Lart

Zakoni i përditshëm që ul rrezikun e kancerit të gjirit

Megjithëse nuk ka asnjë mënyrë të sigurt për të parandaluar zhvillimin e kancerit të gjirit, ka gjëra që çdo grua mund të bëjë për të zvogëluar rrezikun e zhvillimit të tij ose për ta zbuluar atë në një fazë të hershme, kur mund të jetë i mundur një kurë e plotë.

Kanceri i gjirit dhe ecja

Sipas kërkimeve shkencore, një orë ecje në ditë mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të gjirit me 14% tek gratë në postmenopauzë. Përveç kësaj, ushtrimi i rregullt fizik çon në një reduktim edhe më të madh të rrezikut, tregoi studimi.

Në veçanti, hulumtimi i Shoqatës Amerikane të Kancerit, i botuar në Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, shqyrtoi më shumë se 70,000 gra pas menopauzës nga viti 1992 deri në 2009. Pothuajse gjysma e grave thanë se ecja ishte aktiviteti i tyre i vetëm fizik.

“Për gratë që e shohin frikësuese të nisin një program ushtrimesh, lajmi inkurajues është se nuk duhet të bëheni vrapues maratonë për të zvogëluar rrezikun e kancerit të gjirit. Mjafton një shëtitje e qetë çdo ditë” , vëren kreu i hulumtimit.

“Për shkak se ecja është aktiviteti më i zakonshëm i stërvitjes, më shumë studime po shqyrtojnë përfitimet e pavarura të ecjes për rrezikun e sëmundjeve dhe po zbulojnë se ajo ndihmon në rritjen e jetëgjatësisë, zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare dhe diabetit dhe zvogëlimin e rrezikut të disa llojeve të kancerit, si p.sh. si kanceri i zorrës së trashë dhe kanceri i gjirit”, shton ai.

Parandalimi i kancerit të gjirit: Ushtrimi i rregullt është jetik

Gjetjet e këtij hulumtimi janë veçanërisht të rëndësishme, pasi ndërsa në të kaluarën ka pasur një numër studimesh më të vogla me rezultate të ngjashme, ky me të vërtetë ofron të dhëna konkrete.

Shkencëtarët në çdo rast inkurajojnë gratë që të ushtrojnë rregullisht. “Shpresojmë që ky mesazh të përhapet në komunitetin e kujdesit parësor”, theksojnë ata. “Ata janë me të vërtetë ata që bëjnë punën vërtet të vështirë për t’u kujdesur për pacientët dhe duke bërë gjithçka që munden për t’i mbajtur ata të shëndetshëm.”

Shumë shpesh, kur bëhet fjalë për matjen e rrezikut të kancerit të gjirit të pacientit, theksi vihet në historinë mjekësore familjare. “Në të kundërt, shumica e kancereve të gjirit janë sporadike dhe nuk ka asnjë model specifik. Është veçanërisht e rëndësishme të ripërqendrojmë energjinë tonë për të bërë atë që mundemi në një nivel parandalues”, theksojnë studiuesit.

Ata gjithashtu theksojnë se stërvitja e rregullt është gjithashtu e mirë për të mbijetuarit e kancerit dhe se është faktori më i rëndësishëm i stilit të jetesës në reduktimin e përsëritjes dhe rritjen e shkallës së mbijetesës.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com