Lart

Gjërat që duhet t’i dini për infeksionet e veshit

Nëse dyshoni se fëmija juaj ka një infeksion të veshit, ka shumë gjasa që të keni të drejtë.

Hulumtimet tregojnë se më shumë se 80 për qind e fëmijëve do të diagnostikohen me të paktën një infeksion të veshit të mesëm përpara datëlindjes së tyre të tretë.

Edhe pse frekuenca e infeksioneve të veshit është ulur në dekadën e fundit, pjesërisht falë vaksinës pneumokokale, rreth 16 milionë fëmijë përfundojnë çdo vit te pediatër për shkak të infeksioneve të veshit.

Fëmijët nën dy vjeç janë veçanërisht të prekshëm sepse sistemi i tyre imunitar është ende në zhvillim dhe tubi i tyre Eustachian – kalimi në secilin vesh që derdh lëngun nga veshi i mesëm në pjesën e pasme të fytit – është më i ngushtë dhe më i qetë.

“Kur një fëmijë ka të ftohtë, tubat e vegjël mund të fryhen dhe të parandalojnë rrjedhjen e lëngjeve”, tha Amanda Dempsey, asistente profesoreshë e pediatrisë dhe sëmundjeve infektive në Sistemin Shëndetësor të Universitetit të Miçiganit.

“Lëngu mund të bllokohet pas daulles së veshit dhe të krijojë një mjedis ideal të lagësht që viruset ose bakteret në fytin dhe veshët e fëmijës të shumohen dhe të shkaktojnë infeksion”, shtoi ajo.

Kur kërpudhat e këqija vendosen dhe grumbullimi i lëngjeve ushtron presion të dhimbshëm në daullen e veshit, dieta mund të jetë mjaft e vështirë. Ndërsa skenari nuk është gjithmonë i shmangshëm, njohja e këtyre fakteve kryesore rreth infeksioneve të veshit do t’ju përgatisë për të luftuar sëmundjen – dhe do ta ndihmojë fëmijën tuaj të qëndrojë i shëndetshëm në të ardhmen.

“Nëse një fëmijë ka temperaturë dhe duket i pakëndshëm kur shtrihet, ka më shumë gjasa të ketë infeksion në vesh”, tha Dempsey.

Mishrat e kuqe dhe të fryra janë shenjë e sëmundjes dentare. Në përgjithësi, simptomat e një infeksioni të veshit mund të përshkruajnë një sërë sëmundjesh – ose një fëmijë që ka një ditë të keqe: ata mund të refuzojnë ushqimin, të kenë probleme me gjumin ose të qajnë më shumë se zakonisht.

Por nëse instinktet ju thonë se diçka nuk shkon, veçanërisht nëse fëmija ka temperaturë, ka kuptim të kërkoni ekzaminimin te pediatri.

Rreth 60 për qind e infeksioneve të veshit mendohet të jenë bakteriale; 40 për qind e tjera shkaktohen nga viruset dhe nuk mund të kurohen me antibiotikë. Fatkeqësisht, nuk ka asnjë mënyrë që një mjek të tregojë nëse një infeksion është viral apo bakterial.

Pediatri ka të ngjarë të sugjerojë një qetësues dhimbjeje, si acetaminofen, ibuprofen ose pika anestezike veshi. Pediatrit zakonisht e dërgojnë një fëmijë te një otolaringolog – specialist për sëmundjet e veshit, hundës dhe fytit – kur ai ka pasur tri infeksione në gjashtë muaj ose katër brenda një viti.

“Fëmijët që kanë infeksione të shpeshta janë shpesh të sëmurë dhe nëse lëngu në veshë nuk pastrohet ndërmjet infeksioneve, mund të ndërhyjë në dëgjimin dhe zhvillimin e gjuhës”, tha Nancy Young, shefe e otologjisë në Spitalin Memorial të Fëmijëve, Çikago.

Kur otolaringologu ekzaminon fëmijën tuaj, ai do të diskutojë nëse futja e një tubi në të dy veshët është një opsion i mirë për të zvogëluar rrezikun e infeksionit dhe për të përmirësuar dëgjimin. Megjithëse nuk ka moshë maksimale ose minimale për tubat, fëmijët zakonisht i marrin ato midis moshës një dhe tre vjeçe.

Fatkeqësisht, vendosja e një tubi në vesh nuk jep garanci. Shumë fëmijë do të jenë ende të ekspozuar ndaj infeksionit të veshit, veçanërisht kur ata kanë të ftohtë. Megjithatë, fëmija duhet patjetër të ketë më pak infeksione, dhe zakonisht do të ketë më pak ethe dhe dhimbje.

“Kullimi pa dhimbje nga veshi është shenja më e zakonshme e infeksionit te një fëmijë me tuba. Megjithatë, mund të mos ju duhet të luftoni fëmijën tuaj që të gëlltisë një lugë antibiotikë: Fëmijët me tuba mund të përdorin pika veshi antibiotik në vend të tyre, sepse hapja në zgavrën e veshit të tyre lejon që ilaçi të shkojë drejt e në veshin e mesëm”, tha Young.

Në raste të tilla ndonjëherë nevojitet një lloj i veçantë i recetës ose në raste të rralla, kirurgji.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com