Lart

Mbajtja e Shëndetit të Vezoreve: Si të Kujdeseni për Vezët Tuaja

Për femrat që kërkojnë të mbesin shtatzënë, vezoret e shëndetëshme janë çelësi i fertiliteti. Ky organ ka dy funksione: prodhon hormone si estrogjeni që shkakton periodat, dhe lëshon një vezë gjatë menstruimit për fertilizim. Një çift i shëndetshëm dhe funksional i vezoret e rrit mundësinë tuaj për të mbetur shtatzënë, në anën tjetër, vezoret e pashëndetshme e zvogëlojnë mundësinë tuaj për t’u bërë nënë.

Mbajtja e shëndetit të vezoreve: Si të kujdeseni për vezët tuaja?

Si funksionojnë vezoret?

Për shumë vite, njerëzit kanë besuar se një femër lind me të gjitha vezët që do t’i ketë gjatë jetës, rreth 1 milionë vezë të papjekura, të njohura ndryshe si qeska. Me kohën, vezët fillojnë të vdesin, dhe zakonisht janë rreth 400,000 vezë të mbetura deri tek menstruimi i parë. Çdo cikël menstrual, me mijëra qeska vdesin me vetëm një që pjeket në vezë vitale. Kjo do të thotë se në jetën e femrës, vetëm 400 vezë të pjekura prodhohen dhe lirohen.

Kjo është arsyeja kryesore pse femrat e vjetra konsiderohen më pak fertile, pasi është më e mundshme që femrat e vjetra të mos kenë më vezë të shëndetshme të mbetura. Në vitet e fundit, studimet kanë treguar që femrat mund të prodhojnë vezë gjatë jetës. Shkencëtarët kanë zbuluar disa qeliza burimore në trupin e femrës që janë të afta për të prodhuar vezë tek femra edhe pas lindjes. Mirëpo, frekuenca dhe sasia e vezëve të prodhuara nga këto qeliza nuk janë identifikuar akoma, dhe kjo nuk e zgjidh faktin se funksioni i vezoreve reduktohet me moshën.

 

Si mund të ndihmojë vezoret të prodhojnë vezë të shëndetshme?

Obeziteti është një prej faktorëve më të mëdhenj që ndikojnë në shëndetin e vezoreve. Të qenit mbipeshë është një prej faktorëve të rrezikut nga PCOS (sindroma policistike e ovarieve) që rezulton në menstruacione të çrregullta dhe mund të shkaktojë infertilitet. PCOS është e kurueshme, por mund të menaxhohet, dhe një prej mënyrave më efektive për rikthimin e ovulimit normal apo menstruimit tek pacientët mbipeshë me PCOS, është humbja e peshës.

Përderisa humbja e peshës mund të jetë ndihmë për femrat mbipeshë, të qenit nënpeshë gjithashtu mund të pengojë vezoret për të funksionuar normalisht. Të qenit shumë nënpeshë mund të shkaktojë imbalancë hormonale në trup, dhe mungesa e vlerave ushqyese mund të pengojë vezoret në lirimin normal të vezëve.

Duhanpirja është një shkak tjetër i madh për infertilitet. Studimet kanë treguar se duhanpirëset kanë rezerva më të vogla ovariane, kanë kualitet më të dobët të vezëve dhe përjetojnë menopauzë me herët. Femrat që duan të mbesin shtatzënë nuk duhet vetëm të lënë duhanin, por nëse e lënë duhet gjithashtu të largohen nga tymi i dorës së dytë.

(Shënim: Duhanpirja është shkak i madh i infertilitetit të meshkujve, kështu që nëse parteneri juaj e pi duhanin, mund të ndikojë në mundësitë tuaja për të mbetur shtatzënë!)

Ushqimi për vezore të shëndetshme

Një dietë e shëndetshme mund të ketë pasoja afatgjatë në trupin tuaj dhe aftësinë tuaj për të prodhuar vezë të shëndetshme. Zgjedhni ushqimet që kanë pak yndyrë, kripë dhe sheqer. Ushqimet e procesuara, si ato që janë të tymosur, me kripë apo ndryshe të prezervuara, duhet të shmangen, pasi janë të prirura të jenë me shumë kripë. Nëse është e mundur, reduktoni sasinë e mishit të gjallë, dhe rrisni sasinë e pemëve dhe perimeve të freskëta në dietën tuaj ditore.

Përderisa sasitë mesatare të alkoolit janë parë të jenë të shëndetshme për zemrën, shmangni pijen dhe ushqimin e tepërt. Pirja e tepërt është parë të ndikojë në ciklin e rregullt menstrual, dhe gjithashtu mund të ndikojë në shëndetin e fëmijës në shtatzëninë e herëshme. Si me pirjen e duhanit, pirja e tepërt e alkoolit është e njohur të shkaktojë infertilitet mashkullor gjithashtu.

 

Si ta di se vezoret e mia janë të shëndetshme?

Nëse jeni nën moshën 30 vjeçare, dhe keni përjetuar menstruacione të rregullta, është një mundësi e mirë se vezoret e juaja janë të shëndetshme. Ato mbi moshën 30 vjeçare apo që kanë menstruacione të çrregullta, mund të kenë vezore më pak të shëndetshme për shkak të moshës apo probleme të tjera hormonale.

Pavarësisht nga mosha apo frekuenca e menstruacioneve, nëse keni vështirësi në mbetjen shtatzënë gjatë marrëdhënieve të pambrojtura seksuale për një vit, duhet të konsultoheni me një specialist të fertilitetit për të parë nëse ka diçka që nuk shkon me vezoret e juaja.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com