Lart

Nga çfarë shkaktohen dhimbjet nën sqetull dhe kur janë problematike

Dhimbjet që shfaqen në zonën e nën sqetullës mund të shkaktojnë shqetësim, që në disa raste është i justifikueshëm.

Ka raste, kur një dhimbje e tillë mund të jetë pjesë e simptomave paralajmëruese të një ataku në zemër.

Megjithatë, në shumicën e kohës, dhimbje të tilla nuk janë për tu shqetësuar.

Sqetulla është një pikë takimi i muskujve, indeve, gjëndrave dhe enëve të gjakut.

Një lëndim i vetëm, mund të nxisë dhimbje në këtë zonë.

Kur dhimbja është afatgjatë dhe shoqërohet me vështirësi në frymëmarrje, dhimbje në kraharor, nofull e qafë, atëherë duhet të shkoni me urgjencë tek mjeku.

Tërheqja muskulore

Njerëzit që ngrenë pesha shpesh, janë më të prirë të kenë një dhimbje të tillë.

Kjo ndodh sepse stërmundimi fizik dhe ngritja e peshave nxisin tërheqjen muskulore.

Nëse dhimbja vazhdon për më shumë se një javë, shkoni tek mjeku.

Alergjia

Sqetullat janë një vend ku manifestohen shpesh reagimet alergjike.

Këto reagime vijnë si pasojë e kimikateve me të cilat bie në kontakt lëkura.

Këto kimikate gjenden tek detergjentët, anti-djersa, parfumi, kremi i rrojës, sapuni dhe zbutësit e rrobave.

Infeksionet e lëkurës

Nëse zona e nën-sqetullës është infektuar, ju do të përjetoni jo vetëm dhimbje por edhe kruarje dhe skuqje të lëkurës.

Zona e nën-sqetullës duhet mbajtur e thatë dhe e pastër.

Gjëndrat limfatike

Gjëndrat limfatike luajnë një rol thelbësor për sistemin imunitar.

Ato gjenden me shumicë në zonën e sqetullës dhe nëse infektohen ose enjten atëherë ato shkaktojnë dhimbje.

Nëse enjtja dhe dhimbja nuk largohen, atëherë duhet të flisni me një mjek.

Angina

Angina ndodh kur në gjak mungon oksigjeni.

Kjo ndodh rëndom si pasojë e bllokimit të ndonjë ene gjaku.

Dhimbja që shkakton angina mund të shfaqet në sqetull por edhe në shpinë, qafë, nofull e shpatulla

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com