Lart

Si Lidhet Shëndeti Dentar i Meshkujve me Gërhitjen

Problemet shëndetësore të fshehura tek dhëmbët e meshkujve.

Është një lloj pacienti që dentistët shohin gjatë gjithë kohës. Ata ecin në zyrë, dhe janë shumë të vonuar për kontrollimin e tyre. Ata kanë frikë të jenë aty, por zakonisht do të përpiqen dhe do ta fshehin. Nëse ata kanë nevojë për ndonjë rregullim, ata i mbajnë krahët e karriges me një forcë të plotfuqishme.

Pse erdhën ata në radhë të parë? Shpesh, është për shkak se ata ishin të bindur – bile edhe të detyruar – të vinin nga dikush i dashur. Në shumë raste të tilla, ka shqetësime se gërhitja mund të jetë duke dëmtuar shëndetin e tij. Ky lloj i pacientit është zakonisht prej moshës së mesme deri te mosha e vjetër.

Si Lidhet Shëndeti Dentar i Meshkujve me Gërhitjen

 

Meshkujt shpesh paraqiten në kontrollin e tyre dentar në këtë mënyrë shumë stereotipike. Statistikat tregojnë se kontrollohen aq shpesh sa femrat. Problemi me këtë është se shumë probleme tipike të shëndetit mashkull mund të zbulohen me një test të thjeshtë dentar. Gërhitja, për shembull, ka lidhje shumë të qarta me shëndetin e dhëmbëve, dhe mund të jetë një shenjë e apneas obstruktive të gjumit.

Testet dentare ofrojnë shenja të hershme dhe të vlefshme të apneas së gjumit, e cila vetë mund të jetë një shenjë e sëmundjeve serioze shëndetësore. Këto kushte përfshijnë sulmin në zemër, presionin e lartë të gjakut, sëmundjen e Alzheimerit dhe çmendurinë.

Vdekjet e meshkujve nga këto sëmundje janë më të larta se të femrave, ata shpesh humbasin shenjat e hershme vitale, duke shmangur mjekun. Kontrollimet periodike të dhëmbëve janë pjesë integrale e zbulimit të hershëm të këtyre sëmundjeve që rrezikojnë jetën. Le të hedhim një vështrim se si shëndeti i dhëmbëve të meshkujve mund të zbulojë një çrregullim të gërhitjes dhe gjumit.

Gërhitja, shëndeti i gjumit, dhe dhëmbët

Ju mund të mos e mendoni këtë menjëherë, por dhëmbët dhe shëndeti dentar tregojnë shumë se si jeni duke fjetur. Meshkujt që gërhasin janë në një rrezik më të lartë të apneas obstruktive të gjumit. Është një gjendje që prek një pjesë më të madhe të burrave në krahasim me femrat.

Gërhitja është një zhurmë e shkaktuar nga relaksimi i muskujve të gojës dhe fytit gjatë gjumit. Rruga ajrore e relaksuar shkakton dridhje të fytit dhe qafës. Nëse muskujt e thellë që mbajnë fytin nuk ndizen gjatë gjumit, atëherë gjuha mund të bjerë pas në rrugët e ajrit . Gërhitja mund të jetë një shenjë e rrugëve ajrore të bllokuara gjatë gjumit, megjithëse kjo nuk ndodh gjithmonë.

Ne shpesh mendojmë se është normale për meshkujt e moshës së mesme të gërhijnë. Sidoqoftë, për partnerët e tyre, mund të jetë një problem i vërtetë. Shumë njerëz që marrin pjesë në kontrollin shëndetësor të gjumit shpesh dërgohen nga partnerët e tyre të cilët thjesht janë të ngopur me zhurmën.

Apnea obstruktive e gjumit karakterizohet me pushime në frymëmarrje gjatë gjumit. Këto quhen ‘apnea’ dhe mund të zgjasin nga 10 deri në 20 sekonda. Një test i gjumit (i quajtur polisomnograf) vlerëson se sa prej këtyre apneave ndodhin gjatë gjithë natës. Sapo të arrijë një numër i caktuar, mund të bëhet diagnoza e apneas obstruktive të gjumit.

Është një sëmundje serioze shëndetësore, sepse trupi juaj varet nga oksigjeni gjatë gjumit ashtu siç ndodh gjatë kohës kur jemi zgjuar. Kur hyni në fazat më të thella të gjumit, trupi kryen pastrimin  shumë të nevojshëm të pranverës në zona si truri juaj. Kjo përfshin një rrjedhje të lëngjeve cerebrale kurrizore që heq metabolitët dhe toksinat nga truri. Nëse gërhitni ose keni deprivim të oksigjenit gjatë gjumit, mund të shkaktojë dëme serioze në neuronet tuaj.

