Lart

Dhjetë Fakte Thelbësore të Menopauzës

Menopauza nënkupton fundin e ciklit të pjellorisë së një gruaje. Eshtë një proces natyral me ndryshime hormonale dhe fiziologjike. Të dish se çfarë të presësh mund ta bëjë tranzicionin më të thjeshtë.

Të gjitha gratë përjetojnë menopauzë ndryshe, me ndryshimet që sheh secila, që ndryshojnë nga ato që kanë të tjerët.

Këtu janë 10 fakte thelbësore të menopauzës për të ndihmuar një person të kuptojë më shumë procesin.

1. Menopauza ndodh plotësisht 12 muaj pas menstruacioneve të fundit

Perceptimi popullor mund të jetë se menopauza ndodh papritmas. Realiteti është më gradual. Menopauza është një proces dhe jo një pikë e veçantë në kohë.

Pra, për shumicën e grave, menstruacionet gradualisht qetësohen, në vend që të ndalen menjëherë. 

Simptomat e menopauzës mund të shfaqen ngadalë dhe më pas të bien gradualisht, pasi një grua largohet nga vitet e saj pjellore.

Faza më e hershme e menopauzës quhet perimenopauzë. Ajo shkakton periudha të parregullta ndërsa trupi kalon drejt pjellorisë më të ulët. Ndërsa menstruacionet mbarojnë dhe pjelloria së bashku me të, një grua hyn në postmenopauzë.

Një numër i vogël i grave kanë pamjaftueshmëri primare të vezoreve (POI). Kjo shkakton menopauzë të hershme dhe do të thotë që një grua prodhon më pak vezë se normalisht.

Gratë me POI tregojnë ndryshime hormonale në përputhje me menopauzën, por para moshës 40 vjeç. 

Mund të mos përjetojnë simptoma të menopauzës, ose simptomat e tyre mund të jenë delikate.

2. Perimenopauza shpesh është graduale

Faza më e hershme e menopauzës, e quajtur perimenopauzë, shkakton menstruacione të parregullta, pasi një grua largohet nga pjelloria.

Perimenopauza zakonisht është graduale. 

Gjatë këtij procesi, një grua mund të përjetojë ndryshime të tjera në trupin e saj. Për shembull, ndryshimet në lëkurë dhe flokë.

Këto ndryshime janë pjesë e plakjes dhe pjesërisht i detyrohen niveleve më të ulëta të hormoneve. Gjenet e një gruaje gjithashtu ndikojnë në ndryshimet e lëkurës, rrallimin e flokëve dhe thinjen e tyre.

Pavarësisht nga shkaku, këto ndryshime mund të jenë shqetësuese. Ndonjëherë ndryshimet janë për shkak të kushteve të tiroides ose anemisë, të cilat janë të zakonshme në gratë e moshës në menopauzë.

Duhet të konsultohet një mjek nëse ndryshimet janë të dukshme ose të papritura.

Ka ilaçe efektive për ngadalësimin e rrallimit të flokëve. Kremrat dhe shampot mund të ndihmojnë.

Gratë mund të kenë disa, të gjitha, ose simptoma të rastit të perimenopauzës, dhe këto mund të vijnë e të shkojnë.

3. Shumica e grave përjetojnë simptoma të perimenopauzës

Shumica e grave përjetojnë disa nga simptomat e shumta të perimenopauzës. Periudhat e parregullta që përfundojnë përfundimisht nuk janë simptoma e vetme.

Disa nga simptomat më të zakonshme të perimenopauzës përfshijnë:

