Lart

Çrregullimet e Gjumit Gjatë Pleqërisë

 

Gjumi ka nevojë për ndryshim gjatë jetës së një personi. Fëmijët dhe adoleshentët kanë nevojë për më shumë gjumë se sa të rriturit. Është interesante që të moshuarit kanë nevojë për të njëjtën sasi kohe gjumi si të rinjtë – shtatë deri në nëntë orë gjumë për një natë.

 

 Për fat të keq, shumë të moshuar shpesh bëjnë më pak gjumë se sa kanë nevojë. Arsyeja është se ata shpesh kanë më shumë probleme të bien në gjumë. Një studim i të moshuarve mbi 65 vjeç zbuloi se 13 përqind e meshkujve dhe 36 përqind e grave bëjnë më shumë se 30 minuta të bien në gjumë.

 

Gjithashtu, njerëzit e moshuar shpesh bëjnë më pak gjumë të thellë dhe zgjohen më shpesh gjatë natës, gjë që mund të jetë arsyeja pse ata bëjnë një sy gjumë gjatë ditës. Oraret e gjumit të natës mund të ndryshojnë edhe me moshën. Shumë të moshuar tentojnë të flejnë më herët në mbrëmje dhe të zgjohen herët në mëngjes.

 

 Ka shumë shpjegime të mundshme për këto ndryshime. Të rriturit e moshuar mund të prodhojnë dhe të nxjerrin melatonin më pak, hormon që nxit gjumin. Ata gjithashtu mund të jenë më të ndjeshëm ndaj – dhe mund të zgjohen për shkak të – ndryshimeve në mjedisin e tyre, siç është zhurma.

Çrregullimet e Gjumit Gjatë Pleqërisë

  1. Çrregullimet e gjumit

 Nëse keni çrregullim gjumi mund të jetë e vështirë të bësh një gjumë të mirë. Çrregullimet e gjumit mund ta bëjnë të vështirë të bini në gjumë ose të qëndroni në gjumë gjatë natës dhe mund t’ju bëjë të përgjumur gjatë ditës. Më poshtë janë çrregullimet më të zakonshme të gjumit tek të rriturit e moshuar:

 

  1.       pagjumësi
  2.       çrregullimet në frymëmarrje gjatë gjumit, të tilla si gërhitja dhe apnea e gjumit
  3.       Çrregullime të lëvizjes, të tilla si sindroma e këmbëve të shqetësuar

 

Pagjumësia

 Pagjumësia është ankesa më e zakonshme e gjumit në çdo moshë. Ndikon pothuajse në gjysmën e të rriturve 60 vjeç dhe më të vjetër.

Nëse keni pagjumësi, mund të përjetoni ndonjë ose ndonjë kombinim të simptomeve të mëposhtme:

 

  1.       Kaloni kohë të gjatë – më shumë se 30 deri 45 minuta – të bjerni në gjumë
  2.       Zgjoheni shumë herë çdo natë
  3.       Zgjoheni herët dhe nuk mund të ktheheni në gjumë
  4.       Zgjoheni të lodhur

 

Pagjumësia afatshkurtër, që zgjat më pak se një muaj, mund të rezultojë nga një gjendje mjekësore ose psikiatrike. Ose mund të ndodhë pas një ndryshimi në rrethanat personale si humbja e një të dashuri, zhvendosja, ose shtruarja në spital. Nëse pagjumësia zgjat më shumë se një muaj, konsiderohet kronike, edhe nëse shkaku origjinal është zgjidhur.

 

Shumë faktorë mund të shkaktojnë pagjumësi. Sidoqoftë, arsyeja më e shpeshtë që të rriturit e moshuar zgjohen gjatë natës është të shkojnë në banjo. Zgjerimi i prostatës tek burrat dhe problemet e vetëpërmbajtjes tek gratë janë shpesh shkaktare. Për fat të keq, zgjimi për të shkuar në banjë gjatë natës gjithashtu rrit rrezikun më të madh për rënie.

 

 Çrregullimet që shkaktojnë dhimbje ose siklet gjatë natës të tilla si urthi, artriti, menopauza dhe kanceri gjithashtu mund t’ju shkaktojnë humbje gjumi. Gjendja mjekësore si dështimi i zemrës dhe sëmundja e mushkërive mund ta bëjnë më të vështirë gjumin gjatë natës.

 

 Gjendjet neurologjike të tilla si sëmundja e Parkinson dhe demenca janë shpesh një burim i problemeve të gjumit, siç janë gjendjet psikiatrike dhe depresioni. Edhe pse depresioni dhe pagjumësia shpesh janë të lidhura, aktualisht nuk është e qartë nëse njëra e shkakton tjetrin.

 

 Shumë njerëz të moshuar gjithashtu kanë zakone që e bëjnë më të vështirë të bëjnë një gjumë të mirë. Ata mund të flejnë më shpesh gjatë ditës ose mund të mos ushtrojnë aq shumë. Shpenzimi i më pak kohë jashtë mund të zvogëlojë ekspozimin e tyre ndaj rrezeve të diellit dhe të prishë ciklin e tyre të gjumit. Pirja e alkoolit ose kafeina mund t’i mbajë ata që të bien në gjumë ose të qëndrojnë në gjumë.

 

 Gjithashtu, kur njerëzit plaken, modelet e tyre të gjumit dhe të zgjimit ndryshojnë. Të moshuarit zakonisht flejnë më heret në mbrëmje dhe zgjohen herët në mëngjes. Nëse ata nuk i përshtaten kohës së gjumit në këto ndryshime, ata mund të kenë vështirësi të bien dhe të qëndrojnë në gjumë.