Gërhitja dhe ndalimi në frymëmarrje mund të zvogëlojë rrjedhën e oksigjenit në indet e trurit gjatë kësaj periudhe. Ajo gjithashtu mund të ndryshojë barrierën e gjakut të trurit që pengon rrjedhën e spastrimit. Nga ana tjetër, frymëmarrja e dobët gjatë gjumit do të thotë gjithashtu se pjesa tjetër e trupit nuk po merr oksigjen të mjaftueshëm. Shenjat e hershme të kësaj mund të jenë probleme biheviorale dhe të kujtesës, mjegullim të trurit, nervozizëm dhe mungesa e përgjithshme e përqendrimit.

Shenjat e gërhitjes që dentist juaj mund të gjej

Zbulimi i hershëm është çelësi

Testi i dhëmbëve shpesh zbulon nëse jeni duke gërhitur apo jo. Kjo mund të përparojë në sëmundje serioze nëse nuk trajtohet. Meshkujt kanë qenë pjesëmarrës më të pakët dental sesa femra. Është koha që ne të kuptojmë se mungesa e një kontrolli dentar mund të humbasë sëmundje serioze shëndetësore që fillimisht mund të identifikohen në gojë.

Ashtu si të gjitha sëmundjet e dhëmbëve dhe të shëndetit, zbulimi i hershëm mund të parandalojë komplikime. Shëndeti dentar i meshkujve mund të jetë një shenjë kardinale e proceseve të tjera të sëmundjes në trup. Një lidhje më pak e njohur është ajo që dhëmbët na tregojnë për shëndetin e gjumit.

Sigurohuni që të rezervoni dhe të merrni pjesë në terminin tuaj dentar. Ose, nëse partneri juaj gërhatë, mund t’iu duhet të rezervoni takimin për ta. Nëse ju gërhitni, sigurohuni që t’i tregoni dentistit tuaj. Një test i gjumit është i nevojshëm për të përcaktuar nëse gërhitja juaj po shkakton apnea obstruktive të gjumit. Megjithatë, shumë shenja mund të merren nga një ekzaminim i thjeshtë dentar.

Ekzistojnë një numër faktorësh rreziku të lidhur me OSA. Duke përfshirë:

Obezitet

Lodhje gjatë ditës

Memorie të dobët afatshkurtër

Nëse jeni në dijeni të ndonjë prej këtyre shenjave së bashku me gërhitjen, ju duhet të merrni një vlerësim për apnea të gjumit. Megjithatë, shenjat e tjera dentare gjithashtu sigurojnë informacion të mëtejshëm mbi rrezikun e gërhitjes. Shenjat dentare të apneas së gjumit përfshijnë:

Dhëmbët e shtrembër

Puna e mëparshme ortodontike

Lëndimi i gjuhës

Kafshimi i faqeve

Kërcitja e dhëmbëve

Goja e thatë në mëngjes

Ndjeshmëria e dhëmbëve

Nëse dentisti juaj dyshon në apnean e gjumit ata do t’iu referojnë tek një specialist i gjumit për një test gjumi.

Si të trajtoni gërhitës dhe apnea të gjumit

Një trajtim për apnean e gjumit është makina CPAP që përdor presion pozitiv për të dhënë oksigjen gjatë gjumit.

Një trajtim tjetër është një hallkë avancimi mandibular (MAS). Ky është një roje nate që është bërë nga dentisti juaj. Një MAS është një hallkë e sipërme dhe e poshtme që ndihmon për të mbajtur nofullën tuaj përpara kur flisni gjatë natës. Në varësi të shkakut të apneas së gjumit, kjo mund të ndihmojë për të parandaluar që gjuha të bjerë përsëri në rrugët ajrore gjatë natës.

Gjuha është gjithashtu çelësi për frymëmarrjen e natës. Ushtrimet gjuhësore mund të forcojnë muskujt që mbështesin rrugët e frymëmarrjes gjatë natës. Ajo ulet si një hobe midis kockave të nofullës dhe lidhet me bazën e kafkës dhe mban fytin të hapur. Këto quhen ushtrime miofunksionale që ndihmojnë në stërvitjen e gjuhës për të mbajtur rrugët e frymëmarrjes hapur gjatë gjumit.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com