Lart

Ndikimi i fruktozës në kujtesë

Një studim i ri i ekipit studiues nga Universiteti amerikan në Georgia, ka sjellë deri te sigurimi i njohurive të reja në lidhje me burimet energjike nga karbohidratet.

Deri më tani, (sidomos te diabetikët) për shkak të absorbimit të ngadalshëm dhe deponimit të kufizuar në raport me glukozën, fruktoza ka marrë një konotacion negativ.

Fruktoza është sheqer i thjeshtë që deponohet vetëm në mëlçi në formë të glikogjenit dhe siguron rezerva energjike për organizmin.

Përveçse është e pranishme në pemë, sot gjejmë gjithnjë e më shumë burime të fruktozës – shurupi nga drithërat, sheqeri i bardhë, shurupi i panjës, lëngjet e pemëve, drithërat e ëmbëlsuar, si edhe disa produkte të qumështit.

Studimet e realizuara kanë treguar se me konsumimin e ushqimit të pasur me fruktozë, dobësohen përqendrimi, orientimi në hapësirë dhe kujtesa.

Meqenëse fruktoza metabolizohet kryesisht në mëlçi, ajo rrit nivelin e triglicerideve, dhe kështu ndryshon baraspesha insulinike, si pasojë e të cilës vjen deri te zvogëlimi i aftësive trunore që të adaptohet në ngacmime të reja.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com