 • Afshet e nxehta: Këto prodhojnë ndjesi të nxehta të papritura në pjesën e sipërme të trupit. Disa gra zhvillojnë njolla të kuqe gjithashtu.
 • Vështirësia e gjumit: Kjo mund të jetë një simptomë e pavarur ose për shkak të djersitjes së natës.
 • Thatësi dhe ndjeshmëri e rritur e vaginës: Kjo ndodh sepse muret e vagjinës hollohen.
 • Inkontinenca e stresit: Prirja për të rrjedhur urinë kur ushtroni ose teshtini. Disa gra përpiqen të mbajnë urinën e tyre midis pushimeve të banjës. Estrogjeni mbron shëndetin e fshikëzës dhe uretrës, dhe ndërsa ky hormon bie, ndikon në funksionin urinar.
 • Lëvizjet e humorit: Këto mund të vijnë për shkak të ndryshimit të niveleve të hormoneve. Disa gra përjetojnë ankth ose depresion gjatë kësaj kohe.
 • Ndryshimet e jetës seksuale: Ndryshimet fizike mund ta bëjnë seksin më të vështirë. Kjo mund të ndikojë në mënyrën se si gratë ndihen për seksin dhe marrëdhëniet e tyre romantike.
 • Humbja e muskujve dhe shtimi i dhjamit: Gratë mund të humbin masën muskulore dhe të fitojnë peshë të tepërt rreth belit.
 • Osteoporoza: Kjo gjendje, e cila hollon kockat, i bën njerëzit më të prekshëm nga frakturat e kockave. Gratë e holla Kaukaziane kanë rrezikun më të lartë.

Simptomat e perimenopauzës ndodhin, pasi nivelet e hormoneve luhaten dhe trupi përshtatet me tranzicionin.

4. Disa opsione që mund t’i ndihmojnë gratë të menaxhojnë simptomat e menopauzës

Terapia e zëvendësimit të hormoneve (HRT) ishte opsioni popullor për dekada. Sidoqoftë, studimet afatgjata të HRT tregojnë një rrezik në rritje të mpiksjes së gjakut, goditjes në tru, sulmit në zemër dhe kancereve, të tilla si kanceri i gjirit dhe zorrës së trashë.

Gratë duhet të peshojnë përfitimet e tyre individuale dhe rreziqet e HRT në konsultim me mjekun e tyre dhe duhet të marrin dozën më të ulët efektive.

Edhe pa HRT, është e mundur të zvogëlohet shqetësimi i simptomave të perimenopauzës. Disa strategji përfshijnë:

 • terapi për të ndihmuar në përballimin e ndryshimeve fiziologjike dhe emocionale
 • më shumë ushtrime fizike për të promovuar shëndetin e kockave dhe për të parandaluar shtimin e peshës
 • një dietë e ekuilibruar e pasur me proteina për të mbështetur shëndetin e muskujve dhe për të ulur rrezikun e humbjes së kockave
 • ilaçe për osteoporozë
 • lubrifikantë vaginalë për të ndihmuar në tharjen dhe dhimbjen
 • mbajtja e një modeli të shëndetshëm të gjumit për të mbështetur gjumin cilësor

5. Steriliteti është e vetmja e pashmangshme me menopauzën

Mitet dhe fshehtësia rrethojnë menopauzën. Disa gra besojnë se do të jenë më pak tërheqëse, ose se seksi mund të bëhet i dhimbshëm. Të tjerët mund të shqetësohen se do të jenë më pak “femërore” ose do të pësojnë humbje të kujtesës.

Megjithatë, shumë gra kanë një përvojë pozitive të menopauzës dhe ndihen sikur fitojnë besim dhe mençuri. Në realitet, asgjë përveç humbjes së pjellorisë është e pashmangshme me menopauzën.

Anekdotalisht, disa gra zbulojnë se menopauza përmirëson vetëvlerësimin e tyre dhe rrit interesin e tyre për seks. Pas menopauzës, nuk ka rrezik për shtatzëni dhe, për disa gra, kjo mund të përmirësojë seksin.

Përvoja e çdo gruaje në menopauzë do të ndryshojë. Nuk ka asnjë formulë që zbatohet në të gjithë bordin, edhe pse leximi për përvojën e grave të tjera mund të ndihmojë.

6. Trupi prodhon akoma hormone

Nuk është e vërtetë që trupi ndalon prodhimin e hormoneve pas menopauzës. Gjëndrat mbiveshkore vazhdojnë të prodhojnë estrogjen dhe progesteron, por prodhimi i tyre i përgjithshëm bie.

