Lart

10 Ushtrime për Trurin që Përmirësojnë Kujtesën

Mbani trurin tuaj aq të shëndetshëm dhe në formë si trupin tuaj me këto këshilla të thjeshta.

Ne nuk i humbim vetëm muskujt me kalimin e kohës – edhe truri ynë mund të ket atrofi. Më konkretisht, rezerva njohëse e trurit tuaj – aftësia e saj për t’i bërë ballë dëmeve neurologjike për shkak të plakjes dhe faktorëve të tjerë pa treguar shenja të dukshme të ngadalësimit ose humbjes së kujtesës – zvogëlohet përgjatë viteve.

Kjo mund ta bëjë më të vështirë kryerjen e detyrave mendore. Por, ashtu si stërvitjet në peshë shtojnë muskujt e dobët në trupin tuaj dhe i’u ndihmojnë të mbani më shumë muskuj në vitet e fundit, hulumtuesit tani besojnë se ndjekja e një stili jetësor të shëndoshë të trurit dhe kryerjes së stërvitjeve të rregullta të trurit mund të rrisë rezervën kognitive të trurit.

Ushtrime Përmirësojnë Kujtesën

Truri i shëndetshëm: Një përqasje shumëplanëshe

Në një nga studimet më të detajuara mbi lidhjen ndërmjet rrezikut të jetesës dhe demencës deri më sot, studiuesit zbuluan se njerëzit që marrin pjesë në sjellje të shumta të shëndetshme ulin ndjeshëm rrezikun e tyre për çmenduri.

Studimi i vitit 2013 ka vrojtuar 2,235 burra për 30 vjet dhe ka matur pjesëmarrjen e tyre në pesë sjellje të shëndetshme të jetesës: mos-pirja e duhanit, konsumi i madh frutave dhe perimeve, aktivitet fizik i rregullt dhe konsumi i ulët i alkoolit. Pjesëmarrësit e studimit të cilët ndoqën katër ose të pesë nga sjelljet kishin rreth 60 për qind më pak gjasa për të zhvilluar dëmtime kognitive dhe çmenduri.

Qasjet në shëndetin e trurit përfshijnë një dietë të ekuilibruar të ulët në yndyrë, me kolesterol të ulët dhe me antioksidantë të lartë.

Përveç ushqyerjes së mirë, stërvitja e rregullt mund të nxisë shëndetin e enëve të gjakut për të ndihmuar në mbrojtjen e indeve të trurit. Shmangia e rutinave dhe mërzitjes është gjithashtu kritike.

Truri dëshiron të mësojë gjëra të reja, duke vënë në dukje se disa studiues besojnë se njerëzit janë më të ndjeshëm ndaj çmendurisë kur i kushtojnë më pak vëmendje gjërave përreth tyre. Kur truri është pasiv, ka një tendencë për të atrofizuar. Për këtë arsye, aktivitetet e ulëta dhe relativisht pasive, siç është qëndrimi para një televizori për orë të tëra në ditë, mund të dëmtojnë shëndetin e trurit me kalimin e kohës.

 

10 ushtrime të botës reale që funksionojnë

Në krye të një diete të shëndetshme dhe stërvitjes së rregullt, ka mënyra për t’i dhënë trurit tuaj rutinën e stërvitjes – pa zbrazur portofolin tuaj. Megjithëse programi për trajnim të trurit është kudo këto ditë, ai ende nuk ka treguar ndonjë përfitim të rëndësishëm neurologjik për më të vjetrit.

Ekspertët rekomandojnë që t’i përmbahen trajnimit të trurit që përfshin aktivitete të botës reale. Ushtrimet për të forcuar funksionin e trurit duhet të ofrojnë risi dhe sfida. Pothuajse çdo sugjerim qesharak mund të funksionojë.

Ecni në shtëpi nëpërmjet rrugëve të ndryshme, lani dhëmbët me dorën tuaj të kundërt. Truri punon përmes asociacioneve [kjo është arsyeja pse është më e lehtë për të mësuar përmendësh tekstet në një këngë se sa të përpiqeni të kujtoni të njëjtat fjalë pa muzikë], kështu që sa më shumë shqisa që ju përfshini në aktivitet aq më mirë.

Gazeta e mëngjesit është një vend i mirë për të filluar. Lojërat e thjeshta si Sudoku dhe lojërat e fjalëve janë të mira, si dhe stripsat komike ku ju gjeni gjëra që janë të ndryshme nga një foto në tjetrën. Përveç lojërave me fjalë, ne ju rekomandojmë ushtrimet e mëposhtme për të mprehur aftësitë tuaja mendore:

  • Testoni kujtesën tuaj. Bëni një listë – të gjërave ushqimore, gjëra për të bërë, apo ndonjë gjë tjetër që i’u vie ndër mend – dhe mbajeni mend atë. Pas një ore apo më shumë, shikoni se sa sende mund të kujtoni. Bëni artikujt në listë sa më sfidues për stimulimin më të madh mendor.
  • Lëreni muzikën lëshuar. Mësoni të luani një instrument muzikor ose bashkohuni në një kor. Studimet tregojnë se të mësuarit diçka të re dhe komplekse gjatë një periudhe më të gjatë kohore është ideale për mendjen e plakur.
  • Bëni matematikë në kokën tuaj. Shqyrtoni problemet pa ndihmën e lapsit, letrës ose kompjuterit; ju mund ta bëni këtë më të vështirë – dhe atletike – duke ecur në të njëjtën kohë.
  • Provoni një klasë gatimi. Mësoni si të gatuani ushqime të reja. Gatimi përdor një numër shqisash: era, kontakti, shikimi dhe shija, të gjitha përfshijnë pjesë të ndryshme të trurit.
  • Mësoni një gjuhë të huaj. Dëgjimi që përfshihet stimulon trurin. Për më tepër, një fjalor i pasur ka qenë i lidhur me një rrezik të reduktuar për rënien kognitive.
  • Krijoni foto me fjalë. Paraqitni drejtshkrimin e një fjale në kokën tuaj, pastaj provoni dhe mendoni për çdo fjalë tjetër që fillon (ose përfundon) me të njëjtat dy shkronja.
  • Vizatoni një hartë nga kujtesa. Pas kthimit në shtëpi nga vizita në një vend të ri, përpiquni të vizatoni një hartë të zonës; përsëritni këtë ushtrim çdo herë që vizitoni një vend të ri.
  • Sfidoni shqisat e shijes. Kur hani, përpiquni të identifikoni përbërës individualë në vaktin tuaj, duke përfshirë barishtet delikate dhe erëzat.
  • Përpunoni aftësitë tuaja sy-dorë. Filloni një hobi të ri që përfshin aftësi të mira motorike, të tilla si thurje, vizatim, pikturë, ndërtimi i puzzle-it etj.
  • Mësoni një sport të ri. Filloni të bëni stërvitje atletike që përdor edhe mendjen edhe trupin, si yoga, golf ose tenis.

Së shpejti njerëzit do të kuptojnë se ata mund të ndërmarrin hapa për të mbajtur trurin e tyre të shëndetshëm, ashtu siç e dinë se mund të parandalojnë sëmundjet e zemrës duke ndërmarrë veprime të caktuara.

Në dhjetëvjeçarin e ardhshëm, unë parashikoj që gjendja e trurit të jetë e njëjtë me shëndetin e zemrës – tani që ka prova që të jetoni një mënyrë të jetesës të shëndetshme për trurin funskionon!

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com