Lart

Kanceri i gjirit, shenjat nuk janë gjithmonë tumore, si t’i dalloni ato

Kanceri i gjirit është një nga sëmundjet më të zakonshme të grave në mbarë botën. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, çdo vit “264,000 gra dhe 2,400 burra diagnostikohen”.

Vetëm ideja e krijimit të një tumori është e frikshme. Por është e rëndësishme të njihni trupin tuaj në mënyrë që ndryshimet që vini re t’ia transmetoni mjekut tuaj. Megjithëse tumoret janë gjëja e parë që na vjen në mendje kur dëgjojmë termin, ka disa simptoma edhe më pak të njohura që mund të tregojnë shfaqjen e tij.

Grumbull në sqetull

Sipas onkologut, Dr. Jasmeet Singh: “Kjo është një shenjë e papritur që mund të vijë nga nyjet limfatike të fryra pranë gjirit. Mund të jetë diçka krejtësisht e pafajshme, por ka nevojë për hetim nëse, në palpim, është shumë e fortë dhe e rrumbullakët si një top”.

Ndryshime në thithka ose lëkurë

Çdo ndryshim në gji është shqetësues. Skuqja në një zonë të vogël të gjirit, dhëmbëzimi i thithkës në varësi të shkallës së fiksimit dhe rrafshimit, mund të tregojnë kancerin e gjirit dhe janë padyshim shenja paralajmëruese për të parë mjekun tuaj nëse nuk e keni bërë tashmë.

Shkarkimet nga thithkat

Nëse nuk është qumështi i gjirit, shkarkimi i papritur mund të jetë një shenjë shqetësuese, por ekspertët e konsiderojnë gjakderdhjen më të dyshimtë. Kur ngjyra është e bardhë ose jeshile, rreziku rritet. Shkaku më i zakonshëm i sekrecioneve jonormale është një ‘papilloma intraduktale’, e cila është një tumor shumë i vogël, zakonisht me diametër 2-3 milimetra, i vendosur kryesisht në kanalet pas thithkës. Megjithëse zakonisht është një tumor beninj, ndonjëherë mund të strehojë zona me atipi apo edhe zhvillim malinje.

Ndryshimi në madhësinë e gjoksit

Nëse madhësia e gjoksit ndryshon papritur, atëherë është mjaft alarmante. Në raste të rralla, gjoksi mund të zvogëlohet ose mund të fryhet, jo vetëm gjatë menstruacioneve dhe ky është një tregues i fortë që duhet të vizitoni mjekun.

Shpërndaj
Sëmundje - Probleme.me

Probleme.me prezanton para jush enciklopedinë më të madhe shqiptare për sëmundje. Nëse keni ndonjë sygjerim apo informacion që mendoni se duhet ta mbulojmë na kontaktoni në semundje@rilinde21.sg-host.com