Lart

Çfarë të Dini Rreth Menopauzës dhe Gjinjve të Lënduar

Para dhe gjatë menopauzës, është e zakonshme që njerëzit të përjetojnë dhimbje ose butësi në gjinjtë e tyre. Edhe pse gjinjtë shpesh mund të lëndohen për shkak të menstruacioneve, dhimbja e gjirit në menopauzë mund të rezultojë nga shkaqe të ndryshme.

Ky artikull do të diskutojë shkaqet e dhimbjeve të gjinjve gjatë menopauzës dhe do të shpjegojë disa ilaçe shtëpiake që mund të japin lehtësim.

Çfarë i shkakton dhimbjet e gjinjve gjatë menopauzës?

Një person arrin menopauzën pas 12 muajsh pa pasur menstruacione. Kjo fazë ndjek një periudhë tranzitore të quajtur perimenopauzë, ku nivelet e estrogjenit dhe progesteronit në trup luhaten në mënyrë të paparashikueshme. Këto luhatje hormonale zakonisht shkaktojnë dhimbje të gjirit.

Gjinjtë e lënduar, të njohur gjithashtu si mastalgji, janë gjithashtu shumë të zakonshme gjatë menstruacioneve. Kjo sepse ndryshimet hormonale bëjnë që lëngjet të grumbullohen në gjinj, duke i bërë ata të ndjehen të fryrë dhe të butë.

Gjatë perimenopauzës, luhatjet hormonale janë më dramatike. Gjithashtu është e zakonshme që gjinjtë të rriten ose të zvogëlohen ose të ndryshojnë në formë gjatë kësaj periudhe.

Dhimbja e gjirit rreth menopauzës mund të ndihet ndryshe. Në vend të një dhimbjeje të zakonshme, njerëzit mund të përjetojnë dhimbje djegieje ose pulsuese.

Dhimbja e gjirit duhet të zhduket pasi një person plotësisht të ndalojë menstruacionet dhe të hyjë në menopauzë. Sidoqoftë, të kesh terapi hormonale gjatë menopauzës mund të rrisë rrezikun e dhimbjes së vazhdueshme të gjirit.

Përjetimi i dhimbjes së gjirit pas menopauzës është më pak i zakonshëm dhe njerëzit nuk duhet të supozojnë se është për shkak të ndryshimeve hormonale.

Trajtimi në kushte shtëpiake 

Dhimbja dhe shqetësimi në gji duhet të zhduken pasi të fillojë menopauza dhe nivelet e estrogjenit të ulen. Sidoqoftë, mund të shkaktojë shqetësime të konsiderueshme gjatë perimenopauzës.

Njerëzit mund të marrin ilaçe kundër dhimbjes pa recetë (OTC) të tilla si ibuprofen për të trajtuar gjoksin e lënduar.

Bërja e ndryshimeve në stilin e jetës mund të ndihmojë gjithashtu në lehtësimin e shqetësimit që mund të shkaktojë dhimbja e gjinjve.

Mund të ndihmojë duke zvogëluar konsumin e kripës dhe duke pirë më shumë ujë, pasi dehidrimi i lehtë shkakton mbajtjen e lëngjeve, gjë që mund të përkeqësojë dhimbjen e gjirit.

Shmangia e kafeinës mund të ndihmojë gjithashtu në uljen e butësisë. Disa njerëz besojnë se mbajtja e një diete të ulët në yndyrë të ngopur mund të lehtësojë gjithashtu dhimbjen e gjirit, pasi kjo mund të zvogëlojë nivelet e estrogjenit.

Mënyra e tjera të shërimit dhe ndryshimet në stilin e jetës që mund të ndihmojnë dhimbjen e gjinjve përfshijnë:

 • Veshja e sutjenave mbështetëse që përshtaten rehat
 • Duke ushtruar rregullisht
 • Duke aplikuar një kompresë të ngrohtë
 • Shmangia e pirjes së duhanit
 • Duke bërë një dush të nxehtë
 • Zvogëlimi i konsumit të kafeinës

Kur të vizitoni doktorin

Gjoksi i lënduar mund të jetë i pakëndshëm, por zakonisht nuk duhet të jetë shqetësues.

Disa njerëz mund të shqetësohen për kancerin e gjirit edhe pse, veçanërisht nëse cistet gjithashtu zhvillohen në të njëjtën kohë. Shumica e ndryshimeve të gjirit gjatë perimenopauzës dhe menopauzës janë normale. Sidoqoftë, nëse dikush ka ndonjë nga simptomat e mëposhtme përveç gjirit të lënduar, ai duhet të vizitojë një doktor:

 • ndryshime të dukshme në madhësinë dhe formën e gjinjve, veçanërisht nëse ato ndodhin vetëm në njërën anë
 • ndryshimet në strukturën e lëkurës
 • një ënjtje ose gungë në sqetull ose rreth kockave të klavikulit
 • një zonë gunge ose anormalisht e fortë në gji
 • dhimbje të vazhdueshme të gjirit

Doktorët rekomandojnë që gratë të fillojnë të bëjnë mamografi ndërmjet moshës 40 dhe 45 vjeç, ose më herët nëse kanë faktorë specifik të rrezikut.

Pas kësaj, ato duhet të bëjnë një mamografi çdo 1 deri në 2 vjet, pavarësisht nëse po përjetojnë ose jo ndonjë simptomë të pazakontë.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com