Lart

E Keni Menduar pse Gratë Janë Shumë Emocionale?

Kuptoni thënien e përmendur më lart dhe kjo është e gjitha që ju duhet të kuptoni pse gratë janë kaq emocionale. Ne gratë jemi kështu, jo vetëm një, por shumica prej nesh. Mos e merrni si një çrregullim, por pranojeni atë si një fakt. Kështu duhet të jemi dhe na duani për atë që jemi dhe jo për atë që ju dëshironi që ne të jemi. Burrat shprehin veten me pak fjalë, por ne gratë duhet detajuar. Ka shumë dallime mes nesh të cilat ne të gjithë duhet t’i respektojmë dhe të mos përpiqemi t’i ndryshojmë. Ky artikull do t’ju ndihmojë të kuptoni pse gratë janë shumë emocionale, më shprehëse  dhe llafazane.

pse grate jane shume emocionale

Truri i majtë dhe i djathtë

Burrat dhe gratë janë të strukturuar ndryshe, dhe kështu janë edhe mënyrat në të cilat funksionon truri i tyre. Gratë përdorin të dy anët e trurit të tyre, ndërsa burrat kanë tendencë të përdorin më shumë anën e majtë. Ana e majtë e trurit tonë është përgjegjëse për arsyetimin logjik dhe aftësitë për zgjidhjen e problemeve, dhe ana e djathtë është përgjegjëse për kryerjen e funksioneve të gjuhës prozodike, krijimtarisë, perceptimit të fytyrës dhe për gjenerimin e emocioneve.

Pra, ana e majtë e trurit tonë kujdeset për IQ-në tonë dhe ana e djathtë kujdeset për EQ-në tonë.

Ndërsa burrat përdorin më shumë anën e majtë të trurit të tyre, ata janë më efikas në trajtimin e situatave duke zbatuar arsyetimin logjik dhe racionalitetin. Ndërsa gratë përdorin të dy anët e trurit të tyre dhe për këtë arsye merren me probleme dhe çështje me kreativitet dhe duke qenë të vetëdijshëm për ndjenjat që lidhen me të.

Gjithashtu ana e djathtë e trurit tonë është përgjegjëse për aftësinë tonë për të shprehur ndjenjat, mendimet dhe gjuhën e koprracisë. Prandaj, gratë janë gjithashtu të njohura për të qenë më mirë në mësimin e gjuhëve të reja dhe për të qenë krijuese.

Gratë janë më të mira për t’u shprehur

Gratë kanë një sistem më të zhvilluar limbik. Sistemi limbik merret me aspekte njerëzore të tilla si sjellja, emocionet dhe kujtesa. Kjo u lejon atyre të ndihen dhe të shprehin emocionet e tyre në një mënyrë më të mirë dhe të lidhen lehtë me të tjerët.

Megjithëse problemi me to është ky,  ajo hap dyert e depresionit, veçanërisht kur kalon fazën e ndërrimeve hormonale gjatë ciklit menstrual dhe shtatzënisë. Pra, gjatë fazave të tilla, një grua duket të jetë tepër emocionale dhe me humor të rëndë.

Ballafaqimi me Stresin

Gjithashtu, mënyra se si gratë trajtojnë stresin është e ndryshme nga burrat. Një hormon i quajtur Oksitozin lëshohet kur dikush është në stres. Këto hormone punojnë në mënyrë të ndryshme tek burrat dhe gratë.

Kur burrat janë në stres, testosteroni në ta redukton efektin e oksitocinës, e cila përfundon duke bërë njerëzit agresivë dhe të zemëruar. Gratë nga ana tjetër kanë estrogjen që rrit hormonin oksitocin, efektet e të cilave rezultojnë në ndjenja të qetësisë dhe edukatës.

Burrat nuk janë të mirë në shprehjen e ndjenjave dhe mendimeve të tyre dhe në vend të kësaj reagojnë me zemërim apo agresivitet. Më shumë se zgjidhja e gjërave duke folur ata janë gjithmonë të gatshëm për luftë.

