Lart

Përfitimet e Dhurimit të Gjakut

Nuk ka fund për përfitimet e dhurimit të gjakut për ata që kanë nevojë për të. Një donacion mund të shpëtojë deri në tre jetë.

Rezulton se nga dhënia e gjakut nuk përfiton vetëm marrësi. Ekzistojnë përfitime shëndetësore edhe për donatorët, në krye të përfitimeve që vijnë nga ndihmimi i të tjerëve. Lexoni për të mësuar përfitimet shëndetësore të dhurimit të gjakut dhe arsyet prapa tyre.

Përfitimet e Dhurimit të Gjakut

Përfitimet

Dhurimi i gjakut ka përfitime për shëndetin tuaj emocional dhe fizik. Ndihma ndaj të tjerëve mund të:

 • reduktojë stresin
 • të përmirësojë mirëqenien tuaj emocionale
 • t’i sjell dobi shëndetit tuaj fizik
 • të ndihmojë të heqësh qafe ndjenjat negative
 • të sigurojë një ndjenjë të përkatësisë dhe të zvogëlojë izolimin

 

Hulumtimet kanë gjetur dëshmi të mëtejshme të përfitimeve shëndetësore që vijnë posaçërisht nga dhënia e gjakut.

 

Rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës

Dhurimi i gjakut mund të ulë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe sulmit në zemër. Kjo ndodh sepse zvogëlon viskozitetin e gjakut.

Një studim i vitit 2013 zbuloi se dhurimi i rregullt i gjakut ulte ndjeshëm kolesterolin total mesatar dhe kolesterolin e ulët të densitetit të lipoproteinave, duke mbrojtur kundër sëmundjeve kardiovaskulare. Hulumtuesit vërejnë se kjo është në përputhje me gjetjet në studimet e tjera të cilat zbuluan se donatorët e gjakut kishin një rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës dhe sulmit në zemër.

Dhurimi i gjakut rregullisht mund të ulë edhe rezervat e hekurit. Kjo mund të zvogëlojë rrezikun e sulmit në zemër. Rezervat e hekurit të lartë të trupit besohet të rrisin rrezikun e sulmit në zemër.

 

Rrezik më të ulët të kancerit

Një studim i vitit 2008 gjeti një rënie të vogël në rrezikun e kancereve të caktuara në njerëzit që rregullisht dhurojnë gjak. Këto përfshinin kanceret që lidhen me nivele të larta hekuri, duke përfshirë kancerin e:

 •          mëlçisë
 •          zorrës së trashë
 •          mushkërive
 •          ezofagut
 •          stomakut

Një studim i vitit 2016 gjithashtu zbuloi se dhurimi i gjakut mund të ulë markuesit inflamator dhe të rrisë kapacitetin antioksidues.

 

Kontroll i lirë shëndetësor

Në mënyrë që të jepni gjak, ju kërkohet t’i nënshtroheni një shqyrtimi shëndetësor. Një anëtar i personelit të trajnuar e kryen këtë kontroll. Ata do të kontrollojnë:

 •          pulsin
 •          presionin e gjakut
 •          temperaturën e trupit
 •          nivelet e hemoglobinës

Ky mini-fizik i lirë mund të ofrojë një njohuri të shkëlqyeshme për shëndetin tuaj. Ajo mund të zbulojë në mënyrë efektive probleme që mund të tregojnë një gjendje mjekësore themelore ose faktorë rreziku për sëmundje të caktuara.

Gjaku juaj është testuar gjithashtu për disa sëmundje. Kjo perfshin:

 •          Hepatitin B
 •          hepatitin C
 •          HIV-in
 •          Virusi i Nilit Perëndimor
 •          sifilis
 •          Tripanosoma kruzi

 

Efektet anësore të dhurimit të gjakut

Dhurimi i gjakut është i sigurt për të rriturit e shëndetshëm. Nuk ka asnjë rrezik të sëmundjes. Pajisjet e reja sterile përdoren për secilin donator.

Disa njerëz mund të ndjejnë të përziera, ose marramendje pas dhurimit të gjakut. Nëse kjo ndodh, duhet të zgjasë vetëm disa minuta. Ju mund të shtriheni me këmbë lartë deri sa të ndjeheni më mirë.

Ju gjithashtu mund të përjetoni disa gjakderdhje në vendin e gjilpërës. Aplikimi i presionit dhe ngritja e krahut për disa minuta zakonisht do ta ndalojë këtë. Ju mund të zhvilloni një mavijosje në atë vend.

