Lart

Përse shtojmë peshë shpejt?

Sipas një raporti, 45% e popullsisë së botës vazhdimisht përpiqet të humbasë peshë. Megjithatë, ka shumë që rifitojnë peshën e humbur shumë shpejt dhe nuk janë të sigurt pse. Dhe këtu do t’ju them se ka shumë arsye dhe jo vetëm një. Ndoshta një problem hormonal, kufizim diete, aktiviteti fizik, zgjedhja e stilit të jetesës ose ndonjë faktor tjetër që ndryshon fiziologjinë tuaj pa dijeninë tuaj. E mira është se shumë prej tyre janë nën kontrollin tuaj.

4 arsye që çojnë në shtim të padëshiruar në peshë

Mund të jetë zhgënjyese nëse jeni duke fituar peshë dhe nuk e dini pse. Shpesh, shtimi në peshë rezulton nga gjëra të thjeshta, megjithatë, shtimi i papritur ose i pashpjegueshëm i peshës mund të nënkuptojë gjithashtu një problem shëndetësor. Për të zbuluar se çfarë po shkakton shtimin tuaj në peshë, shikoni këtë listë të shkaqeve dhe zgjidhjeve të zakonshme.

Madhësitë e vakteve

Madhësitë e vakteve që janë shumë të mëdha mund të shkaktojnë shtim në peshë. Porcionet janë shtuar prej vitesh, si në restorante ashtu edhe në shtëpi. Sasi të mëdha të ushqimeve me kalori të lartë dhe me pak lëndë ushqyese rrisin konsumin e përgjithshëm të kalorive, duke çuar në shtim në peshë. Nga ana tjetër, ngrënia e sasive më të mëdha të çdo vakti, madje edhe ushqime të pasura me lëndë ushqyese si frutat dhe drithërat, gjithashtu mund të rrisë marrjen e kalorive dhe të shkaktojë shtim në peshë.

Probleme shëndetësore dhe medikamente

Disa ilaçe dhe kushte të lidhura me shëndetin mund të shkaktojnë shtim të shpejtë të peshës ose mbajtje të ujit. Për shembull, njerëzit kanë më shumë gjasa të shtojnë peshë kur marrin kortikosteroide, ilaqet kundër depresionit dhe ilaçe që përdoren për të trajtuar problemet e shëndetit mendor.

Përveç kësaj, gjendjet hormonale si hipotiroidizmi, PCOS dhe sindroma e Cushing shkaktojnë shtim në peshë. Gjithashtu, mbajtja e lëngjeve tek gratë gjatë ciklit menstrual kontribuon në shtimin e peshës. Prandaj, është e rëndësishme të merrni diagnozën e duhur nga mjeku juaj për të parandaluar ose menaxhuar shtimin në peshë.

Gjumi i pamjaftueshëm

Një studim i 10 njerëzve mbipeshë në një dietë me kalori të ulët zbuloi se gjumi adekuat është jetik për shëndetin dhe mirëqenien e përgjithshme. Ata që flinin 5.5 orë në natë humbën 55% më pak yndyrë trupore dhe 60% më shumë masë muskulore sesa ata që flinin 8.5 orë në natë. Prandaj, një nga arsyet pse shtoni peshë mund të jenë modelet e parregullta të gjumit.

Mund të provoni të kufizoni kohën para ekranit para gjumit, të kufizoni konsumimin e kafesë, të lexoni libra, të meditoni dhe të shkoni në shtrat në një kohë të rregullt nëse keni pagjumësi.

Ankthi

Është e natyrshme të ndihesh i stresuar kur përballesh me situata të vështira. Stresi mund t’ju ndihmojë të performoni më mirë duke rritur fokusin tuaj dhe duke ju dhënë më shumë energji. Megjithatë, stresi afatgjatë është i dëmshëm për mirëqenien tuaj dhe mund të çojë në shtim në peshë.

Hormoni i stresit, kortizoli, mbetet i ngritur kur jeni vazhdimisht nën presion. Kortizoli ju bën të ndiheni më të uritur dhe mund t’ju bëjë të dëshironi ushqime të pasura me kalori që çojnë në shtim në peshë.

Meditimi, joga dhe aktivitetet në natyrë janë disa shembuj të teknikave të reduktimit të stresit që do t’ju ndihmojnë të qetësoheni.

Është normale të shtoni gjysmë kilogramë deri në një kilogram në javë nëse keni ndryshuar dietën dhe mënyrën e jetesës në përgjithësi. Megjithatë, nëse nuk keni ndryshuar asnjë nga këto dhe jeni ende duke fituar peshë, atëherë diçka tjetër mund të ndodhë. Dhe kjo është arsyeja pse nëse keni shtim në peshë të pashpjegueshme, do të ishte mirë të shkoni te mjeku për të zbuluar shkakun e vërtetë dhe për të marrë trajtimin e duhur.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com