Lart

Cfarë të bëjmë kur një person i moshuar ndalon së ngrëni

Kur je kujdestar për një të dashur të moshuar, shqetësohesh për shumë gjëra të tilla si rënja dhe komplikime nga medikamentet. Ajo për të cilën nuk keni menduar është se çfarë duhet të bëni kur ndalojnë të hanë apo të pijnë. Kjo ndodh, kështu që është më mirë të dimë se çfarë të kërkosh dhe si ta trajtojmë para se të bëhet një çështje.

Pse një person i moshuar ndalon së ngrëni?

Mund të jenë disa faktorë pse një person i moshuar ndalon së ngrëni. Së pari, është normale që një i rritur i moshuar të hajë më pak se kur ishte më i ri, pasi metabolizmi i tyre tenton të ngadalësohet dhe trupi i tyre mund të ketë nevojë për më pak nevoja ushqyese, por në qoftë se ata kanë filluar papritur të hanë më pak, mund të jetë diçka tjetër.

Disa arsye të zakonshme që të moshuarit nuk duan të hanë është se aftësia e tyre për të ndjerë aromë dhe shijen ka rënë. Ndjesia e aromës së një personi është e lidhur ngushtë me aftësinë për të shijuar ushqimin. Mosnjohja e aromës gjithashtu zvogëlon interesin e personit për të ngrënë.

Vizioni i dobët për shkak të kataraktave ose çështjeve të tjera që lidhen me syrin shkon dorë pas dore, duke mos qenë në gjendje të ndjejnë aromën e ushqimit. Kur ata nuk mund ta shohin atë që janë duke e ngrënë, ata kanë më pak gjasa të jenë të interesuar për ta ngrënë.

Ana tjetër e kësaj është se njerëzve në moshë, i’u ngadalësohet tretja. Kjo mund të çojë në kapsllëk, e cila i jep personit një ndjenjë plotësie.

Përveç kësaj, të moshuarit që nuk hanë mund të jenë për shkak të medikamenteve që ata po marrin ose edhe çështjet e shëndetit oral. Disa të rritur të moshuar kanë vështirësi për të përtypur për shkak të problemeve me protezat e tyre ose dhëmbët dhe mishrat.

Si t’a bëni një person të moshuar të hajë

Ka mënyra për të ndihmuar në rritjen e sasisë së ushqimit për të ushqyer të dashurit tuaj. Së pari, siguroni vakte dhe ushqime të lehta në të njëjtën kohë çdo ditë. Kjo do të ndihmojë në trajnimin e trupave të tyre për të ngrënë në kohë të caktuara edhe nëse nuk janë tepër të uritur.

Siguroni pjesë të vogla të ushqimit. Duke vepruar kështu, ju do të shihni se ata janë më të gatshëm për të ngrënë edhe kur një pjatë e madhe e ushqimit është vendosur para tyre. Gjithashtu, nëse ata kanë vështirësi në përdorimin e veglave, ofroni më shumë ushqime gishtash. Kjo mund të përfshijë djathë, perime të papërpunuara, dhe madje edhe mish pule. Ushqimi të lehta të shëndetshme mund të ndihmojnë gjithashtu kur të moshuarit ndalojnë të hanë.

Së fundi, kur bëhet fjalë për atë se çfarë duhet të bëni kur të moshuarit nuk do të hanë, sigurohuni që të keni të preferuarat e tyre në dorë, si dhe ushqime të buta si supë, smoothies, madje edhe milkshakes të shëndetshme.

Çfarë ndodh kur një person i moshuar ndalon të hajë dhe të pijë?

Kur një person i moshuar ndalon të hajë dhe të pijë, me kalimin e kohës, ata do të vdesin sikur të gjithë të tjerët. Kur është fjala për ndaljen e ngrënjes dhe pirjes nga të moshuarit, jetëgjatësia shpesh është folur si një varg në vend të një numri të caktuar të ditëve. Njerëzit mund të jetojnë më gjatë pa ngrënë sesa pa pirë, por për dikë që është i shtruar, zakonisht vdes brenda pak ditësh deri në dy javë nëse ndalonë të hajë ose të pijë plotësisht.

Nëse i dashuri juaj nuk po ha si më parë, hapi i parë është që një mjek ta kontrollojë atë për t’u siguruar që nuk ka një sëmundje serioze pas mungesës së oreksit. Nëse nuk është, provoni disa nga këto këshilla për t’i ndihmuar ata të marrin ushqimin që kanë nevojë për të qëndruar të shëndetshëm dhe të lumtur.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com