Lart

10 Gjërat më të Mira Rreth Plakjes

Këtu është një listë e 10 aspekteve të shkëlqyera të plakjes – nga përfitimet financiare që vijnë me mbushjen e 65 vjeç, te njohuritë personale që vijnë me përvojë dekadash:

1. Një pamje më e lumtur

Mund të befasojë disa, por studimet tregojnë se të moshuarit janë ndër grupet më të lumtura të njerëzve dhe se ata janë dukshëm më të lumtur sesa homologët e tyre në moshën e mesme.

Kjo mund të jetë për shkak të aftësive më të mira të përballimit. Njerëzit e moshuar kanë tendencë të kenë mekanizma të brendshëm për t’u marrë më mirë me vështirësitë ose rrethanat negative sesa ata që janë më të rinj. Një tjetër arsye që të moshuarit mund të jenë edhe më të lumtur është sepse mosha do të thotë se ata janë “më të qetë duke qenë vetë”.

2. Nipërit dhe mbesat

Gjyshërit shpesh përjetojnë gëzimet e fëmijëve të vegjël pa ndërrimin e pelenave dhe netëve pa gjumë. Gjyshërit i duan nipërit dhe mbesat e tyre, dhe kjo dashuri ua lehtëson zemrën ndërsa përfitojnë njëkohësisht nipërit dhe mbesat që marrin këtë dashuri.

Rëndësia e marrëdhënies midis fëmijëve dhe gjyshërve të tyre. Hulumtimet tregojnë se fëmijët kanë nevojë për katër deri në gjashtë të përfshirë, të rritur të kujdesshëm në jetën e tyre për tu zhvilluar plotësisht emocionalisht dhe shoqërisht dhe se marrëdhënia gjysh / mbesë është e dyta në rëndësi emocionale vetëm në marrëdhëniet prind / fëmijë.

3. Më shumë kohë për të dashurit

Pensioni nuk është natyrshëm i gëzueshëm ose relaksues – është mënyra se si përdoret ajo kohë që e bën atë të veçantë.

Një nga pjesët më të mira të pensionit është kalimi i kohës me familjen, miqtë dhe të dashurit e tjerë.

4. Mundësia për të ndjekur ëndrrat tuaja

Koha e fituar gjatë pensionit është një mundësi e shkëlqyeshme për të ndjekur ëndrrat dhe pasionet që mund të keni lënë në pritje.

Për shembull, ju mund të mësoni një gjuhë të re, të bëni atë udhëtim që keni ëndërruar gjithmonë ose të shkruani romanin që keni dashur gjithmonë.

5. Pjesëmarrja në Qytetari dhe Vullnetarizmi

Plakja ofron një kuptim të perspektivës më të gjerë dhe shpesh i bën njerëzit të prirur të përqendrojnë shumicën e përpjekjeve dhe energjisë së tyre drejt përmirësimit të shoqërisë dhe krijimit të një bote më të mirë për brezat e ardhshëm.

Përveç që kalojnë kohë me të dashurit e tyre dhe ndjekin pasione dhe ëndrra personale, të moshuarit në pension kanë më shumë kohë për t’u përfshirë civilisht dhe politikisht, dhe ata e bëjnë pikërisht atë.

Për shembull, njerëzit mbi 65 vjeç votojnë me një normë më të lartë se çdo grupmoshë tjetër. Ata gjithashtu paraqiten vullnetarë në një shkallë të lartë.

6. Urtësia

Një studim i përshkruar në artikull tregoi se të moshuarit kanë kontroll më të mirë mbi emocionet e tyre sesa grupmoshat e tjera. Studiuesit kishin pjesëmarrës të të gjitha moshave të luanin një lojë bixhozi “të krijuar për të shkaktuar keqardhje” dhe gjetën ndryshe nga 20-vjeçarë, ata që ishin në të 60-at e tyre nuk agonizuan për humbjen, dhe kishin më pak të ngjarë të përpiqeshin të shpengonin humbjen e tyre.

7. Shkathtësi më të mira shoqërore dhe më shumë ndjeshmëri

Një studim tjetër i përshkruar në artikullin e sipërpërmendur u kërkoi pjesëmarrësve të jepnin këshilla. Gjetjet treguan se të moshuarit kanë aftësi superiore empatike dhe shoqërore. Studimi tha:

“Subjektet në të 60-at e tyre ishin më të mirë se të rinjtë në imagjinimin e këndvështrimeve të ndryshme, duke menduar për zgjidhje të shumta dhe duke sugjeruar kompromise.”

Ndërsa të moshuarit mund të kenë fituar aftësi më të mira sociale sesa kolegët e tyre më të rinj, ata mund të jenë të prekshëm nga izolimi.

8. Të ardhurat minimale të garantuara dhe Sigurimet Shoqërore

Para shekullit të 20-të, të moshuarit pa mjete për të mbajtur veten u detyruan të zhvendoseshin në ato që u referoheshin si “shtëpi të varfra” ose “shtëpi pune”. Ky ishte numri i të moshuarve që nuk ishin të pasur në mënyrë të pavarur ose që nuk kishin anëtarë të familjes që mund të kujdeseshin për ta.

Ndërsa varfëria është ende një problem i madh midis të moshuarve duhet të ketë një të ardhur të garantuar minimale dhe sigurim shëndetësor edhe nëse nuk janë të pasur dhe nuk kanë fëmijë që mund t’i mbështesin ata.

9. Zbritje për të moshuarit

Sado të parëndësishme mund të duken zbritjet për të moshuarit, duhet të ketë qenë një kohë kur i keni zili. Zbritjet e ofruara për të moshuarit mund t’i ndihmojnë njerëzit të kursejnë para në një periudhë kur të ardhurat priren të jenë fikse dhe të kufizuara. Këto zbritje gjithashtu ofrojnë një nxitje të shkëlqyeshme për të moshuarit për të përfituar sa më shumë nga pensioni, pasi zbritjet shpesh janë për llojet e sakta të shërbimeve që ndihmojnë të moshuarit të qëndrojnë të angazhuar dhe aktivë, të tilla si ngrënia, mjekimi, argëtimi dhe transporti.

10. Ndjenja e arritjes

Njerëzit e moshuar shpesh kanë një ndjenjë të shëndetshme krenarie që vjen nga arritjet e tyre. Këto arritje nuk duhet të jenë bëma të mëdha.

Arritjet në dukje të zakonshme si rritja e një fëmije të shëndetshëm dhe të lumtur, të qenit i martuar me lumturi, shërbimi në mbrojtje të kombit, ose dalja në pension nga një punë në gjendje të mirë pas viteve të shërbimit të përkushtuar, mund të jenë themeli i një kënaqësie të këndshme në pleqëri.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com