Thirrni qendrën e dhurimit të gjakut nëse:

 •          Ju ende ndiheni të trullosur, me marramendje ose me të përziera pasi keni pirë, ngrënë dhe pushuar.
 •          Ju vazhdoni të gjakderdhni në vendin e gjilpërës.
 •         Ju keni dhimbje krahu, mpirje ose ndjesi shpimi.

 

Gjatë donacionit

Duhet të regjistroheni për të dhuruar gjak. Kjo përfshin sigurimin e identifikimit, historinë tuaj mjekësore dhe nënshtrimin e një ekzaminimi të shpejtë fizik. Gjithashtu do t’ju jepet një informacion rreth dhurimit të gjakut për t’u lexuar.

Sapo të jeni gati, do të fillojë procedura e dhurimit të gjakut. Dhurimi i plotë i gjakut është lloji më i zakonshëm i dhurimit. Kjo është për shkak se ajo ofron fleksibilitetin më të madh. Ajo mund të transfuzohet si gjak i tërë ose të ndahet në qeliza të kuqe, trombocitet dhe plazma për marrësit e ndryshëm.

 

Për një procedurë të dhurimit të plotë të gjakut:

 1.       Do të uleni në një karrige mbështetëse. Ju mund të dhuroni gjak ose të ulur ose të shtrirë.
 2.        Një zonë e vogël e krahut tënd do të pastrohet. Do të futet pastaj një gjilpërë sterile.
 3.        Ju do të mbeteni ulur ose shtrirë, ndërsa një pintë e gjakut tuaj është tërhequr. Kjo merr 8 deri në 10 minuta.
 4.        Kur një pinte e gjakut është mbledhur, një anëtar i stafit do të heqë gjilpërën dhe do të lidhë krahun tuaj.

 

Llojet e tjera të donacionit përfshijnë:

 •          dhurimi i trombociteve (plateletheresis)
 •          dhurimi i plazmës (plasmapheresis)
 •          dhurim i dyfishtë i qeliza të kuqe

 

Këto lloje të donacioneve kryhen duke përdorur një proces të quajtur aferezë. Një makinë aferezë është e lidhur me të dy krahët tuaj. Mbledh një sasi të vogël të gjakut dhe ndan përbërësit përpara se të kthejë përsëri komponentët e papërdorur tek ju. Ky cikël përsëritet disa herë për rreth dy orë.

Pasi dhurimi juaj të jetë i plotë, do t’ju jepet një meze e lehtë dhe një pije dhe do të jeni në gjendje të uleni dhe të pushoni për 10 ose 15 minuta para se të largoheni. Nëse ndiheni të lodhur ose me të përziera, do të jeni në gjendje të shtriheni derisa të ndjeheni më mirë.

 

Çfarë duhet të dini përpara se të dhuroni

Këtu janë disa gjëra të rëndësishme që duhet të dini para se të dhuroni gjak:

 •          Ju duhet të jeni 17 vjeç e lart për të dhuruar gjak të plotë. Disa shtete ju lejojnë të dhuroni në moshën 16 vjeç me pëlqimin e prindërve.
 •          Ju duhet të peshoni të paktën 49 kg dhe të jeni në gjendje të mirë shëndetësore për të dhuruar.
 •          Ju duhet të jepni informacion rreth gjendjeve mjekësore dhe çdo medikamenti që po merrni. Këto mund të ndikojnë në të drejtën tuaj për të dhuruar gjak.
 •          Ju duhet të prisni të paktën tetë javë ndërmjet dhurimeve të tërësishme të gjakut dhe 16 javëve ndërmjet dhurimeve të dyfishta të qelizave të kuqe.
 •          Donacionet e trombociteve mund të bëhen çdo shtatë ditë, deri në 24 herë në vit.

 

Në vijim janë disa sugjerime për t’ju ndihmuar të përgatiteni për dhurimin e gjakut:

 •          Pini një shtesë prej 500ml ujë para takimit tuaj.
 •          Hani një vakt të shëndetshëm që është i ulët në yndyrë.
 •          Vishni një këmishë me mëngë të shkurtra ose një këmishë me mëngë që janë të lehta për t’u rrokullisur.

 

Lejoni stafin të dijë nëse ke krahun ose venë e preferuar dhe nëse preferon të ulesh ose të shtrihesh. Dëgjimi i muzikës, leximi ose biseda me dikë tjetër mund t’ju ndihmojë të relaksoheni gjatë procesit të dhurimit.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com