Lart

Çfarë Ndodh Gjatë Seksionit C

Kur të jeni gati për të lindur foshnjën tuaj, a do të duhet të lindni përmes seksionit cezarian? Është e vështirë të dish. Edhe pse shumë gra janë të sigurta para kohe që ata do të kenë një seksion C për arsye të ndryshme, ju mund të planifikoni të keni lindje vaginale vetëm për të parë se plani juaj duhet të ndryshojë.

Gjatë dhimbjeve të lindjes, mjeku juaj mund të përcaktojë që ju duhet të keni një seksion C menjëherë. Kjo mund të jetë një ndryshim i papritur në qoftë se shëndeti juaj ose shëndeti i fëmijës suaj merr një kthesë për keq dhe është shumë e rrezikshme që të keni lindje vaginale.

Edhe nëse nuk mendoni se do të keni një seksion C, është e mençur të mësoni se çfarë përfshin, vetëm në rast se keni nevojë për të. 

Seksionet C janë të sigurta për nënat dhe foshnjat. Por është një operacion i madh, prandaj nuk duhet ta merrni lehtë.

Çfarë ndodh gjatë seksionit C

Planifikoni seksionin C

Nëse e dini paraprakisht se fëmija juaj do të lindë nëpërmjet seksionit C, do ta dini datën dhe ka mundësi të mos keni dhimbje të lindjes. Para procedurës tuaj, ju do të merrni një IV kështu që ju mund të merrni ilaçe dhe lëngje. Ju gjithashtu do të keni një kateter (një tub i hollë) i vënë në vend për të mbajtur fshikëzën tuaj të zbrazët gjatë operacionit.

Shumica e grave që kanë planifikuar seksionet C marrin anestezi lokale – ose një bllok epidural ose kurrizor. Kjo do të ju mpijë nga beli poshtë, kështu që ju nuk do të ndjeni asnjë dhimbje. Ky lloj anestezioni ju lejon të jeni ende të zgjuar dhe të vetëdijshëm për atë që po ndodh. Është e mundur që mjeku juaj mund t’ju ofrojë anestezi të përgjithshme, të cilat do t’ju vënë në gjumë, por nuk ka gjasa për shumicën e seksioneve C të planifikuara.

Mjeku juaj do të vendosë një ekran në të gjithë belin, kështu që nuk do të jeni në gjendje ta shihni kirurgjinë si ndodh. Ai do të bëjë një prerje në bark, pastaj një tjetër në mitër. Ju nuk do të ndjeni asgjë për shkak të anestezisë.

Ju mund të ndjeni mjekët që shtyjnë ose tërheqin seksionin tuaj të mesëm ndërsa punojnë për të hequr fëmijën nga mitra. Ju nuk do të ndieni asgjë ose mund të ndjeni si presion, por nuk do të jetë e dhimbshme.

Pasi foshnja juaj të lindë, ju do të jeni në gjendje ta dëgjoni dhe ta shihni atë. Mjeku juaj do t’ju lejojë ta mbani menjëherë pas përfundimit të seksionit C dhe nëse planifikoni të ushqeni me gji, mund të provoni gjithashtu të ushqyerit. Por jo çdo nënë e re mund ta mbaj foshnjën e saj menjëherë pas një seksion C.

Ndonjëherë, foshnjat që lindin nga seksioni C kanë vështirësi në frymëmarrje dhe kanë nevojë për ndihmë nga mjekët. Nëse është kështu, do të mund  të mbani foshnjën tuaj pasi një mjek vendos që ajo është e shëndetshme dhe e qëndrueshme. Pas lindjes së fëmijës tuaj, mjeku juaj do të largojë placentën tuaj dhe do të punojë. E gjithë procedura duhet të zgjasë vetëm 45 minuta deri në një orë.

Seksioni C i urgjencave

Gjatë një seksioni C të urgjencës, disa nga detajet janë të ndryshme, duke përfshirë shpejtësinë dhe urgjencën e operacionit. Mjeku juaj mund t’iu jap foshnjën tuaj rreth 2 minuta pasi ai e bën prerjen në mitër. (Gjatë një C-seksioni të planifikuar, kjo mund të zgjasë 10 ose 15 minuta.)

Shpejtësia mund të jetë e nevojshme: Nëse foshnja juaj ka vështirësi në frymëmarrje ose rrahjet e tij të zemrës nuk janë të qëndrueshme, mjekët duhet ta nxjerrin jashtë mitrës shpejt për ndërhyrje, ku mund të japin ndihmën e tij të domosdoshme mjekësore për ta bërë atë të qëndrueshëm.

Nëse keni seksion C të urgjencës, anesteziologu juaj do të jetë në gjendje të shpejt t’ju japë ilaçin përmes epiduralit tuaj për t’ju bërë të mpirë, kështu që ju ende mund të jeni në gjendje të jeni të zgjuar gjatë procedurës. Nëse jo, ju mund të merrni anestezion të përgjithshme dhe të fleni gjatë  tërë operacionit. Ju nuk do të ndjeni dhimbje apo presion, shikoni apo dëgjoni fëmijën tuaj të lindur ose të jeni në gjendje ta mbani foshnjën menjëherë pas lindjes. Por kur anestezioni mbaron, ju do të jeni në gjendje ta shihni, ta mbani dhe ta ushqeni foshnjën tuaj.

Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com