Gratë në anën tjetër, kanë tendencë të merren me stres duke përdorur strategjinë ‘Kujdesja për t’u bërë shok’. Në këtë, gratë kur janë në stres priren të flasin ose ta diskutojnë atë me të tjerët dhe të ndihen më mirë sapo të shprehen.

 

 Gratë ndjejnë më shumë dhimbje

Amygdala është një zonë në tru që aktivizohet kur një person i nënshtrohet dhimbjes. Amygdala është gjithashtu një pjesë e sistemit limbik, por merret më shumë me emocionet që lidhen me dhimbjen. Amygdala është e pranishme në të dy burrat dhe gratë. Megjithatë, burrat dhe gratë e perceptojnë dhimbjen ndryshe.

Ndërsa gratë ndiejnë më shumë dhimbje se burrat, ato janë më të zëshëm për dhimbjen e tyre dhe kërkojnë trajtim. Kjo mund të shpjegohet me faktin se burrave u jepet më pak morfinë sesa grave për të arritur të njëjtën sasi të reduktimit të dhimbjes.

 

Burrat dhe gratë janë të ndryshëm

Pra, fakti është se gratë ndejnë më shumë dhe ndjehen ndryshe krahasuar me burrat. Ato qajnë dhe pikëllohen për gjëra sidomos kur ato po kalojnë gjendjen paramenstruale ose kur janë shtatzënë. Ka shumë ndryshime që ndodhin në trupin e një gruaje çdo muaj që disa herë që kanë të bëjnë me çështjet normale gjithashtu duket sikur është një detyrë.

Kjo është arsyeja pse kur ato shprehin veten në dhimbje apo stres, ato duken të jenë më emocionale. Burrat i nënshtrohen ndryshimeve me intensitet relativisht më pak, dhe ata nuk lëvizin lehtësisht emocionalisht. Kjo është mënyra se si janë bërë. Pra, nëse shikoni nga perspektiva e një burri, gratë duken më emocionale.

Gratë janë emocionale, e pranojnë, por ato janë ‘shumë emocionale’ vetëm kur i krahasoni ato me burrat. Jo vetëm kjo, shumë gra janë gjithashtu tepër emocionale dhe arsyet për këtë mund të jenë ndryshimet hormonale që ndodhin brenda tyre ose për shkak të një të kaluare të keqe.

Disa njerëz, qoftë burra apo gra, e kanë të vështirë të kapërcejnë një situatë ose të harrojnë se çfarë ka ndodhur në të kaluarën dhe të vazhdojnë. Njerëz të tillë priren të mos heqin dorë nga e kaluara e tyre dhe janë shumë emocionalë për gjëra të vogla.

Edhe pasi burrat dhe gratë vazhdimisht krahasohen dhe gjykohen, fakti është se ata janë krijuar ndryshe dhe kanë tendenca të ndryshme. Kuptimi i faktit se ne burrat dhe gratë jemi të ndryshmëm nga njëri tjetri dhe ende të pandashëm, do t’ju ndihmojnë të kuptoni se çështjet ose dallimet midis dy gjinive mund të zgjidhet vetëm me mirëkuptim të ndërsjellë.

Ne duhet të respektojmë njëri-tjetrin për atë që jemi.

Ka përparësi të madhe për të kuptuar pse gratë janë aq emocionale, për të dyja gjinitë. Kjo do të ndihmojë gratë të kapërcejnë depresionin dhe trazirat emocionale.

Dhe, kjo do të ndihmojë burrat të kuptojnë se është shumë normale dhe e natyrshme që gratë të jenë po aq emocionale sa janë. Kuptojeni se çfarë duan gratë me të vërtetë dhe me siguri do të jetosh një jetë të lumtur.

Pse gratë janë kaq emocionale në mënyrën më të shkurtër dhe më të thjeshtë të mundshme? Nuk është e saktë të bëhet një deklaratë e zakonshme se gratë janë më emocionale sesa burrat, është e drejtë të thuhet se gratë tregojnë emocionet e tyre më shumë se burrat.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com