Lart

Rreziqet që shkakton solariumi

Megjithëse është një zgjidhje e shpejtë dhe një ide e mirë për të marrë ngjyrë, solariumi bart rreziqe të mëdha.

Një shtrat për rrezitje nuk është më i sigurt se dielli.

Vetëm një banjë dielli në ambiente të mbyllura mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të kancerit të lëkurës (melanoma, karcinoma e qelizave skuamoze dhe karcinoma e qelizave bazale), thotë Akademia Amerikane e Dermatologjisë.

Dëshmia që rrezitja në ambiente të mbyllura rrit në mënyrë dramatike rrezikun e prekjes nga kanceri i lëkurës është aq e fortë sa Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së (FDA) kërkon që të gjitha pajisjet e banjave të brendshme të kenë etiketa që paralajmërojnë për rreziqet që mbart ekspozimi në diell sikurse fotot në kutitë e cigareve.

Të rrezitesh përmes solariumit nxit plakjen e lëkurës

Rrudhat, njollat e moshës dhe humbja e qëndrueshmërisë së lëkurës zakonisht shfaqen shumë më herët tek njerëzit që janë shpesh në diell. Gjithashtu, lëkura mund të bëhet e ashpër në një mënyrë që nuk mund të ndodhë me njerëzit që nuk bëjnë banja dielli.

Përdorimi i një shtrati për rrezitje mund të shkaktojë lëndime serioze

Nuk janë të rralla rastet kur njerëzit përfundojnë te mjeku për djegie, humbje të vetëdijes dhe dëmtime të syve të shkaktuara nga rrezitja në ambiente të mbyllura.

Marrja e një “tonacioni të mirë” nuk do të parandalojë djegien nga dielli

Shumë njerëz besojnë se përdorimi i një shtrati për rrezitje për të marrë një nxirje të plotë do të parandalojë djegien nga dielli kur më vonë shtrihen në plazh dhe ekspozohen. Një mit absolut. Edhe kur keni një “substrat”, prapë mund të digjeni veten nëse jeni në diell për një kohë të gjatë. Dhe sa herë që nxiheni ose digjni lëkurën tuaj, ju dëmtoni ADN-në në lëkurën tuaj, duke rritur rrezikun e kancerit të lëkurës. Sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë, gratë para moshës 30-vjeç kanë gjashtë herë më shumë gjasa të preken nga melanoma.

Në dhomë me diell nuk mund të prodhohet mjaftueshëm vitaminë D

Llambat e përdorura në shtretër për rrezitje lëshojnë kryesisht dritë UVA; megjithatë, trupi ynë ka nevojë për dritën UVB për të prodhuar vitaminën D. Për të marrë vitaminën D në mënyrë të sigurt, dermatologët rekomandojnë ekspozim shumë të shkurtër në diell, rreth 10 minuta në ditë dhe një dietë të shëndetshme. Nëse ende nuk po merrni mjaftueshëm vitaminë D, merrni parasysh marrjen e suplementeve.

Ka një varësi ndaj diellit

Sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë, rreth 20 për qind e grave të bardha midis moshës 18 dhe 30-vjeç që përdorin banja dielli në ambiente të mbyllura shfaqin shenja varësie. Është e vështirë për ta të ndalojnë errësimin. Kur ata nuk marrin një dozë konstante të rrezeve UV, ata ndihen të shqetësuar ose të dëshpëruar.

Rrezitja (e çdo lloji) mund të theksojë njollat e lëkurës

Në kundërshtim me besimin popullor, rrezitja, përkatësisht solariumi, do t’i bëjë njollat edhe më të dukshme.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com