Lart

8 Gjëra për të Cilat Mjeku Duhet të Kontrollojë Pasi që Një i Moshuar Rrëzohet

Nëse doni të parandaloni rrëzimet e rrezikshme tek më të moshuarit, këtu është një nga gjërat më të mira që mund të bëni: të jeni proaktivë në lidhje me marrjen e llojit të duhur të vlerësimit mjekësor pas rrëzimit.

Pse? Ka tre arsye kryesore për këtë:

Rrëzimi mund të jetë shenjë e një problemi të ri dhe të rëndë mjekësor që ka nevojë për trajtim. Për shembull, një person i moshuar mund të dobësohet dhe të bjerë për shkak të sëmundjeve si dehidratimii ose një infeksion serioz i traktit të urinës.

Të moshuarit që janë rrëzuar janë në rrezik më të lartë për një rrëzim të ardhshëm. Megjithëse është një ide e mirë për çdo person të moshuar që të jetë aktiv në identifikimin dhe reduktimin e faktorëve të rrezikut të rrëzimit, është jetësore ta bëni këtë edhe pas rrëzimit.

Mjekët e zënë mund të mos jenë të kujdeshëm nëse kujdestarët nuk janë proaktivë për pyetjen. Shumica e mjekëve kanë qëllimet e mira, por studimet kanë treguar se pacientët më të vjetër shpesh nuk marrin kujdes të rekomanduar. Duke qenë proaktivë por edhe i sjellshëm, mund të siguroheni që disa gjëra të mos anashkalohen (siç janë barnat që përkeqësojnë ekuilibrin).

Shumë shpesh, një vizitë mjekësore pas rrëzimit kryesisht ka të bëjë me trajtimin e ndonjë dëmtimi që mund të jenë shkaktuar tek personi më i vjetër.

Natyrisht, kjo është shumë e rëndësishme! Megjithatë, nëse doni të ndihmoni në parandalimin e rrëzimit në të ardhmen, është gjithashtu e rëndësishme të siguroheni që mjekët kanë kontrolluar të gjitha gjërat që mund të kenë kontribuar në rrëzim.

Edhe nëse jeni të sigurt se i familjari juaj u pengua dhe u rrëzua, një vlerësim i mirë mund të zbulojë problemet që i kanë bërë ato pengime dhe pengesat më të mundshme.

Këtu do të listohen tetë gjëra kyçe për të cilat duhet të siguroheni që mjekët të kontrollojnë, pas një rrëzimi. Kjo do t’iu ndihmojë të siguroheni që të dashurit tuaj të ketë pasur një kontrollim të plotë, dhe mund të zvogëlojë mundësinë e rrëzimit serioz në të ardhmen.

8 gjëra për të cilat duhet të kontrollojnë mjekët pas rrëzimit

 1. Një vlerësim për sëmundje të re të fshehur. Mjekët pothuajse gjithmonë e bëjnë këtë nëse një person i moshuar ka pasur në dobësim të përgjithshëm, kllapi, ose shenja të tjera të të ndjerit keq. Sigurohuni që të tregoni ndonjë simptomë që keni vërejtur dhe lejeni mjekun të dijë sa shpejt kanë ndodhur ndryshimet.

Çdo problem i ri shëndetësor që e bën një person të moshuar të dobët mund të sjellë një rrëzim. Disa nga problemet shëndetësore të zakonshme janë:

Infeksioni i traktit urinar

Dehidratimi

Anemia (numri i ulët i qelizave të kuqe të gjakut), që mund të shkaktohet nga gjakderdhja në zorrë ose nga shkaqe të tjera

Pneumonia

Problemet e zemrës si fibrilacioni atrial

Goditjet, duke përfshirë mini-goditjet që nuk shkaktojnë dobësi në njërën anë

 1. Një lexim i presionit të gjakut dhe lexim i pulsit kur jeni ulur dhe kur jeni duke qëndruar. Kjo është veçanërisht e rëndësishme në qoftë se ju keni qenë të shqetësuar për rrëzim – ose rrëzimet që për pak nuk kanë ndodhur- që janë të lidhura me marramendje, ose të fikët.

