Lart

Çfarë Shkakton Dridhje të duarve?

Duar të lëkundura zakonisht quhen dridhje duarsh. Një dridhje e dorës nuk është kërcënuese për jetën, por mund të vështirësojë detyrat ditore. Ajo gjithashtu mund të jetë një shenjë paralajmëruese e hershme e disa gjendjeve neurologjike dhe degjeneruese. Duhet të flisni me mjekun tuaj nëse keni dridhje në duar.

 

Shumë njerëz i lidhin dridhjet e duarve me sëmundjen e Parkinsonit, por shkaku më i zakonshëm i dridhjes së duarve është në të vërtetë dridhja esenciale.

Dridhja esenciale është gjithashtu çrregullimi neurologjik më i zakonshëm që prek të rriturit, por nuk kuptohet mirë. Ka gjasa të shkaktohet nga një përçarje në funksionimin normal të trurit të vogël. Studiuesit nuk janë plotësisht të sigurt se çfarë shkakton dridhjen dhe as se si ta ndalojnë atë.

Çfarë Shkakton Dridhje të duarve

Ata janë gjithashtu të paqartë nëse është një proces degjenerues.

Njerëzit me dridhje thelbësore përjetojnë dridhje të shpeshtë. Dridhja nuk mund të kontrollohet dhe më shpesh ndodh në duar, krahë, kokë.

Për krahasim, njerëzit me sëmundjen e Parkinsonit zakonisht përjetojnë një dridhje dore kur muskujt e tyre janë në pushim dhe shohin një reduktim të dridhjeve kur muskujt e tyre janë në përdorim. Duar të lëkundshme mund të shkaktohen edhe nga:

 • krizat
 • tiroidi tepër aktiv
 • sëmundje cerebellare
 • sëmundja Huntington
 • efekte anësore të barnave
 • mbidozë e kafeinës
 • varësia ose abuzimi me alkoolin
 • ankthi
 • sheqeri i ulët  në gjak

 

Cilat ilaçe trajtojnë dridhjen e duarve?

Jo të gjithë me duar të lëkundshme do të kenë nevojë për trajtim, por nëse mjeku juaj vendos që të jeni një kandidat i mirë, së pari mund të filloni duke marrë ilaçe me recetë.

 

Medikamentet zakonisht të përshkruara

Medikamentet e përshkruara më së shpeshti për dridhjet esenciale ose duar që dridhen janë:

 

 • propranolol (Inderal)
 • primidone (Mysoline)
 • propranolol me veprim të gjatë (Inderal LA)

 

Propranololi është një beta-bllokues i projektuar për të trajtuar aritminë dhe hipertensionin, ndërsa primidone është një mjekim kundër krizës.

Nëse këto nuk funksionojnë për ju, mjeku juaj mund të rekomandojë medikamente të tjera.

 

Beta-blockers të tjerë

Sotalol (Betapace) dhe atenolol (Tenormin) janë gjithashtu beta-blockers që mund të përdoren për të trajtuar dridhjet esenciale. Mjeku juaj mund të përshkruajë një nga këto barna nëse medikamente të tjera nuk ndihmojnë dridhjen tuaj.

 

laçe të tjera kundër krizës

Gabapentin (Neurontin) dhe topiramat (Topamax) janë ilaçe të tjera të përdorura kryesisht për trajtimin e krizave. Ato mund të jenë të dobishëm për njerëzit me dridhje esenciale.

 

Medikamentet e ankthit

Alprazolam (Xanax) përdoret për të trajtuar ankthin dhe çrregullime paniku, por kërkimet tregojnë se mund të jetë një trajtim efektiv për dridhje esenciale. Ky medikament duhet të merret me kujdes të madh sepse dihet të jetë formues zakoni.

 

Botox

Toksina botulinum tip A (Botox) tregon efekt si një trajtim për dridhje esenciale në duar. Ky ilaç mund të shkaktojë dobësi të përhershme të muskujve kur injektohet, prandaj sigurohuni që të flisni me mjekun tuaj për rreziqet dhe përfitimet potenciale. Përfitimet nga një injeksion i suksesshëm mund të zgjasin deri në tre muaj. Mund të nevojiten injeksione të mëvonshme.

Çfarë operacionesh trajtojnë dridhjen e duarve?

