Lart

11 Mënyra Argëtuese me Anë të të Cilave më të Moshuarit Mund të Arrijnë të Jenë në Formë

Mësoni tango ose merrni shkopinjët e golfit: Tani është koha e përkryer për të provuar këto ushtrime argëtuese me ndikim të ulët.

Nëse jeni më të moshuar, disa gjëra janë më të rëndësishme për shëndetin tuaj sesa ushtrimet. Por shumë të moshuar e gjejnë veten të paaftë për të bërë aq shumë aktivitete fizike me moshën. Frustrimi shpesh rezulton dhe kjo mund të krijojë një rreth vicioz që çon edhe në pak në aktivitet, më shumë probleme shëndetësore, dhe në disa raste, palëvizshmëri. Por kjo nuk duhet të jetë kështu.

Të moshuarit nuk duhet të mendojnë se janë të kufizuar në aktivitetet që janë në dispozicion të tyre. Në fakt, është krejt e kundërta – ka shumë ushtrime për të moshuarit, shumë prej të cilave janë ushtrime jo-tradicionale, me ndikim të ulët që kufizojnë stresin në trup dhe rrezikun e lëndimit. Këtu janë një duzinë ushtrimesh që sigurohen për t’iu mbajtur të angazhuar në çdo moshë.

aktivitete keshilla moshuarit forme

11 Ushtrime argëtuese për të rriturit e moshuar

 • Merruni me vallëzim.
  Vallëzimi ndihmon në përmirësimin e ecjes dhe balancimit të të moshuarve dhe mund të ndihmojë në parandalimin e lëndimeve të rrezikshme nga rrëzimi. “Vallëzimi është një mënyrë fantastike për të marrë disa përfitime kardiovaskulare, për të përmirësuar koordinimin dhe balancimin tuaj, dhe për të takuar të moshuarit lokalë që pëlqejnë aktivitete të ngjashme”, thotë Carrie Plummer, praktikues i certifikuar i infermierisë për të rritur. Për shumë lloje të klasave të vallëzimit, nuk duhet as të sjellni një partner. Kontrolloni qendrat lokale të rekreacionit ose qendrën për klasa të vallëzimit për të moshuarit.
 • Bëhuni mjeshtër i Zen.
  “Hulumtimet kanë treguar se pjesëmarrja në klasa të stërvitjeve me ndikim të ulët, të tilla si tai chi ose yoga, mund të ndihmojnë në përmirësimin e forcës, balancës dhe koordinimit dhe reduktimin e stresit”, thotë Plummer. “Shumë poza të yoga-s mund të modifikohen për të funksionuar për ata që janë më pak fleksibilë ose kanë forcë të vogël të pjesës së sipërme  apo të poshtme të trupit.” Edhe të rriturit me lëvizshmëri të kufizuar kanë një cilësi më të lartë të jetës dhe më pak depresion me një program të zvogëluar të yoga-s.
 • Shkoni në fushë të golfit.