7. Menopauza mund të ndikojë në marrëdhëniet dhe mënyrën tuaj të jetesës

Menopauza nuk është vetëm një përvojë fiziologjike. Ajo gjithashtu ka kuptim të thellë kulturor.

Për disa gra, menopauza nënkupton plakjen. Kjo mund të shkaktojë shumë ndjenja. Disa marrin kuptim dhe mençuri nga menopauza, ndërsa të tjerat mund të përjetojnë depresion.

Vlerat kulturore dhe supozimet rreth menopauzës mund të ndikojnë në mënyrën se si ndihet një grua në lidhje me këtë proces natyral të trupit. Mënyra se si ajo reagon ndaj kësaj mund të ndikojë në marrëdhëniet dhe mënyrën e saj të jetesës. Për shembull, një grua që beson se shtimi i peshës në menopauzë është i pashmangshëm mund të ndalojë ushtrimin.

Përkundrazi, një grua që gëzon në mençurinë që beson se vjen me moshën, mund të ndihet më mirë për veten e saj. Prandaj, ajo mund të ndihet më aventureske ose seksuale se kurrë më parë.

Si me këdo në çdo situatë, mendimet e një gruaje gjatë menopauzës ndikojnë në mënyrën se si ndihet. Gratë që përjetojnë ndjenja të vështira mund të flasin me një mjek ose terapist për ta adresuar këtë.

8. Një grua mund të ketë ende një menstruacion

Menstruacionet e grave normalisht nuk zhduken papritmas. Perimenopauza nënkupton menstruacione të çrregullta dhe cikle më të gjata. Herë pas here, gratë përjetojnë menstruacione më të rënda. Gratë gjithashtu mund të përjetojnë njolla ose gjakderdhje të rëndësishme.

Ndërsa perimenopauza përparon, menstruacioni i një gruaje bëhet më pak i shpeshtë, dhe pastaj përfundon. Sapo menstruacionet të jenë ndalur për 12 muaj, një grua ka kaluar nga perimenopauza në menopauzë.

9. Gratë mund të mbeten ende shtatzënë

Ashtu si menstruacionet e një gruaje nuk zhduken menjëherë, as pjelloria e saj nuk zhduket menjeherë. Fillimi i menopauzës shënon fillimin e mbarimit të pjellorisë. Një grua mund të ketë ende ovulim dhe vezët mund të jenë mjaft të shëndetshme për të prodhuar një shtatzëni. Fertiliteti përfundon vetëm kur të përfundojë menopauza.

Gratë që nuk dëshirojnë të mbeten shtatzënë duhet të vazhdojnë të përdorin kontraceptivë derisa menstruacionet të ndërpriten për 12 muaj. Veçanërisht, kontraceptivët hormonalë mund të ndryshojnë simptomat e menopauzës, kështu që gratë duhet të flasin më parë me një mjek.

Prezervativët janë akoma një mundësi e zgjuar për tu mbrojtur nga infeksionet seksualisht të transmetueshme. Një lubrifikant i tretshëm në ujë mund të përdoret nëse vërehet thatësi e vaginës. Njerëzit duhet të shmangin lubrifikantët me vaj, pasi ata mund të prishin prezervativin.

10. Menopauza nuk është sëmundje

Menopauza është një tranzicion i jetës, jo një sëmundje, edhe pse ndonjëherë flitet si e tillë.

Kur përjetohen simptomat e perimenopauzës, ato shpesh janë jetëshkurtra dhe të lehta. Një individ mund të dëshirojë të gjurmojë simptomat e saj dhe t’i raportojë ato tek një mjek.

Menopauza gjithashtu nuk është një shenjë që trupi po dështon. Disa gra shqetësohen se kanë filluar menopauzën shumë herët, për shkak të shëndetit të dobët ose ndonjë çështje tjetër.

Shumica e grave hyjnë në menopauzë rreth moshës 50 vjeç. Sidoqoftë, ndryshueshmëria në secilin drejtim është normale dhe nuk është diçka për t’u shqetësuar. Kalimi i shëndetshëm në menopauzë është i mundur.

 

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com