Lart

Shtatzënia pas Abortit: Çfarë Duhet të Dini?

 

Shtatzënia pas abortit mund të jetë stresuese dhe konfuze. Kur është koha më e mirë për të mbetur shtatzënë? Cilat janë shanset e abortit përsëri? Merrni faktet në lidhje me shtatzëninë pas abortit.

Po mendoni për shtatzëninë pas abortit? Ju mund të jeni në ankth ose të hutuar në lidhje me atë që shkaktoi abortin tuaj dhe kur të mbeteni shtatzënë përsëri. Këtu do t’ju ndihmojmë për të kuptuar shtatzëninë pas abortit dhe hapat që mund të ndërmerrni për të promovuar një shtatëzani të shëndetshme.

Cfarë shkakton abort?

Aborti është humbja spontane e një shtatëzënie para javës së 20-të. Shumë aborte ndodhin sepse fetusi nuk po zhvillohet normalisht. Problemet me kromozomet e foshnjës janë përgjegjëse për rreth 50 përqind të humbjes së hershme të shtatzënisë. Shumica e këtyre problemeve të kromozomit ndodhin rastësisht ndërsa embrioni ndahet dhe rritet, megjithëse bëhet më i shpeshtë me rritjen e moshës tek femrat. Ndonjëherë një gjendje shëndetësore, siç është diabeti i kontrolluar dobët ose një problem i mitrës, mund të çojë në abort. Sidoqoftë, shpesh, shkaku i abortit nuk dihet.

Rreth 8 deri 20 përqind të shtatëzënive të njohura përfundojnë në abort. Numri i përgjithshëm i aborteve është ndoshta më i lartë sepse shumë gra kanë abort përpara se të dinë që janë shtatzënë.

Cilat janë shanset e një aborti tjetër?

Aborti është zakonisht një rast një herë. Shumica e grave që pësojnë aborte vazhdojnë të kenë shtatëzani të shëndetshme pas abortit. Një numër i vogël i grave ,1 përqind,  do të kenë aborte të përsëritura.

Rreziku i parashikuar i abortit në një shtatëzani të ardhshme mbetet rreth 20 përqind pas një aborti. Pas dy dështimeve të njëpasnjëshme rreziku i një aborti tjetër rritet në rreth 28 përqind, dhe pas tre ose më shumë aborteve të njëpasnjëshme rreziku i një aborti tjetër është rreth 43 përqind.

Kur është koha më e mirë për shtatëzani pas abortit?

Aborti mund të shkaktoj ndjenja të mëdha të humbjes. Ju dhe partneri juaj gjithashtu mund të përjetoni trishtim, ankth ose faj. Mos nxitoni procesin e pikëllimit.

Zakonisht, seksi nuk rekomandohet për dy javë pas një aborti për të parandaluar infeksionin. Ju mund të ovuloni dhe të mbeteni shtatzënë menjëherë pas dy jave të një aborti.

Pasi të ndiheni emocionalisht dhe fizikisht gati për shtatëzani pas abortit, pyesni ofruesin e kujdesit shëndetësor. Pas një aborti, mund të mos ketë nevojë të prisni për t’ë mbetur shtatzënë. Pas dy ose më shumë aborteve, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të rekomandojë testimin.

A rekomandohen teste speciale përpara se të provoni shtatzëninë pas abortit?

Nëse keni dy ose më shumë aborte të njëpasnjëshme, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të rekomandojë testimin për të identifikuar ndonjë shkak themelore para se të përpiqeni të mbeteni përsëri shtatzënë. Për shembull:

Testet e gjakut. Një mostër e gjakut tuaj vlerësohet për të ndihmuar në zbulimin e problemeve me hormonet ose sistemin tuaj imunitar.

Testet kromozomale. Ju dhe partneri juaj mund të keni testuar gjakun tuaj për të përcaktuar nëse kromozomet tuaja janë një faktor. Indet nga aborti ,nëse është në dispozicion, gjithashtu mund të testohen.

Procedurat gjithashtu mund të bëhen për të zbuluar problemet e mitrës. Për shembull:

Ultratzëri. Kjo metodë përdorë valë zanore me frekuencë të lartë për të prodhuar imazhe të sakta të strukturave brenda trupit tuaj. Ofruesi i kujdesit shëndetësor vendos pajisjen me ultrazë mbi barkun tuaj ose e vendos atë brenda vaginës tuaj për të marrë imazhe të mitrës tuaj. Një ultrazë mund të identifikojë problemet e mitrës, të tilla si fibroidet brenda zgavrës së mitrës.

Histerskopia. Ofruesi i kujdesit shëndetësor fut një instrument të hollë, të ndezur të quajtur histeroskop përmes qafës së mitrës në mitrën tuaj për të diagnostikuar dhe trajtuar problemet e identifikuara intrauterine.

Histerosalpingografia. Ofruesi i kujdesit shëndetësor fut një tub të hollë përmes vaginës dhe qafës së mitrës për të lëshuar një ngjyrosje të lëngshme të kontrastit në mitrën tuaj dhe tubat fallopiane. Kjo bojë gjurmon formën e zgavrës të mitrës suaj dhe tubave fallopiane dhe i bën ato të dukshme në imazhet me rreze X. Kjo procedurë jep informacion në lidhje me konturet e brendshme të mitrës tuaj dhe çdo pengesë në tubat fallopiane.

Sonohisterografia. Ky skanim me ultrazë bëhet pasi salina të injektohet në pjesën e zbrazur të mitrës përmes vaginës dhe qafës së mitrës. Kjo procedurë siguron informacione në lidhje me pjesën e brendshme të mitrës tuaj, sipërfaqen e jashtme të mitrës dhe çdo pengese në tubat fallopiane. Analiza me rezonancë magnetike (MRI). Ky test përdor një fushë magnetike dhe valë të radios për të krijuar imazhe të hollësishme të mitrës tuaj.

Nëse shkaku i dështimeve tuaja nuk mund të identifikohet, mos humbni shpresën. Shumica e grave që pësojnë aborte të përsëritura ka të ngjarë që përfundimisht të kenë shtatzëni të shëndetshme.

A ka ndonjë gjë që mund të bëhet për të përmirësuar shanset për një shtatëzani të shëndetshme?

Shpesh, nuk ka asgjë që mund të bëni për të parandaluar një abort. Sidoqoftë, bërja e zgjedhjeve të shëndetshme të jetesës është e rëndësishme për ju dhe fëmijën tuaj. Merrni një shtesë të përditshme me vitaminë prenatale ose acid folik, duke filluar në mënyrë ideale disa muaj para shtatzënisë. Gjatë shtatëzënësisë, kufizoni kafeinën dhe shmangni pirjen e alkoolit, pirjen e duhanit dhe përdorimin e drogave të paligjshme.

Cfarë emocionesh shfaqen gjatë shtatëzënive të mëpasshme?

Pasi të mbeteni shtatzënë përsëri pas abortit, me shumë mundësi do të ndiheni të lumtur, si dhe të shqetësuar. Ndërsa shtatzënia përsëri mund të jetë një përvojë shëruese, ankthi dhe depresioni mund të vazhdojnë edhe pas lindjes së një fëmije të shëndetshëm.

Flisni për ndjenjat tuaja dhe lejojini vetes t’i përjetojë ato plotësisht. Kthehu tek partneri, familja dhe miqtë tuaj për rehati. Nëse e keni problem  ta përballoni, konsultohuni me ofruesin e kujdesit shëndetësor ose me një këshilltar për mbështetje shtesë.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com