  Golfi është loja kryesore për të moshuarit konkurrues të cilët dëshirojnë të kthehen në natyrë në një mënyrë argëtuese. Dhe kjo mund të jetë një mënyrë e shkëlqyeshme për të ndërtuar qëndrueshmëri, gjë që e bën më të lehtë kryerjen e detyrave
  të përditshme.
 • Shkoni për notim.
  Pak gjëra janë më të shëndetshme – dhe me ndikim të ulët – sesa një stërvitje në ujë. Dhe ju nuk keni pse të notoni xhiro, thotë Plummer. Rekomandohet gjimnastika e ujit dhe vrapimi në ujë si mënyra të shkëlqyeshme për të marrë stërvitje me ndikim të ulët dhe gjithashtu të socializoheni me miqtë. Aerobika e ujit kanë treguar përmirësim në përbërjen e trupit dhe të zvogëlimin dhimbjeve të shpinës.
 • Merruni me kopshtari në oborrin tuaj.
  Nëse e doni kopshtin, por nyjet tuaja bërtasin nga të gjitha ato përkulje, ju ende mund të merrni përfitime duke krijuar një kopsht të enëve dhe kontejnerëve të ngritur në kuvertë ose oborr. “Kontejnerët e ngritur të bimëve janë të dobishëm nëse keni gjunjët artritik dhe e keni të vështirë të përkuleni”, thotë Forrest Hong, PhD, një punonjës klinik social i licencuar, menaxher i avancuar i kujdesit social të punonjësve. “Kultivimi i domateve ose bimëve në tenxhere mund të jetë një përzierje e bukur argëtimi, së bashku me krijimin e një ushqimi të shëndetshëm”.
 • Dilni në pazar edhe nëse nuk bleni asgjë.
  Sigurisht, ecja kudo është e mirë, por Plummer rekomandon qendrat tregtare për një shumëllojshmëri të mundësive të mrekullueshme për ecje në një vend të përshtatshëm. “Ecja në brendësi të një qendre me ajër të kondicionuar siguron një mjedis më të freskët, i cili jo vetëm që redukton rreziqet e efekteve të këqija për shkak të motit, por gjithashtu siguron një mjedis të sigurt me më pak gjasa për ndonjë dëm fizik nga të huajt”, thotë ajo. “Shumë qendra tregtare lokale hapin dyert e tyre herët në mëngjes, përpara se dyqanet të jenë të hapura posaçërisht për ata që vetëm ecin në qendër tregtare”.
 • Stërvituni me pesha por me qese të gjërave ushqimore.
  Ashtu siç nuk keni nevojë për një shteg natyror për të ecur, nuk keni nevojë për një palestër për të ngritur pesha, thotë Plummer. “Ju mund të përdorni artikujt në qilar ose në frigorifer për të kryer disa pompa”, sugjeron ajo. “Për shembull, përdorni perime të konservuara ose gjysmë galloni qumësht për të bërë ushtrime të bicepsit, tricepsit, dhe të muskujve të supeve. Ju gjithashtu mund të bëni disa ushtrime për pjesën e poshtme të trupit me asgjë më shumë se një karrige. Derisa jeni ulur, zgjatni këmbët tuaja lart dhe poshtë, në mënyrë që këmbët të jenë plotësisht të zgjatura dhe uleni poshtë përsëri. ”
  11 Mënyra Argëtuese me Anë të të Cilave më të Moshuarit Mund të Arrijnë të Jenë në Formë
 • Largojeni pluhurin nga biçikleta.
  Nëse doni të jeni jashtë, çiklizmi është një mënyrë fantastike për të ushtruar në një mënyrë me ndikim të ulët. “Është një stërvitje e madhe kardiovaskulare, dhe gjithashtu ndihmon për të përmirësuar ekuilibrin dhe për të përqëndruar punën në muskujt e këmbëve”, thotë Dr. Hong.
 • Bëni lojen me fëmijë pjesë të stërvitjes.
  Siç mund ta dëshmojë çdo gjysh, një nga mënyrat më të lehta dhe më të pëlqyeshme për të bërë stërvitje është ndjekja e nipave përreth. Ju gjithashtu do të vendosni një shembull të shkëlqyeshëm për ta.
 • Shkoni në sallë.
  Bowling-u është një tjetër aktivitet i shkëlqyer për qëndrueshmëri. Dhe ju nuk duhet të vareni nga moti i mirë për të bërë disa lojëra. Bashkimi me një ligë bowling-u ka po ashtu edhe dobinë e shtuar për të bërë stërvitjen një aktivitet social.
 • Provoni një Wii.
  Kjo konsolë lojrash nga Nintendo ofron të gjitha llojet e mënyrave të shkëlqyera për të qëndruar aktiv dhe fit. “Keni të gjitha llojet e lojrave – tenis, bowling, yoga, ski – në dispozicion në Wii Fit që ju japin një shumëllojshmëri të ushtrimeve argëtuese,” thotë Plummer. ” Wii Fit gjithashtu mund të mbajë shënimet  e peshës suaj dhe nivelit të përgjithshëm të stërvitjes dhe t’iu japë komente mbi përparimin tuaj.”
Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com