Nëse i afërmi juaj më i vjetër merr ilaçe të presionit të gjakut, duhet të siguroheni që doktori të konfirmojë se ai ose ajo nuk po përjeton rënie të presionit të gjakut kur është në këmbë. (Vini re se tamsulosi – emri i markës Flomax – është një ilaç i njohur prostatës që gjithashtu shkakton rënie të presionit të gjakut.)

Një studim i vitit 2009 i pacientëve që erdhën në dhomën e urgjencës pas alivanosjes, zbuloi se kontrolli i uljes dhe presionit të gjakut ishte prova më e dobishme. Megjithatë, kjo është bërë nga mjekët vetëm 1/3 e rasteve.

 

 1. Testet e gjakut. Kontrollimi i testeve të personave të moshuar shpesh është një ide e mirë pas rënies. Rëniet mund të përkeqësohen nga problemet me sasinë e gjakut tek një personi i moshuar, ose nga gjëra të tilla si niveli i lartë apo i ulët i natriumit në gjak.

Në përgjithësi, një numërim i plotë i qelizave të gjakut (CBC) dhe një kontroll i elektroliteve dhe funksionit të veshkave (paneli metabolik, ose “kim-7”) janë një vend i mirë për të filluar.

Sigurohuni që t’i kërkoni mjekut të shpjegojë çfarëdo anomalie të gjetur në testin e gjakut, nëse ato mund të lidhen me rrëzimin dhe se si mjeku planifikon t’i adresojë ato.

Nëse një person i dashur ka diabet dhe merr insulinë ose ilaçe të tjera për të ulur nivelin e sheqerit në gjak, sigurohuni që të sillni glukometër ose një regjistër të sheqerit në gjak. Episodet e sheqerit të ulët në gjak (hipoglikemia) janë një faktor i rëndësishëm rreziku për rrëzim, por një test laboratorik i gjakut në përgjithësi nuk tregon momente të nivelit të ulët të sheqerit në gjak.

 1. Rishikimi i medikamenteve. Shumë të rritur të moshuar po marrin medikamente që rrisin rrezikun e rrëzimit. Këto medikamente shpesh mund të reduktohen, ose edhe të eliminohen. Sigurohuni që t’i kërkoni mjekut të adresojë llojet e mëposhtme të ilaçeve:
 • Çdo sedativ, qetësues, ose medikamente gjumi. Shembuj të zakonshëm përfshijnë zolpidem (Ambien) për gjumë, ose lorazepam (Ativan) për ankth. Medikamentet antipsikotike për sjelljet e shqetësuara të demencës, të tilla si risperidon ose kvetiapin, gjithashtu mund të rrisin rrezikun e sedatimit dhe të rrëzimit.
 • Ilaçet e presionit të gjakut dhe të diabetit. Siç u tha më lart, nuk është e pazakontë që të rriturit e moshuar të “mbi trajtohen” për këto sëmundje, do të thotë se janë duke marrë një nivel mjekimi që shkakton që presioni i gjakut (ose sheqeri në gjak) të jetë më i ulët se sa është me të vërtetë e nevojshme për shëndetin ideal.
 • Medikamente “antikolinergjike”. Këto ilaçe zakonisht merren nga të rriturit më të moshuar, të cilët shpesh nuk kanë idenë se këto ilaçe përkeqësojnë ekuilibrin dhe të menduarit! Ato përfshijnë ilaçe për alergji, fshikëz tepër aktive, marramendje, vjellje, dhe lloje të caktuara të ilaçeve kundër depresionit të cilat gjithashtu mund të jepen për dhimbje nervore.
 • Medikamentet opiate të dhimbjes, veçanërisht nëse ato janë të reja.

Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve rekomandojnë që të rriturit e moshuar të shqetësuar për rrëzim të kërkojnë një rishikim mjekimi.

