Lart

Ja Se Si Ndikon Menopauza në Dëshirën Seksuale

Problemet seksuale janë më të zakonshme tek gratë pas menopauzës, gjë që sugjeron që menopauza mund të zvogëlojë epshin.

Nxitja e zvogëluar e seksit shpesh shkaktohet nga ulja e niveleve të estrogjenit, të cilat mund të zbusin zgjimin dhe të rezultojnë që seksi të jetë më i dhimbshëm.

Në këtë artikull, ne shikojmë se si menopauza mund të ndikojë në dëshirën seksuale të dikujt, së bashku me atë që mund të bëhet për të përmirësuar epshin.

Menopauza dhe epshi

Çfarë është menopauza?

Menopauza i referohet kur një grua pushon së paturi menstuacione përherë.

Menopauza mund të shkaktojë ndryshime fizike dhe emocionale që ndikojnë në jetën e një gruaje, përfshirë jetën e saj seksuale.

Disa simptoma dhe efekte anësore të lidhura me menopauzën përfshijnë:

 • ankth
 • çështjet e kontrollit të fshikëzës
 • ulje e dëshirës seksuale (epsh)
 • depresioni
 • vështirësi në gjumë
 • flokët e rralluar
 • shtim në peshë

Secili prej këtyre efekteve mund të ndikojë në cilësinë e jetës dhe marrëdhëniet e një gruaje me partnerin e saj.

Çfarë është libido?

Libido i referohet interesit seksual dhe kënaqësisë seksuale.

Disa gra që kalojnë menopauzën raportojnë epsh të reduktuar, por shkaqet ndryshojnë nga personi në person.

Pse menopauza ndikon në epsh?

Nivelet e ulura të estrogjenit mund të rezultojnë në uljen e rrjedhjes së gjakut në vaginë, gjë që mund të bëjë që indet e vaginës dhe labias të bëhen më të hollë. Nëse kjo ndodh, ato bëhen më pak të ndjeshëm ndaj stimulimit seksual.

Ulja e rrjedhës së gjakut gjithashtu ndikon në vajosjen e vaginës dhe zgjimin e përgjithshëm. Si rezultat, një grua mund të mos e shijojë aq shumë seksin dhe mund të ketë vështirësi në arritjen e orgazmës. Seksi mund të jetë i pakëndshëm ose edhe i dhimbshëm.

Lëkundja e niveleve të hormoneve gjatë perimenopauzës dhe menopauzës gjithashtu mund të ndikojë në shëndetin mendor të një gruaje, e cila nga ana tjetër, mund të shkaktojë një ulje të epshit të saj.

Stresi gjithashtu mund të ndikojë në epshin e një gruaje, pasi ajo mund të jetë duke manipuluar me punë, duke u bërë prindër dhe duke u kujdesur për prindërit e moshuar. Ndryshimet në nivelet e hormoneve që një grua mund të përjetojë gjatë menopauzës mund ta bëjnë atë nervoze ose depresive, kështu që trajtimi i stresit të përditshëm mund të ndihet më i vështirë.

Shembuj të këtyre efekteve anësore përfshijnë afshe të nxehta, depresion, ankth, probleme me gjumin dhe lodhje.

Faktorë të tjerë që e bëjnë një grua që kalon menopauzën më shumë të ngjarë të përjetojë një epsh të reduktuar përfshijnë:

 • historia e kushteve shëndetësore kronike, të tilla si sëmundje të zemrës, diabet ose depresion
 • historia e pirjes së duhanit
 • angazhimi në nivele të ulëta të aktivitetit fizik

Një grua duhet të flasë me mjekun e saj se si këto kushte mund të ndikojnë në dëshirën e saj seksuale.

Këshilla për përmirësimin e libidos

Ka disa hapa që një grua mund të ndërmarrë për të rritur epshin e saj. Këta përfshijnë trajtime mjekësore, ndryshime të stilit të jetesës dhe mjete shërimi në shtëpi.

Trajtimet mjekësore

Nëse një grua përjeton ndryshime në indet e saj vaginale, të tilla si thatësi, ajo mund të dëshirojë të marrë në konsideratë terapinë me estrogjen.

Estrogjeni me recetë mund të aplikohet direkt në vaginë në formën e kremrave, pilulave ose unazave vaginale. Këto zakonisht përmbajnë doza më të ulëta të estrogjenit sesa pilulat e rregullta të kontrollit të lindjes.