 

 Së fundi, shumë të rritur të moshuar marrin medikamente të ndryshme që mund të ndikojnë negativisht në gjumin e tyre. Shumë ilaçe kanë efekte anësore që mund të shkaktojnë pagjumësi ose të ndikojnë në funksionimin e ditës.

 

Crregullimet në frymëmarrje gjatë gjumit

 Apnea e gjumit dhe gërhitja janë dy shembuj të frymëmarrjes së çrregulluar në gjumë – gjendjet që e bëjnë më të vështirë frymëmarrjen gjatë gjumit. Kur bëhen të rënda, këto çrregullime mund të shkaktojnë që njerëzit të zgjohen shpesh gjatë natës dhe të jenë të përgjumur gjatë ditës.

 

 Gërhitja është një gjendje shumë e zakonshme që prek afro 40 përqind të të rriturve. Është më e zakonshme në mesin e njerëzve të moshuar dhe atyre që janë mbipeshë. Kur bëhet e rëmdë, gërhitja jo vetëm që shkakton zgjime të shpeshta gjatë natës dhe përgjumjes gjatë ditës, mund të prishë edhe gjumin e partnerit.

 

 Gërhitja shkaktohet nga një bllokim i pjesshëm i kalimit të rrugëve të frymëmarrjes nga hunda dhe goja në mushkëri. Bllokimi shkakton indet në këto pasazhe të lëkundën, duke çuar në zhurmën e prodhuar kur dikush gërhet.

 Sidoqoftë, kërkohen më shumë kërkime për të kuptuar pasojat afatgjata të apnesë të gjumit obstruktiv tek të rriturit e moshuar.

 

 

 III. Marrja e Ndihmës për Gjumin tuaj

 Nëse jeni shpesh i lodhur gjatë ditës dhe nuk ndiheni që keni fjetur mirë, duhet ta diskutoni këtë me mjekun tuaj. Shumë ofrues të kujdesit mund të diagnostikojnë çrregullimet e gjumit dhe të ofrojnë sugjerime dhe tretmane që mund të përmirësojnë gjumin tuaj.

 

 Është gjithashtu e dobishme që partneri juaj i shtratit të vijë me ju, meqë ai mund të jetë në gjendje të raportojë simptoma të panjohura për ju si gërhitës me zë të lartë, pushimeve të frymëmarrjes ose lëvizjeve gjatë gjumit.

 

 Pasi që njerëzit e moshuar kanë më shumë gjasa të marrin ilaçe dhe të kenë probleme shëndetësore që mund të ndikojnë në gjumë, është e rëndësishme që mjeku juaj të jetë i vetëdijshëm për ndonjë gjendje shëndetësore ose mjekim që merrni.

 

 Mos harroni të përmendni ilaçet pa recetë, përdorimi i kafesë ose kafeina, dhe alkooli pasi këto gjithashtu mund të kenë ndikim në gjumin tuaj.

 

 Mjeku pastaj do të kryejë një ekzaminim fizik. Gjatë provimit doktori do të shikojë për shenja të sëmundjeve të tjera që mund të ndikojnë në gjumë, siç është sëmundja e Parkinsonit, sëmundja e zemrës ose obeziteti. Nëse mjeku juaj ndjen se nevojitet më shumë informacione, ai ose ajo mund të ju referojë në një qendër gjumi për më shumë testim.

 

 Qendrat e gjumit punësojnë mjekë dhe të tjerë që janë ekspertë në probleme që prekin gjumin. Nëse specialisti i gjumit ka nevojë për më shumë informacione, ai ose ajo mund të kërkojë nga ju që t’i nënshtroheni një studimi të gjumit gjatë natës, i quajtur edhe një polisomnogram, dhe / ose një përgjumje ose një provë. Një polisomnogram është një test që mat valët e trurit, shkallën e zemrës, modelet e frymëmarrjes dhe lëvizjet e trupit.

 

 Një test i zakonshëm i përgjumjes është testi i gjatësisë së gjumit të shumëfishtë. Gjatë këtij testi, personi ka një mundësi për të bërë një sy gjumë çdo dy orë gjatë ditës. Nëse personi bie shumë shpejt në gjumë, kjo mund të nënkuptojë që ai ose ajo ka shumë përgjumje gjatë ditës.

 

  1. Trajtime për çrregullime të gjumit

 Bazuar në vlerësimin tuaj të gjumit, mjeku juaj ose specialistja e gjumit mund të rekomandojë opsionet e trajtimit individual. Është e rëndësishme të mbani mend se ka trajtime efektive për shumicën e çrregullimeve të gjumit.

 

 Nëse jeni diagnostikuar me një çrregullim gjumi, mjeku juaj mund të sugjerojë trajtime specifike. Ju duhet të kërkoni informacion për të gjetur më shumë rreth gjendjes suaj dhe mënyrat për të përmirësuar gjumin tuaj.

 

 Ka një numër të terapive në dispozicion për t’ju ndihmuar të bini në gjumë dhe të qëndroni në gjumë. Ju mund të dëshironi të provoni të kufizoni zhurmën dhe / ose dritën e tepërt në mjedisin tuaj të gjumit.

 

 Ose, mund të kufizoni kohën e kaluar në shtrat ndërsa nuk flini, dhe përdorni dritat e ndritshme për të ndihmuar me problemet ritmike të qarkullimit. Ritmi kirkadian është  24 orëshe e brendshme e trupit që ndikohet nga rrezet e diellit.

 

Higjiena e gjumit përbëhet nga shprehitë themelore dhe këshilla që ju ndihmojnë të zhvilloni një model të gjumit të shëndetshëm. Ka edhe mënyra të thjeshta për ta bërë shtratin dhe dhomën tuaj të gjumit më të rehatëshme.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com