Mjeku juaj nuk ka gjasa të rekomandojë kirurgji si opsionin tuaj të parë të trajtimit. Trajtimet kirurgjikale janë zakonisht të rezervuara për njerëzit që kanë dridhje të rëndë. Kirurgjia mund të bëhet një opsion kur të moshoheni ose nëse dridhja përkeqësohet.

 

Stimulimi i thellë i trurit (STT)

Stimulimi i Thellë i Trurit (STT) është një procedurë kirurgjikale e përdorur për të trajtuar dridhjet. Gjatë një procedure STT, një kirurg do të vendosë një pajisje elektronike të quajtur elektrodë në trurin tuaj. Pasi në trurin tuaj, pajisja lëshon një sinjal elektronik që ndërhyn me aktivitetin e trurit përgjegjës për dridhje. STT aktualisht rekomandohet vetëm për njerëzit me dridhje të avancuar ose të ashpër gjymtyrë.

 

Thalamotomi

Thalamotomi është një tjetër opsion kirurgjik. Gjatë kësaj procedure, kirurgu juaj do të shkurtojë një plagë të vogël në thalamusin e trurit tuaj. Kjo ndërpret aktivitetin normal elektrik të trurit dhe redukton ose ndalon dridhjen.

 

Çfarë terapish trajtojnë dridhjen e duarve?

Mjeku juaj mund të rekomandojë një ose më shumë ndryshime të jetesës si një mënyrë për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave të dridhjeve esenciale. Sugjerimet mund të përfshijnë:

 •          Përdorni objekte më të rënda. Ju mund të keni nevojë të zëvendësoni objekte të lehta ose delikate, të tilla si gota ose pjata, me versione më të rënda. Pesha ekstra mund ta bëjë më të lehtë për tu trajtuar.
 •          Përdorni enë dhe mjete të projektuara posaçërisht. Shtrëngimi dhe kontrollimi i lapsit, veglave kopshti, dhe enëve të kuzhinës mund të jetë e vështirë nëse keni dridhje duarsh. Mund t’ju duhet të kërkoni versione të këtyre artikujve që janë të dizajnuara për individë me probleme të mbajtjes dhe kontrollit.
 •          Mbani peshë dore. Pesha ekstra në krahun tuaj mund ta bëjë kontrollin më të lehtë.

 

A ka ndonjë kurë për dridhjen e duarve?

Opsionet e trajtimit do të përcaktohen nga shkaku i dridhjes së duarve tuaja, edhe pse nuk ka kurë për shumicën e dridhjeve. Nëse dridhja juaj shkaktohet nga një gjendje themelore, trajtimi i kësaj gjendje mund të zvogëlojë ose të eliminojë dridhjen.

Nëse kafeina, alkooli ose stimulues të tjerë ndikojnë në dridhjen tuaj, shqyrtojeni largimin e tyre nga dieta juaj. Nëse dridhja juaj është një efekt anësor i ilaçeve, flisni me mjekun tuaj për mundësitë tuaja.

Nëse dridhja e duarve tuaja shkaktohen nga dridhja esenciale, nuk ka shërim. Problem, i cili shpesh fillon në moshë të rritur, ka gjasa të përkeqësohet derisa të moshoheni. Trajtimet mund të ofrojnë një lehtësim të simptomave. Llojet e trajtimit që përdorni do të varet nga shkalla e rëndë e dridhjes dhe efektet e mundshme anësore të secilit opsion të trajtimit. Ju dhe mjeku juaj mund të peshoni mundësitë tuaja.

 

Bisedoni me mjekun tuaj rreth trajtimeve

Nëse keni përjetuar dridhjen e duarve ose simptomat e dridhjeve esenciale, bëni një takim për të folur me mjekun tuaj. Mjeku juaj ka gjasa të kërkojë disa teste mjekësore dhe fizike për të përjashtuar mundësitë e tjera para se të bëhet një diagnozë.

Pasi të jetë bërë diagnoza, mund të filloni të diskutoni mbi mundësitë e trajtimit. Trajtimi mund të mos jetë i nevojshëm nëse dridhja është e lehtë dhe nuk ndërhyn në aktivitetet e përditshme. Nëse lëkundja bëhet shumë e vështirë për t’u menaxhuar, ju mund të rishikoni mundësitë e trajtimit. Gjetja e një trajtimi që funksionon mirë me efektet minimale anësore mund të kërkojë kohë. Puno me mjekun tuaj dhe çdo terapist ose specialist që vizitoni për të gjetur një plan që i përshtatet më së miri nevojave tuaja.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com