Disa gra mund të dëshirojnë të marrin pilula estrogjeni që përmbajnë nivele më të larta të hormoneve. Ky trajtim, i njohur si terapi zëvendësuese e hormoneve, mund të ndihmojë në zvogëlimin e simptomave, të tilla si nxehje dhe ndryshime të humorit, por gjithashtu mund të sjellë rreziqe.

Një grua që mendon për terapinë zëvendësuese të hormoneve duhet ta diskutojë atë me mjekun e saj para se të fillojë të marrë ndonjë ilaç.

Një studim zbuloi se gratë që përdorin terapi hormonale raportuan nivele më të larta të dëshirës seksuale krahasuar me gratë që nuk e bënin këtë.

Më rrallë, një mjek mund të përshkruajë terapi me testosteron. Sidoqoftë, jo të gjitha gratë i përgjigjen këtij trajtimi.

Një grua mund të mos përjetojë ndonjë ndryshim në dëshirën e saj seksuale pasi ka përdorur terapi me estrogjen ose testosteron.

Një grua gjithashtu mund të zgjedhë të vizitojë një terapist i specializuar në mosfunksionim seksual ose shtim të seksit. Ndonjëherë, çiftet mund të dëshirojnë të ndjekin terapinë së bashku.

Ndryshimet e stilit të jetës

Disa gra mund të përfitojnë nga përdorimi i lubrifikantëve të tretshëm në ujë gjatë seksit. Këto mund të blihen pa recetë në shumicën e farmacive.

Sidoqoftë, gratë duhet të shmangin lubrifikantët jo të tretshëm në ujë dhe me bazë silikoni, pasi këto mund të shkatërrojnë prezervativët e përdorur për t’u mbrojtur nga infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST).

Rritja e aktivitetit fizik, të tilla si 30 minuta ose më shumë ushtrime në bazë rutinë, mund të ndihmojnë në uljen e simptomave të lidhura me menopauzën, duke përfshirë një epsh të ulët. Të hash një dietë të shëndetshme mund të rrisë gjithashtu ndjenjën e përgjithshme të mirëqenies së një personi.

Ndryshimi i zakoneve seksuale

Ka shumë mënyra që një person mund të nxisë ndjenjën e intimitetit me partnerin e tij, duke përfshirë:

Ndryshimi i rutinave seksuale: Përdorni vibratorë ose lodra të tjera seksi për të përmirësuar një përvojë intime, ose merreni me një aktivitet seksual ose prekje pa qëllimin e orgazmës.

Lehtësimi i stresit së bashku: Ka shumë teknika lehtësuese të stresit që një çift mund të bëjë jashtë dhomës së gjumit për të rritur intimitetin. Shembujt përfshijnë dalja në darkë e planifikuara së bashku, shëtitjen ose kalimin e kohës duke bërë hobi së bashku, të tilla si ushtrime ose gatime.

Praktikimi i masturbimit: Kalimi i kohës vetëm dhe eksplorimi i llojeve të prekjes dhe stimulimit seksual që funksionojnë mirë për një individ mund t’i ndihmojë ata të flasin me një partner për nevojat dhe preferencat e tyre. Mund të ndihmojë gjithashtu një person të ndihet më rehat me aktivitetin seksual pa presionin e një partneri.

Mënyra natyrale

Disa gra përdorin suplemente natyrore në përpjekje për të rritur epshin e tyre. E rëndësishme është të mbani në mend se FDA nuk rregullon barërat dhe suplementet, kështu që gratë duhet të sigurojnë që të zgjedhin një markë me reputacion.

Disa ilaçe natyrore të përdorura për të rritur epshin tek gratë përfshijnë:

 • cohosh i zi
 • tërfili i kuq
 • soje

Një grua duhet t’i diskutojë këto me një doktor para se t’i marrë ato për t’u siguruar që ato nuk do të ndërveprojnë negativisht me recetat dhe shtesat e tjera që mund të marrë. Soja përmban estrogjen, kështu që mund të reagojë me terapitë e tjera të estrogjenit.

Kur të vizitoni një doktor

Një grua duhet të flasë me doktorin e saj sa herë që perimenopauza ose menopauza kanë një ndikim të rëndësishëm në aktivitetet e saj të përditshme, përfshirë aktivitetin seksual.

Ndonjëherë, një doktor mund të rekomandojë ndryshime në zakonet shëndetësore si dhe të diskutojë nëse ilaçet me recetë mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave, duke përfshirë një epsh të ulët.

Të folurit me një doktor mund të përjashtojë gjithashtu çdo gjendje tjetër mjekësore themelore që mund të shkaktojë një epsh të reduktuar. Këto gjendje përfshijnë infeksionet e traktit urinar, prolapsin e mitrësose endometriozën.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com