 1. Ecja dhe ekuilibri. Në minimum, vlerësimi i ecjes do të thotë që mjeku shikon me kujdes mënyrën se si personi i vjetër ecën. Ka edhe disa mënyra të thjeshta për të kontrolluar ekuilibrin.

Gjëra të thjeshta për të bërë, nëse ecja dhe ekuilibri nuk duken plotësisht të mira, janë:

 1. Adresoni çdo dhimbje ose siklet, nëse kjo duket të jetë shkak i problemeve. Shumë njerëz të moshuar po reagojnë ndaj dhimbjeve tek këmbët, nyjet ose shpina.
 2. Konsideroni një referim për terapi fizike për vlerësimin e ecjes dhe balancit. Një terapist fizik shpesh mund të rekomandojë ushtrime të përshtatshme përforcuese dhe gjithashtu mund të ndihmojë përshtatjen e personit të moshuar për një pajisje ndihmëse (p.sh. një këmbësor) nëse është e përshtatshme.

 

 1. Niveli i vitaminës D. Studimet sugjerojnë se trajtimi i niveleve të ulëta të vitaminës D (p.sh. më pak se 20ng / mL) mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrëzimit tek të rriturit e moshuar. Nivelet e ulëta të vitaminës D gjithashtu mund të kontribuojnë në kockat e brishta.

Nëse një i dashur i juaj i vjetër shpenzon shumë kohë në shtëpi dhe nuk merr një shtesë të përditshme të vitaminës D, ka mundësi mjaft të larta për të pasur një nivel të ulët vitaminës D. Marrja e një shtojce ditore prej 800-1000 IU përfundimisht do të mbajë vitaminën D në një nivel normal në shumicën e njerëzve, por nëse jeni shumë i shqetësuar për rrëzim ose vitaminën D, bisedoni me mjekun tuaj për të kontrolluar nivelin e saj. Kur nivelet e vitaminës D janë shumë të ulëta, mjekët ndonjëherë trajtojnë me doza më të larta të vitaminës D për disa muaj.

 1. Vlerësimi për sëmundje të fshehura të zemrës ose neurologjike. Këto sëmundje kronike janë të ndryshme nga llojet “akute” të sëmundjeve që ne zakonisht i kërkojmë menjëherë pas rrëzimit.

Në pak raste, një person i moshuar mund të bjerë, sepse ai ose ajo ka zhvilluar një problem kronik të zemrës ose sistemit të presionit të gjakut. Një shembull i kësaj do të ishte fibrilacioni i shpejtë atrofi paroxysmal, që bën që zemra ndonjëherë të rrah më shpejtë.

Është gjithashtu e mundur që njerëzit e moshuar të zhvillojnë një sëmundje të re kronike neurologjike, siç është sëmundja e Parkinsonit.

Nëse shqetësoheni për këto mundësi, pyesni mjekun: “A mendoni se një gjendje e zemrës mund ta ketë shkaktuar këtë rrëzim? Apo mendoni se një gjendje neurologjike e fshehur mund të ketë shkaktuar këtë rrzim? “

Është veçanërisht e dobishme për ju që të pyesni për këto lloj problemesh nëse rrëzimet ose rrëzimet e afërta vazhdojnë të ndodhin, veçanërisht nëse keni minimizuar medikamentet e rrezikshme dhe mbi-trajtimin e presionit të lartë të gjakut.

 1. Vizioni, trajtimi i këmbëve dhe referimet për sigurinë në shtëpi. A mundet një i afërt i juaj të ketë nevojë për kontroll shikimi, trajtim të këmbëve apo vlerësim të sigurisë në shtëpi? Nëse keni sjellë një person të moshuar pas rrëzimit, është mirë të flisni me mjekun nëse këto shërbime mund të ndihmojnë.

Sidomos rekomandohet vlerësimet e sigurisë në shtëpi, nëse ato janë të disponueshme në zonën tuaj. Kontrollet e vizionit janë gjithashtu një ide e shkëlqyer nëse personi më i vjetër nuk ka pasur ndonjë kohëve të fundit.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com