Lart

Tkurrja Tek të Moshuarit

Shikimi, dëgjimi, kujtesa dhe flokët janë vetëm disa gjëra që kujdesen për t’u zhdukur sa rriten qirinjtë në tortën tonë të ditëlindjes. Për fat të keq, gjatësia mund të shtohet në këtë listë. Në fakt, ne mund të fillojmë të “tkurremi” në fillim të viteve të 30-ta, sipas disa studimeve.

Meshkujt gradualisht mund të humbin 2.5 cm rreth moshës 30-70 vjeç dhe gratë mund të humbasin rreth 5cm. Pas moshës 80 vjeçare, është e mundur që burrat dhe gratë të humbasin edhe 2cm.

Pse ne tkurremi kur jetojmë? 

Mund të tkurremi për disa arsye të ndryshme.

Të rriturit e moshuar mund të bëhen më të shkurtër, sepse kërci midis nyjeve të tyre konsumohen dhe osteoporoza shkakton që kolona kurrizore të bëhet më e shkurtër. Të rriturit gjithashtu mund të humbasin masën e muskujve, por të fitojnë yndyrë. Ky është një gjendje e quajtur sarkopenia.

Sarkopenia karakterizohet nga një rënie në masë të muskujve, e cila çon në dobësi dhe ligësi dhe gjithashtu rënie në gjatësi. Osteoporoza shkakton kockat të bëhen të dobëta dhe të çara, të cilat gjithashtu mund të shkaktojnë që një person të bëhet më i shkurtër.

A duhet t’i kushtojmë vëmendje sa shpejt e humbim gjatësinë? 

Po. Tkurrja shumë e shpejtë mund të jetë një tregues i një problemi shumë më të madh sesa t’i bësh palë pantallonat. Ata që humbin një deri në dy centimetra brenda një viti mund të jenë në rrezik më të lartë për frakturat kurrizore dhe ijet, si dhe sëmundjet e zemrës tek meshkujt. Nëse kjo ndodh, duhet të konsultoheni me mjekun tuaj.

Ndërsa ne mund të mos jemi në gjendje të kontrollojmë disa ndryshime në trupin tonë teksa plakemi, ekzistojnë disa zakone që mund të ndryshojmë për të parandaluar humbjen e sa më shumë centimetrave. Këto zakone përfshijnë kërrysjen, mungesën e aktivitetit fizik, pirjen e duhanit, pirja e alkoolit ose kafeina e tepërt, dieta ekstreme, marrja e steroideve dhe ushqyesit e dobët.

Hulumtimet kanë treguar se një dietë e mirë në vitet e mëvonshme zvogëlon rrezikun e osteoporozës, presionit të lartë të gjakut, sëmundjeve të zemrës dhe kancereve të caktuara. Megjithëse ju mund të keni nevojë për më pak energji kur të bëheni më të vjetër, ju ende keni nevojë për vlera ushqyese nga ushqimi.

Ngrënja e ushqimeve të pasura me kalcium dhe vitaminë D, si qumështi, pemët dhe perimet, mund të ndihmojë në mbajtjen e kockave të forta. Gjithashtu, duke bërë ushtrime me peshë mund të ndihmojnë të prishni tkurrjen.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com