Lart

Përse nuk duhet të hani ushqimin me shpejtësi

Mjekët këshillojnë se është shumë me rëndësi që ushqimin ta hani më ngadalë dhe ta grimconi në pjesë më të vogla.

Tretja e ushqimit fillon nga goja, në mënyrë që shpejtësia me të cilën e përtypni ushqimin ndikon më tej në procesin përpunimit të ushqimit në organizëm.

Trurit i nevojiten rreth 20 minuta që të regjistrojë se lukthi është plot, prandaj sugjerohet ngrënia më e ngadalshme e ushqimit.

Përveç kësaj, përparësitë e përtypjes më të ngadalshme janë:

absorbimi më i mirë i materieve ushqyese

tretja më e mirë

shijimi më i mirë i ushqimit

niveli më i vogël i stresit

“Tretja nuk fillon në zorrë, por shumë më herët – në gojët tona – andaj patjetër ndani kohë për ta shijuar ushqimin, duke e përtypur çdo kafshatë përafërsisht 20 herë”, konsideron nutricionistja Eleanor Thrupp e cila sugjeron që gjatë kohës së ushqimit të mos e përdorim telefonin ose shikojmë televizor:

Ngrënia shumë e shpejtë dhe e nxituar mund të rezultojë që shpesh të hani më shumë se zakonisht.

“Kur hani shumë shpejt, nuk mendoni se sa herë e përtypni çdo kafshatë, dhe kjo çon në një ndjenjë të pakëndshme fryrjeje dhe fryrjeje dhe fryrjeje, sepse trupi juaj nuk ka kohë për tretjen e duhur të ushqimit të konsumuar”, përfundon ajo.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com