Lart

​Sa mund të zgjasë një kollë?

Kolla përshkruhet profesionalisht si një refleks natyral i trupit për të mbrojtur traktin respirator nga irrituesit që mund të çojnë në infeksione. Dhe sa do të zgjasë varet nga sëmundja që ka personi.

Në shumicën e rasteve, kolla do të largohet kur sëmundja përmirësohet dhe mund të zgjasë për një javë apo edhe një muaj të tërë.

Ndonjëherë kolla mund të zgjasë më shumë se tetë javë dhe më pas është një kollë kronike, e cila mund të jetë një shenjë e një sëmundjeje themelore si astma ose sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD).

Kushdo që ka një kollë të pashpjegueshme, një kollë të vazhdueshme që nuk ndalet, ose që kollitet me gjak ose mukozë të kuqe duhet të vizitojë menjëherë mjekun e tij.

Si klasifikohet kolla?

Një kollë klasifikohet në varësi të asaj se sa zgjat. Jo gjithmonë duhet të jetë shenjë e sëmundjes, sepse në pamjen e saj mund të ndikojnë edhe irritues të ndryshëm, të cilët nëse nuk hiqen nga rrugët e frymëmarrjes mund të çojnë në infeksione.

Ngacmuesit më të zakonshëm janë:

– tymi

– mukus

– alergjenë si poleni, myku ose pluhuri

Kolla mund të jetë:

Akute – që do të thotë se zgjat më pak se tri javë. Infeksione të tilla si ftohja e zakonshme, sinusiti ose pneumonia priren të shkaktojnë një kollë akute.

Subakute – që do të thotë se zgjat nga tre deri në tetë javë, duke zgjatur pas largimit të të ftohtit ose infeksionit.

Kronike – që do të thotë se zgjat më shumë se tetë javë. Gjendje të tilla si sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD), alergjitë, astma, sëmundja pulmonare obstruktive kronike (COPD), fibroza pulmonare dhe sëmundja intersticiale e mushkërive mund të shkaktojnë një kollë kronike.

Sa kohë zgjat zakonisht një kollë?

Sa kohë zgjat një kollë varet nga gjendja mjekësore që po e shkakton atë.

– një ftohje

– dhimbja e fytit zgjat rreth tetë ditë

– dhimbja e kokës zgjat nga nëntë deri në 10 ditë

– kongjestion i hundës ose rrjedhje e hundës që mund të zgjasë më shumë se dy javë

– kolla zgjat më shumë se dy javë.

Gripi

Gripi mund të shkaktojë një gamë të gjerë simptomash, të cilat zhduken në periudha të ndryshme. Shumica e simptomave, duke përfshirë ethe, të dridhura, dhimbje muskujsh dhe dhimbje të fytit, zakonisht do të largohen brenda tre deri në shtatë ditë.

Simptoma të tjera, duke përfshirë lodhjen dhe kollën, mund të zgjasin më shumë se dy javë, veçanërisht tek të moshuarit ose ata me sëmundje kronike të mushkërive.

Bronkiti

Një infeksion akut i bronkitit do të shfaqet papritur dhe do të zgjasë nga tre deri në 10 ditë. Sidoqoftë, kolla e shoqëruar mund të vazhdojë për disa javë më pas.

Alergjitë

Kur dikush ka një alergji, ai kollitet kur ekspozohet ndaj alergjenit. Alergjenët janë të ndryshëm për të gjithë, por tymi, poleni, pluhuri dhe pezmatimi i kafshëve shtëpiake janë të zakonshme.

Një kollë e shoqëruar me alergji zakonisht zhduket kur njeriu pastron rrugët e frymëmarrjes dhe nuk është më në kontakt me alergjenin, shkruan Vijesti.me.

Cilat janë shkaqet e një kollë të vazhdueshme?

Ndonjëherë kolla zgjat më shumë se dy muaj dhe mjekët e quajnë atë një kollë kronike. Sipas Kolegjit Amerikan të Alergjisë, Astmës dhe Imunologjisë, 90 përqind e kollitjeve të vazhdueshme ose kronike shkaktohen nga një nga kushtet e mëposhtme:

– astma, bronkiti kronik

– GERD, pika pas hundës

– pirja e duhanit

Një kollë kronike mund të jetë gjithashtu një shenjë e një gjendjeje më serioze:

– fibroza cistike, sarkoidoza

– COPD, kanceri i mushkërive

Komplikimet e mundshme të një kollë të vazhdueshme janë:

– dhimbje koke, marramendje

– çrregullimi i gjumit

– kontroll i vështirë i fshikëzës

– të fikët

Në shumicën e rasteve, kolla do të largohet vetë, ose kur diagnostikohet sëmundja e zakonshme themelore. Ndonjëherë një kollë mund të jetë një shenjë e një gjendjeje më serioze ose themelore.

Kur është e nevojshme për të parë një mjek?

– keni një kollë të vazhdueshme që zgjat më shumë se tetë javë pas sëmundjes fillestare

– keni një kollë të vazhdueshme që vazhdon të kthehet

– keni një kollë të vazhdueshme pa simptoma të tjera

– ju keni një kollë e shpeshtë që shkakton shfaqjen e gjakut ose mukusit të kuq.

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com