Lart

Si ta Ndaloni Gërhitjen?

Për të gjithë që gërhasin herë pas here, dhe që zakonisht nuk është diçka për t’u shqetësuar. Por nëse rregullisht gërhisni natën, ajo mund të prishë cilësinë e gjumit tuaj, duke çuar në lodhje gjatë ditës, në nervozizëm dhe në rritje të problemeve shëndetësore. Dhe nëse gërhatja juaj e mban partnerin tuaj zgjuar, mund të krijojë probleme të mëdha marrëdhënieje gjithashtu. Fatmirësisht, duke fjetur në dhoma gjumi të ndara nuk është i vetmi ilaç për gërhitje. Ka shumë zgjidhje efektive që mund të ndihmojnë ju dhe partnerin tuaj të flini më mirë gjatë natës dhe të kaloni problemet e lidhjes të shkaktuara kur një person gërhet.

 

Si ta Ndaloni Gërhitjen

Çfarë e shkakton gërhitjen?

Gërhitja ndodh kur nuk mund të lëvizni ajrin lirisht përmes hundës dhe fytit gjatë gjumit. Kjo bën që indet përreth të vibrojnë, gjë që prodhon tingullin e njohur gërhitjen. Njerëzit që gërhijnë shpesh kanë shumë inde të fytit dhe inde hundore. Pozicioni i gjuhës suaj mund të bëjë gjithashtu rrugën e frymëmarrjes së qetë.

Meqenëse njerëzit gërhijnë për arsye të ndryshme, është e rëndësishme të kuptoni shkaqet pas gërhitjes tuaj. Sapo të kuptoni pse po gërhisni, mund të gjeni zgjidhjet e duhura për një gjumë më të qetë dhe më të thellë – si për ju edhe për partnerin tuaj.

Shkaqet e zakonshme të gërhitjes

Mosha. Ndërsa arrini moshën e mesme dhe më tej, fyti juaj bëhet më i ngushtë dhe tensioni i muskujve në fytin tuaj zvogëlohet. Ndërsa nuk mund të bëni asgjë për rritjen e moshës, ndryshimet e jetesës, rutinat e reja të gjumit dhe ushtrimet e fytit mund të ndihmojnë të gjitha për të parandaluar gërhitjen.

Duke qenë mbipeshë ose jashtë formës. Indet e dhjamit dhe toni i dobët i muskujve kontribojnë në gërhitje. Edhe nëse nuk jeni mbipeshë në përgjithësi, duke mbajtur peshë të tepërt vetëm në qafë ose në fyt mund të shkaktojë gërhitje. Ushtrimet dhe humbja e peshës nganjëherë mund të jetë gjithçka që duhet për t’i dhënë fund gërhitës tuaj.

Mënyra si je ndërtuar. Burrat kanë pasazhe më të ngushta ajri se gratë dhe kanë më shumë gjasa të gërhasin. Një fyt i ngushtë, adenoide të zgjeruara dhe atribute të tjera fizike që kontribojnë në gërhitje shpesh janë trashëgimore. Përsëri, ndërkohë që nuk keni kontroll mbi ndërtimin apo gjininë, mund të kontrolloni gërhitjen tuaj me ndryshimet e duhura të jetesës, rutinat e gjumit dhe ushtrimet e fytit.

Problemet e hundës dhe sinusit. Rrugët e frymëmarrjes të bllokuara ose hundë e zënë vështirësojnë frymëmarrjen dhe krijojnë vakum në fyt, duke çuar në gërhitje.

Alkooli, pirja e duhanit dhe medikamentet. Pirja e alkoolit, pirja e duhanit dhe medikamente të caktuara, siç janë qetësuesit si lorazepam (Ativan) dhe diazepam (Valium), mund të rrisin relaksimin e muskujve duke çuar në më shumë gërhitje.

Mbajtja e trupit gjatë gjumit. Fjetja e sheshtë në shpinë bën mishin e fytit tuaj për t’u çlodhur dhe për të bllokuar rrugët e frymëmarrjes. Ndryshimi i pozicionit tuaj të gjumit mund të ndihmojë.

 Vendosja e shkaqeve më serioze

Gërhitja mund të tregojë apenenë e gjumit, një çrregullim serioz i gjumit, ku frymëmarrja juaj ndërpritet shumë herë çdo natë. Gërhitja normale nuk ndërhyn me cilësinë e gjumit tuaj aq shumë sa apnea e gjumit, kështu që nëse jeni duke vuajtur nga lodhja ekstreme dhe përgjumësia gjatë ditës, kjo mund të jetë një tregues i apnejës së gjumit ose ndonjë problemi tjetër lidhur me frymëmarrjen e gjumit. Telefononi mjekun tuaj nëse ju ose partneri juaj keni vërejtur ndonjë nga këto flamuj të kuq:

  •          Gërhitje me zë të lartë dhe jeni shumë të lodhur gjatë ditës.
  •          Ju ndaloni frymëmarrjen, keni ngulçim, ose mezi merrni frymë gjatë gjumit.
  •          Ju bini në gjumë në kohë të papërshtatshme, psh. gjatë një bisede apo një vakti.

Lidhja e shkaktarit të gërhitjes tuaj në shërim

Monitorimi i gërhitjes për mostër shpesh mund t’ju ndihmojë të përcaktoni arsyet pse keni gërhitur, çfarë e bën atë më keq dhe si t’ia bëni për ta ndaluar atë. Për të identifikuar modelet e rëndësishme, ajo ndihmon për të mbajtur një ditar gjumi. Nëse keni një partner gjumi, ata mund t’ju ndihmojnë ta përmbushni. Nëse flini vetëm, vendosni një kamerë për të regjistruar veten gjatë natës.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com