Lart

Këmbë, Nyje dhe Duar të Ënjtura gjatë Shtatzënisë

Ënjtje, ose edema, është nga lëngu i tepërt që grumbullohet në indet e trupit tuaj. Është normale që të keni një sasi të caktuar të ënjtjes gjatë shtatzënisë, veçanërisht në nyje dhe këmbët tuaja, sepse ju jeni duke mbajtur më shumë ujë. Ndryshimet në kiminë tuaj të gjakut gjithashtu lëvizin lëngun në indin tuaj.

Gjithashtu, mitra juaj në rritje vendos presionin në venat e legenit dhe venën tuaj “cava”(vena e madhe në anën e djathtë të trupit që mbart gjak nga gjymtyrët tuaja në zemër). Presioni ngadalëson kthimin e gjakut nga këmbët tuaja, duke e shkaktuar atë për të mbledhur dhe për të detyruar lëngun nga venat tuaja tek indet e nyjeve dhe këmbëve.

Kjo është arsyeja pse ju keni më shumë gjasa të zhvilloni edemë gjatë tremujorit të tretë. Mund të jetë veçanërisht e rëndë për gratë me lëng amniotik të tepërt ose ato që mbartin shumëfish. Edema gjithashtu tenton të jetë më keq në fund të ditës dhe gjatë verës.

Pasi ta lindni fëmijën tuaj, ënjtja do të zhduket shumë shpejt pasi trupi juaj të shpëtohet nga lëngjet shtesë. Ju do të urinoni më shpesh dhe do të djersini shumë në ditët e para pas lindjes.

Këmbë, nyje dhe duar të ënjtura gjatë shtatëzanisë

Enjtja e shtatëzanisë (edema)

Kur duhet të shqetësohem për ënjtje gjatë shtatzënisë?

Është normale që të keni një sasi të moderuar të edemit në nyje dhe këmbë gjatë shtatëzanisë dhe mund të keni gjithashtu ënjtje të butë në duart tuaja. Por, thirrni ofruesit e kujdesit shëndetësor nëse vëreni ndonjë nga këto shenja:

 • Ënjtje fytyre
 • Fryerje rreth syve tuaj
 • Më shumë se ënjtje e lehtë e duarve
 • Ënjtje e tepruar ose e papritur e nyjeve ose e këmbëve

Thirrni menjëherë mjekun tuaj nëse një këmbë është dukshëm më e ënjtur se tjetra, veçanërisht nëse keni dhimbje ose ndjeshmëri në pulpë të këmbës ose në kofshën tuaj, sepse kjo mund të sinjalizojë një mpiksje gjaku.

 

Çfarë mund të bëj për të zvogëluar ënjtjen gjatë shtatzënisë?

Ju mund të zvogëloni ënjtjen gjatë shtatzënisë duke u shtrirë anash për të lehtësuar presionin në rritje në venat tuaja. Këtu janë disa këshilla të tjera për të reduktuar ënjtjen:

 • Vendosni këmbët tuaja lartë sa herë që të jetë e mundur. Në punë, mbaj një stol ose një grumbull librash nën tryezën tënde.

 • Mos kryqëzo këmbët ose nyjet gjatë uljes.

 • Shtrini këmbët shpesh kur uleni: Shtrirjeni këmbën tuaj, thembrën së pari, dhe butësisht përkul këmbët tuaja për të shtrirë muskujt e pulpës suaj. Rrotullo nyjet dhe tundni gishtat e këmbës.

 • Merrni pushime të rregullta prej ulur ose në këmbë. Shëtitjet e shpeshta të shkurtra do të mbajnë gjakun tuaj nga grumbullimi në gjymtyrët tuaja të ulëta.

 • Mbathni këpucë të rehatshme që tërhiqen për të rregulluar ënjtjen në këmbët tuaja.

 • Mos mbathni çorape që kanë shiritë të ngushtë rreth kyçeve ose pulpës së këmbës.

 • Pini shumë ujë. Çuditërisht, kjo ndihmon trupin tuaj të mbajë më pak lëngje. Mundohuni të keni rreth 10 gota me ujë ose pije të tjera hidratuese çdo ditë. (Ju mund të dini nësë po pini ujë mjaftueshëm nëse urina juaj duket e verdhë e zbehtë.)

 • Ushtrohu rregullisht. Aktivitete si ecje, noti, ose hipja në biçikletë janë opsione të mira. Ose provoni një klasë gjimnastike në ujit – duke u zhytur në ujë mund të reduktojë ënjtjen përkohësisht, veçanërisht nëse jeni në ujë deri në shpatullat tuaja.

 • Hani një dietë të shëndetshme dhe kufizoni ushqimin e vjetër.

Mundohuni të mos lejoni që ënjtja të ju mund. Pamja e këmbëve tuaja të fryrë mund të shtojë ndjenjën tuaj të paragjykimeve, por edema është një gjëndje e përkohshëm që do të kalojë së shpejti pas lindjes.

 

Shpërndaj
Shëndeti - Probleme.me

Probleme.me fokusohet në shëndetin dhe mirëqenien personale tuajën. Artikuj të shumtë për shtatzëninë, fëmijët, gratë e meshkujt. Nëse keni ndonjë koment, sygjerim apo edhe informacion për ta ndarë me ne na kontaktoni shendeti@rilinde21.sg-host.com