Lart

Burrat Marrin Infeksione me Maja, Gjithashtu!

Candida, një lloj maja, është një banor normal edhe i trupave më të shëndetshëm. I pëlqen vendet e ngrohta, të errëta dhe me lagështi, veçanërisht traktin gastrointestinal dhe vagjinën ku gati 20 përqind e grave në moshën riprodhuese strehojnë Candida. Speciet më të zakonshme deri tani janë Candida albicans. Candida normalisht banon pafajësisht në këto vende, të kontrolluara nga flora bakteriale e trupit, por kur ekologjia e trupit hidhet jashtë, këto maja mund të fillojnë të rriten shumë.

Dhe këto rritje të tepërt të majave si Candida albicans mund të prekin burrat, si dhe gratë.

Çfarë i shkakton infeksionet e majave?

Fajtorët e zakonshëm për këtë çekuilibër janë përdorimi i antibiotikëve, marrëdhëniet e shpeshta seksuale, sapunët irritues ose deodorantët, veshja e rrobave të ngushta ose ekspozimi ndaj një ambienti të nxehtë dhe të lagësht. Roli që luan dieta në rritjen e rrezikut të një infeksioni maja është i paqartë, por infeksionet candidal janë më të zakonshme tek njerëzit me diabet. Ato ndonjëherë janë e dhëna e parë për praninë e diabetit.

Sa serioze janë ato?

Kur Candida shkakton sëmundje, zakonisht është lokale, e lehtë dhe trajtohet lehtë. Një e treta e të gjitha rasteve të vaginitit tek gratë shkaktohen nga Candida. Një tjetër manifestim i zakonshëm është mëllenja orale, e cila ka simptoma të ngjashme me dhimbjen e fytit, shije të ndryshuar dhe dhimbje me gëlltitje..

Mund të ndodhin infeksione maja serioze, madje edhe të rrezikshme për jetën, por këto janë pothuajse ekskluzivisht të kufizuara në pacientë me imunitet ose pacientë që kanë kaluar një procedurë invazive (p.sh. vendosja e një linje venoze qendrore) me pajisje të kontaminuara.

A mund të marrin burrat infeksione nga majaja?

Edhe pse nuk është e zakonshme, burrat mund të marrin një infeksion maja duke bërë seks të pambrojtur me një grua me vaginit candidal. Zakonisht shfaqet si njolla të vogla të bardha, skuqje ose një skuqje e thatë në penis shoqëruar me kruajtje, acarim ose djegie. Burrat që nuk janë bërë synet janë në një rrezik në rritje.

Si e trajtoni një infeksion maja mashkullore?

Edhe i patrajtuar, ai shpesh zhduket vetvetiu, por ndonjëherë mund të përhapet në skrotum, kofshë të brendshme dhe vithe. Për fat të mirë, trajtimi është i thjeshtë: Kremrat antifungale pa recetë të përdorura dy herë në ditë për një deri në tre javë do të pastrojnë infeksionin. Një ilaç oral antifungal siç është flukonazoli është gjithashtu pothuajse gjithmonë efektiv. Megjithëse mënyra të ndryshme bimore janë shpallur për gratë me infeksione maja, nuk ka të dhëna për efikasitetin e tyre (ose mungesën e tyre) tek burrat, dhe trajtimi tradicional është aq i sigurt dhe i thjeshtë sa nuk ka asnjë arsye bindëse për të eksploruar këto mundësi.

Për shkak se infeksioni transmetohet tek burrat nga marrëdhëniet seksuale, të dy partnerët duhet të trajtohen në mënyrë që të mos infektoni përsëri njëri-tjetrin. Sidoqoftë, nëse vetëm gruaja ka prova të një infeksioni maja, rreziku i transmetimit është aq i ulët sa nuk ka nevojë të trajtohet partneri mashkull. Nuk ka asnjë arsye bindëse për të kufizuar marrëdhëniet seksuale gjatë trajtimit, por ju duhet të përdorni një prezervativ.

Po mëllenja?

Infeksionet e majave orale, ose mëllenja, nuk janë unike për burrat dhe nuk ka të dhëna në lidhje me rrezikun e marrjes nga seksi oral me një grua ose burrë me një infeksion të kandidatit gjenital. Trajtimi, përsëri, është i thjeshtë dhe efektiv – ose një pilulë orale si flukonazoli, një larje antifungale e gojës, ose loze antifungale. Rrallë, pacientët nuk i përgjigjen njërit prej këtyre regjimeve. Në atë rast, mëllenja mund të jetë një simptomë e ezofagitit candidal, një acarim, pezmatim ose ënjtje e ezofagut.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com