhershme. Por ai patjetër që ka anët e saj negative:

Mund të bëjë që thonjtë tuaj të rriten në çuditshëm. Nëse dëmtoni indet përreth thonjve tuaj, ato mund të ndalojnë së rrituri ashtu si duhet. Kjo ju jep thonjëve pamje jonormale.

Mund të prishë buzëqeshjen tuaj. Ju mund të copëtoni, plasni ose thani dhëmbët kur kafshoni thonjtë tuaj. Me kalimin e kohës, kafshimi i thonjve madje mund të shkaktojë probleme të nofullave.

Mund të të bëjë të sëmurë. Duart janë një vatër për mikrobet, dhe thonjtë janë strehimi i tyre i përsosur. Kur i vendosni gishtat në gojë shumë herë në ditë, kjo rrit shanset për t’u sëmurë. Plus, dëmtimi i lëkurës që mund të shkaktoni kur kafshoni thonjtë tuaj krijon një mënyrë të thjeshtë për të marrë mikrobet.

Parandalimi

Ju mund të mos shihni një ndryshim brenda natës, por me pak kohë dhe përpjekje, ju mund të ndaloni zakonin tuaj të kafshimit të thonjve.

Provoni këto këshilla:

Pritini thonjët e shkurtër. Nëse nuk ka thonjë të mjaftueshëm për t’i kapur  me dhëmbë, nuk do të ndjeheni aq mirë kur provoni t’i kafshoni.

Lyeni me një shije të keqe. Ka lustra speciale të thonjve me një aromë të hidhur që mund për thonjtë tuaj. Shija e tmerrshme do t’ju bëjë të mendoni dy herë përpara se të përtypni.

Zhytni në manikyr. Shpenzimi i parave dhe koha në një sallon të thonjëve do t’ju japë edhe thonjë me pamje të mirë dhe një arsye për t’i mbajtur ato në atë mënyrë.

Vishni doreza. Mund të tingëllojë pa kuptim, por nëse nuk mund të arrini në thonjtë tuaj, nuk mund t’i kafshoni ato. Nëse dorezat nuk punojnë për orarin tuaj të përditshëm, mund të kërkoni sticker-a  për të mbuluar thonjtë – ato mund të kenë të njëjtin efekt.

Gjeni nxitësit tuaj. Vini re se si ndiheni ose çfarë po bëni kur kafshoni thonjtë tuaj. Sapo të dini se çfarë ju fut në kafshimin e thonjve, mund të përpiqeni të gjeni mënyra të tjera për t’i përballuar.

Mbaji duart ose gojën të zënë. Gjeni diçka për të luajtur me të- një top stresi, një gur shqetësues, apo edhe një stilolaps për të klikuar. Përtyp çamçakëz kështu që goja juaj të jetë e zënë. Jepni energjinë tuaj të kafshimit të thonjve një vend tjetër për të shkuar.

Nëse keni probleme me qasjen e gjel detit të ftohtë, merreni pak nga pak. Vendosni synime të vogla për veten tuaj. Mundohuni të ndaloni të kafshoni thonjtë në dorën e djathtë për një javë. Ose filloni edhe më të vogla: Zgjidhni një thua që nuk do ta kafshoni, si gishtin e madh. Pasi ta keni ndaluar për një kohë, vendosni një thua tjetër në zonën “pa kafshime”. Vazhdoni derisa të gjithë gishtat janë jashtë kufijve.

Nëse ende përpiqeni të provoni metoda të shumta, bisedoni me mjekun nëse terapia është një mundësi e mirë për t’ju ndihmuar të arrini në fund të problemit dhe të largoni kafshimin e thonjve nga fotografia.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com