Lart

Gjumi keq ndryshon edhe dietën e juaj

Të dhënat sugjerojnë se njerëzit me probleme kronike për të fjetur një gjumë të mirë gjatë natës janë në rrezik më të lartë për të qenë mbipeshë.

Kjo sepse, nëse flini keq, dieta juaj ndryshon deri në atë pikë sa ndryshon rregullimin e hormoneve tuaja. Për më tepër, shkencëtarët kanë zbuluar se shfaqen edhe ndryshime në funksionin e trurit.

Leptina është një hormon përgjegjës për rregullimin e marrjes së ushqimit. Ai e bën këtë duke dërguar një sinjal në tru duke e informuar atë se ju tashmë keni marrë mjaft energji. Falë këtij elementi arrin të ndihesh i ngopur dhe të ndalosh së ngrëni.

Nëse flini keq, jo vetëm që ju duhet më shumë kohë që të ndiheni të ngopur. Në fakt, sikur të mos mjaftonte vuajtja e efekteve të pagjumësisë, ndryshojnë edhe preferencat tuaja dietike. Kjo mund t’ju duket e çuditshme. Në fund të fundit, pse gjumi i reduktuar duhet t’ju bëjë të përjetoni një nevojë më të madhe për të konsumuar produkte me sheqer?

Privimi i gjumit ose fakti i thjeshtë i gjumit më pak se tetë orë në natë ka pasoja për trurin. Për shembull, teknologjitë e reja i bëjnë të rinjtë të flenë keq dhe për më pak kohë. Hulumtimet madje shpjegojnë se si gjumi i dobët ndryshon aktivitetin e trurit në korteksin paraballor.

E gjithë kjo përkthehet në marrjen e vendimeve më të këqija, humbjen e kapaciteteve tona për reflektim dhe rritjen e impulsivitetit. Kjo gjithashtu hedh dritë mbi arsyen pse ne e lejojmë veten të magjepsemi nga dëshira për të ngrënë ushqime që nuk janë saktësisht të mira për shëndetin tonë. Dëshira, grykësia dhe impulsiviteti ndikojnë në vetëkontrollin tonë, aftësinë për të arsyetuar dhe dëshirën për të ngrënë shëndetshëm.

Nëse flini keq, gjithçka në rutinën tuaj të përditshme do të ketë tendencë të shkojë keq. Prandaj, sigurohuni që ta trajtoni gjumin tuaj me respektin dhe rëndësinë që meriton. Përmirësoni zakonet tuaja dhe sigurohuni që pushimi juaj i natës të jetë i shenjtë. Vetëm në këtë mënyrë do të lejoni trurin tuaj të kryejë detyrat e tij.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com