Lart

Flluskat e Lëkurës. Si t’i trajtoni?

Flluskat e lëkurës krijohen në sipërfaqe të lëkurës. Ato kanë zakonisht formë rrethore dhe në shumë raste mund të shkaktojnë dhimbje.

Në shumicën e rasteve ato nuk janë një simptomë e ndonjë problemi të mirëfilltë shëndetësor. Ato formohen kur lëkura e dëmtuar dhe qëllimi i tyre është për mbroitjen e indeve të thella dhe për t’i dhënë kohë lëkurës për tu shëruar.

Në pjesën më të madhe të rasteve, flluskat zhduken pas tre ose shtatë ditës. Është shumë e rëndësishme që njeriu të mos i prekë ato, sepse kësisoj mund të nxisë infeksionet apo të ngadalësojë ose pengojë shërimin. Nëse flluska shpërthen, përpiquni të mos e hiqni lëkurën. Lëngu i brendshëm duhet lënë të kullojë dhe zona e prekur të thahet plotësisht. Për të bërë këtë, ju mund ta mbështillni zonën e flluskës me një napë sterile për të shmangur çdo infeksion të mundshëm

Si ta shpërtheni flluskën vetë në mënyrë të sigurtë?

Në fillim, duhet të lani duart me ujë dhe sapun. Merrni një pambuk të lagur me jod dhe fërkojeni lehtë. Sterilizoni një gjilpërë duke e fërkuar me alkol dhe më pas shpojeni flluskën duke e shënjestruar atë në një cep. Lëreni lëngun e akumuluar të kullojë por lëkurën e mbetur mos e hiqni. Lyejeni zonën e flluskës me vazelinë dhe mbulojeni me një napë sterile.

Napa duhet ndërruar çdo ditë dhe çdo ditë duhet ta lyeni lëkurën me vazelinë. Nëse ju dalin shpesh flluska në këmbë atëherë duhet të mësoni si ta parandaloni. Si fillim, duhet të zgjidhni këpucë që janë në numrin tuaj. Çorapet duhet t’i zgjidhni nga ato që përthithin lagështinë. Këpucët mund t’i lyeni me pak pudër pluhur për të penguar djersitjen.

Kur të vizitoni doktorin?

Ndonëse flluskat rëndom largohen vetë, ka raste kur duhet të kërkoni një konsultë me mjekun.

Bëhet fjalë për:
• Infeksione të lëkurës,
• Dhimbje
• Shfaqje të herëpashershme të flluskave në lëkurë.
Kur flluskat janë të interesuara, ato do të mbledhin lëngje me ngjyrë të verdhë ose qelb.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com