Lart

Mos i ndaloni! 5 arsye pse duhet ta lejoni fëmijën tuaj të qajë

Të gjithë e dimë se është paksa irrituese kur fëmijët qajnë pa pushim, mirëpo për të mirën e tyre, ju nuk duhet t’i ndaloni ata.

Kur fëmijët qajnë, prindërit shpesh ndihen të frikësuar, të irrituar dhe të shqetësuar për të bërë diçka sa më shpejt që të jetë e mundur për të ndihmuar fëmijët e tyre të bëhen përsëri të qetë.

Sidoqoftë, shkencëtarët pohojnë se nuk duhet të kemi frikë nga lotët e fëmijëve dhe të përqafojmë përfitimet e lejimit të tyre të qajnë.

E qara liron tensionin dhe ndjenjat e këqija

Ndërsa e qara është një mënyrë e natyrshme për të sinjalizuar se diçka nuk është në rregull, ndërsa fëmijët rriten, kuptimi i lotëve zgjerohet dhe ata mësohen të zvogëlojnë stresin dhe ndjenjat e këqija.

Ndodh sepse kur jemi të stresuar, trupi lëshon kortizol. Nuk është një kimikate që dëshironi që fëmija juaj të ketë pasi bllokon pjesën e tyre të trurit që është përgjegjëse për zgjidhjen e problemeve.

Dhe lotët zvogëlojnë një sasi të caktuar të kortizolit, duke e bërë atë mënyrën natyrale të trupit për ta bërë fëmijën të ndihet më mirë.

Ndihmon fëmijët të përshtaten

Ka shumë rregulla dhe kufij që fëmijët nuk mund t’i pëlqejnë. Ju mund të keni qenë dëshmitarë të fëmijëve që kanë zemërim sepse nuk mund të hanë ushqimin e qenit, të flenë në pemë ose të godasin miqtë.

Kur kjo ndodh, lotët në të vërtetë po ndihmojnë vogëlushin tuaj të pranojë realitetin dhe të përshtatet me të. Kur fëmija kaloi nga zemërimi në lot, truri i tyre kaloi nga ndjekja në pikëllim dhe tashmë ka përpunuar pabarazinë e asaj që ata shpresonin.

Lotët nxisin zhvillimin shoqëror dhe emocional

Fëmijët duhet të lejohen të përjetojnë dhe shprehin ndjenjat e tyre. Detyra e një prindi është të sigurohet që kjo shprehje të përshtatet brenda kufijve të tyre, si të mos dëmtojë veten ose të tjerët dhe të mos dëmtojë sendet përreth tyre.

Kur fëmijët lejohen të shprehin emocionet e tyre në mënyrë të sigurt (madje edhe ato të trishtueshme), aftësitë e tyre sociale dhe inteligjenca emocionale do të përmirësohen.

Zbutë dhimbjen

Studiuesit zbuluan se e qara çliron oksitocinë dhe endorfina që do ta bëjnë vogëlushin tuaj të ndihet më mirë dhe të zvogëlojë çdo dhimbje fizike dhe emocionale. Pra, herën tjetër kur shihni një fëmijë që bie nga biçikleta dhe përpiqeni ta bëni atë të ndihet më mirë, mos kërkoni që ai të ndalojë së qari.

Sjellja e tyre do të përmirësohet

Kur ndihemi të dëshpëruar në prani të një fëmije që qan, në fakt i përkeqësojmë gjërat. Studimi tregoi se parashkollorët prindërit e të cilëve kishin një reagim të ashpër ndaj emocioneve të tyre negative e kishin më të vështirë të silleshin në një mënyrë të pranuar shoqërisht dhe kishin probleme në menaxhimin e zemërimit.

Pavarësisht pse fëmijët e vegjël po derdhin lot, ata kanë nevojë për një mjedis të sigurt për të shprehur emocionet e tyre.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com